«Αλλάξτε κωδικούς στο Taxisnet» μας ζητά το Υπουργείο – Τι αλλάζει για τους λογιστές

αλλάξτε-κωδικούς-στο-taxisnet-μας-ζητά-το-υ-1021117

Αν και δεν είναι υποχρεωτικό, το υπουργείο και τη ΓΓΠΣ συνιστούν στους πολίτες και τις επιχειρήσεις την αντικατάσταση των passwords τους στο Taxisnet με νέους που θα πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ένας ισχυρός κωδικός στο Taxisnet πρέπει, σύμφωνα με τις… συστάσεις:

Να αποτελείται κατ’ ελάχιστο από 8 χαρακτήρες

Να περιλαμβάνει υποχρεωτικά:

Τουλάχιστον ένα κεφαλαίο λατινικό γράμμα

Τουλάχιστον ένα πεζό λατινικό γράμμα

Τουλάχιστον έναν αριθμό

Τουλάχιστον έναν ειδικό χαρακτήρα (ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: @!#$%&)

Η αλλαγή του password μπορεί να γίνει μέσω της εφαρμογής «Διαχείριση λογαριασμού / Αλλαγή κωδικού» (https://www1.gsis.gr/taxisnet/mytaxisnet/protected/changePassword.htm) εφόσον ο χρήστης γνωρίζει τον τωρινό κωδικό του. Για να γίνει όλο αυτό, πρέπει να έχει συνδεθεί στο Taxisnet.

Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής σημειώνει ότι η αντικατάσταση των κωδικών στο Taxinet συνίσταται αλλά δεν είναι υποχρεωτική.

Και συνίσταται γιατί αποτελεί επιπλέον μέτρο προστασίας των ψηφιακών μας συναλλαγών με το Δημόσιο, καθώς η χρήση των κωδικών του Taxisnet έχει διευρυνθεί, ειδικά μετά την έναρξη λειτουργίας της ενιαίας διαδικτυακής πύλης του Δημοσίου Gov.gr. Πλέον, οι κωδικοί του Taxisnet χρησιμοποιούνται για την πιστοποίηση των πολιτών τόσο στη νέα πύλη όσο και σε άλλες ψηφιακές πλατφόρμες του Δημοσίου. Ήδη ο αριθμός των φορέων που χρησιμοποιούν την αυθεντικοποίηση μέσω Taxisnet υπερβαίνει τους 65».

Άλλος κωδικός για τον λογιστή

Αλλαγές έρχονται όμως και για τους λογιστές. Πλέον, δεν θα χρησιμοποιούν τους κωδικούς του πελάτη τους, αλλά αφού εξουσιοδοτηθούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, θα έχουν δικούς τους κωδικούς!

Όπως αναφέρει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής «για εργασίες που προβλέπεται να γίνονται από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο για λογαριασμό του πολίτη, είναι διαθέσιμος μηχανισμός παροχής και ανάκλησης εξουσιοδοτήσεων για συγκεκριμένες ενέργειες. Ο μηχανισμός αυτός δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να λαμβάνει την βοήθεια που χρειάζεται από πρόσωπο της επιλογής του και για το χρονικό διάστημα που επιθυμεί, με τρόπο απόλυτα διαφανή και ασφαλή, διατηρώντας τον απόλυτο έλεγχο σχετικά με τις ενέργειες που μπορούν να γίνονται αντί αυτού».

Έτσι, ο λογιστής, για παράδειγμα, θα έχει δικούς του κωδικούς και θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε συγκεκριμένες ενέργειες και μόνο για το διάστημα που είναι ενεργή η εξουσιοδότηση.

Η εξουσιοδότηση μπορεί να γίνει μέσω της εφαρμογής “Εξουσιοδοτήσεις” (https://www1.gsis.gr/taxisnet/mytaxisnet/protected/authorizations.htm), όπου ο χρήστης μπορεί να εξουσιοδοτήσει τρίτο πρόσωπο για να για λογαριασμό του στο Taxisnet, χωρίς να του δώσει τον κωδικό και το συνθηματικό του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook