Αλλάζει η εμβολιαστική πολιτική: Προσέγγιση πόρτα-πόρτα στους ανεμβολίαστους

αλλάζει-η-εμβολιαστική-πολιτική-προσ-1249890

Αλλάζει σε σημαντικό βαθμό η εμβολιαστική πολιτική της κυβέρνησης, προκειμένου να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί και το χτίσιμο του τείχους της ανοσίας, άνω του 70%.

Η νέα πολιτική της κυβέρνησης απευθύνεται σε πιο στοχευμένα κοινά, τα οποία δεν ανήκουν στους «αρνητές». Και θα προσφύγει και στην εντατικοποίηση της προσπάθειας πειθούς, αλλά και στο «μαστίγιο». Η πειθώς θα αφορά τους διστακτικούς και τους μη επαρκώς ενημερωμένους. Ενώ το «μαστίγιο» αποσκοπεί στην εξασφάλιση της δυνατότητας των εμβολιασμένων στην επιστροφή σε κάποιας μορφής κανονικότητα, αλλά και στον περιορισμό της πρόσβασης των «αρνητών» στο σύνολο της κοινωνικής δραστηριότητας (από την εργασία σε ευπαθείς τομείς έως την ψυχαγωγία).

Η προσαρμοσμένη πολιτική της κυβέρνησης «πατάει» πλέον, εκτός της μεγάλης διαθεσιμότητας εμβολίων, και σε ένα πιο στέρεο έδαφος. Καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία, έχει εμβολιαστεί ήδη το 70% όσων είναι πάνω από 45 ετών και το 75% όσων είναι άνω των 60.

Διπλός στόχος

Στο πλαίσιο της νέας προσπάθειας να πειστούν όσοι διστάζουν, το Μ. Μαξίμου έχει αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τη μέθοδο «πόρτα πόρτα». Το εγχείρημα έχει ως βασικούς βραχίονες την Εκκλησία και κυρίως την Τοπική Αυτοδιοίκηση (περιφερειάρχες και δημάρχους). Τον συντονισμό με την Εκκλησία έχουν επιφορτιστεί ο υπ. Υγείας Β. Κικίλιας και ο Σ. Τσιόδρας. Γι’ αυτό και μεθαύριο θα συμμετάσχουν στην ειδική συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Ο στόχος εν προκειμένω είναι διπλός: Αφενός να αδρανοποιηθούν οι σκληροπυρηνικοί ιερείς, οι οποίοι αποτρέπουν ή και «τιμωρούν» τους πιστούς που εμβολιάζονται και αφετέρου να μπουν στη μάχη υπέρ του εμβολιασμού εκτός του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και των μητροπολιτών και οι ιερείς σε κάθε εκκλησία της χώρας. Στους κόλπους της Εκκλησίας έχουν εντοπιστεί μερικοί από τους πιο ισχυρούς θύλακες άρνησης του εμβολιασμού, χωρίς ευτυχώς να αποτελούν την πλειοψηφία του κλήρου.

Εξίσου σημαντικός είναι και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τόσο των περιφερειαρχών όσο και -κυρίως- των δημάρχων. Οι δήμαρχοι π.χ. έχουν πλήρη εικόνα για τα χωριά ή τις κωμοπόλεις όπου υπάρχει χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού. Γνωρίζουν ότι αρκετοί κάτοικοι της υπαίθρου απέφυγαν τον εμβολιασμό νομίζοντας ότι επρόκειτο να εμβολιαστούν με AstraZeneca, το οποίο, μετά τη σύγχυση που δημιουργήθηκε, απέτρεψε -όπως λένε οι πληροφορίες- αρκετούς από το να εμβολιαστούν.

Τον συντονισμό με την Τ.Α. τον έχει αναλάβει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας. Αναμένεται να αξιοποιηθούν περισσότερο οι κινητές μονάδες εμβολιασμού, οι οποίες θα σπεύδουν επιτόπου σε περιοχές που υπάρχει δυσκολία με τα εμβολιαστικά κέντρα. Το «πείραμα της Κρήτης», όπου χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά οι κινητές μονάδες, θεωρήθηκε επιτυχές κι έτσι αναμένεται να χρησιμοποιηθεί περισσότερο, καθώς υπήρξε προθυμία άμεσου εμβολιασμού, με εμβόλια τα οποία δεν ανησυχούν τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών.

Στόχευση

«Ομπρέλα» σε αυτές τις δυο παράλληλες δράσεις αναμένεται να είναι και μια νέα καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, η οποία θα έχει την προσοχή της περισσότερο στραμμένη στους νέους, όπου επίσης έχει εντοπιστεί ομάδα ανθρώπων που έχουν ελλιπή ενημέρωση. Η προσπάθεια προσέγγισης των νέων θα γίνει με πρωταγωνιστές πρόσωπα τα οποία «μιλάνε» στους νέους και είναι «ινφλουένσερς». Κεντρική επιδίωξη της κυβέρνησης με τη νέα εμβολιαστική στρατηγική της είναι να αυξηθεί ο απόλυτος αριθμός των εμβολιασμών και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τις διαφορετικές ταχύτητες εμβολιασμών ανά την επικράτεια.

Το σκέλος του «μαστιγίου» περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατάργηση των «μικτών χώρων» στην εστίαση (και όχι μόνο), όπου θα μπορούσαν να συνυπάρξουν εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι, αλλά και να επιτρέπεται η είσοδος, π.χ. στα γήπεδα, μόνο σε εμβολιασμένους ή νοσήσαντες που έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία. Το άμεσο κλείσιμο -την επομένη της διαπίστωσης της παράβασης- των καταστημάτων τα οποία δεν τηρούν τα μέτρα και το πρωτόκολλο.

Επισπεύδεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εργαζομένων σε γηροκομεία κι αμέσως μετά ακολουθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού. Αύριο κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξουν οι πρώτες ανακοινώσεις. Πιθανώς μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στις δυο παραπάνω κατηγορίες. Οσοι εξ αυτών αρνηθούν παρ’ όλα αυτά δεν πρόκειται να απολυθούν, αλλά θα μετατεθούν σε άλλες θέσεις, έτσι ώστε να μην έρχονται σε επαφή με το κοινό. Οι αμέσως επόμενες ομάδες που είναι υποψήφιες να ενταχθούν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό είναι οι εκπαιδευτικοί, οι νέοι που κατατάσσονται στον Στρατό, στα Σώματα Ασφαλείας και οι αθλητές (ερασιτέχνες και επαγγελματίες).

Μετακινήσεις

Οι πιο συστηματικοί έλεγχοι στις μετακινήσεις και κυρίως κατά την επιστροφή από τις διακοπές συμπληρώνουν την αναπροσαρμοσμένη πολιτική της κυβέρνησης στην προσπάθεια να ανακοπεί η επέλαση της μετάλλαξης «Δέλτα». Το μεγάλο βάρος όμως ρίχνεται στην επιτάχυνση και την αύξηση των εμβολιασμών, οι οποίοι είναι το βασικό όπλο για τη δημιουργία του τείχους ανοσίας. Αίσθηση τέλος έχει προκαλέσει η παρέμβαση του καθηγητή κ. Σύψα, ο οποίος είπε ορθά-κοφτά ότι το φθινόπωρο «θα ζήσουμε δυστυχώς μια πολύ δύσκολη φάση, αφού ΟΛΟΙ οι ανεμβολίαστοι θα κολλήσουν και συνεπώς θα υπάρξει ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που θα καταλήξει στο νοσοκομείο και ορισμένοι δεν θα τα καταφέρουν». Οπως τόνισε ο κ. Σύψας, «η μετάλλαξη Δέλτα είναι η τελευταία πράξη του δράματος. Θα προσβάλλει όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Επομένως, του χρόνου τέτοια εποχή θα έχουμε αντισώματα, είτε από το εμβόλιο είτε από τη νόσηση. Και κάπου εκεί τελειώνει η ιστορία».

eleftherostypos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook