Αλλαγή της νομοθεσίας για τους παραβάτες κτηνοτρόφους – Τι συζητήθηκε στην Αντιπεριφέρεια Χανίων | Photos

αλλαγή-της-νομοθεσίας-για-τους-παραβά-939392

Την αλλαγή της νομοθεσίας αλλά και τρόπους δράσεις για να μειωθεί το πρόβλημα της αδεσποτίας στα ζώα κτηνοτροφίας, που βόσκουν ανεξέλεγκτα σε αγροτικές περιοχές, συζήτησαν οι φορείς των Χανίων μαζί με βουλευτές του Νομού, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αντιπεριφέρεια Χανίων.

Με πρωτοβουλία του Δήμου Κισσάμου, όπου αντιμετωπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Π.Ε. Χανίων, στη σύσκεψη συμμετείχαν στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι του Νομού, παραγωγικοί φορείς και οι βουλευτές Χανίων της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη και Μανούσος Βολουδάκης.

Η κα Ντόρα Μπακογιάννη, κατά την έναρξη της συζήτησης είπε ότι θα πρέπει να περάσει στην Περιφέρεια και την Αστυνομική Διεύθυνση, η αρμοδιότητα για το μάζεμα των ζώων και η επιβολή κυρώσεων όπου βεβαιώνεται παράβαση.

Μάλιστα η κα Μπακογιάννη δήλωσε ότι έχει κάνει μια πρώτη επαφή με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, όπου ζητήθηκε να δοθεί μέριμνα επί του θέματος με την αύξηση αστυνομικών των αστυνομικών δυνάμεων στις περιοχές.

Πρότεινε δε, να υπάρξει χώρος εκτός των ορίων των δήμων που υφίσταται το πρόβλημα και εντός 48ωρων, να γίνεται εκποίηση των ζώων από τις αρμόδιες υπηρεσίες. «Μόνο έτσι θα δούμε λύση στο πρόβλημα», τόνισε.

Ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Μανούσος Βουλουδάκης, κάλεσε τους φορείς να τοποθετηθούν για να κατανοηθεί πλήρως το πρόβλημα και να προκύψει λύση στα συγκεκριμένα ζητήματα.

Ο Γιώργος Μυλωνάκης, Δήμαρχος Κισσάμου, τόνισε ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με ίδια μέσα των δήμων, ούτε με ανθρώπους που ζουν στο ίδιο μέρος, για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Ο Δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, είπε πως στον δήμο υπάρχει χώρος, υπάρχει αρμόδια επιτροπή, ωστόσο «δεν μπορούμε να τα μαζέψουμε, δεν υπάρχουν άτομα να το κάνουν».

Από μεριάς του Δήμου Χανίων, ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Οικονομίας, Γιάννης Νικηφοράκης, τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει συγκεκριμένη νομοθέτηση και η αστυνομία θα βεβαιώνει παράβαση και θα κόβει πρόστιμο απευθείας και επί τόπου, ενώ ζήτησε ανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας.

Να οριοθετηθεί ξανά η αγροτική, από την κτηνοτροφική περιοχή και να καθοριστούν εκ νέου οι χρήσεις γης στις εκάστοτε περιοχές, τόνισε από μεριάς του ο Δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, καθώς εκεί είπε ότι εστιάζεται το πρόβλημα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Τάσος Κουρουπάκης, τόνισε ότι «έχουμε θρηνήσει ανθρώπους από την κατάσταση αυτή, αν θέλει η πολιτεία μπορεί να το λύσει το πρόβλημα, και θα το είχε κάνει» ενώ συμπλήρωσε ότι «πρέπει να λυθεί με μέτρα και όχι ημίμετρα το πρόβλημα».

Πάντως από μεριάς του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Νομού Χανίων, ο πρόεδρος Μανούσος Σταυγιαννουδακάκης, ξεκαθάρισε ότι «Οι «βοσκοί» είναι το πρόβλημα, όχι οι κτηνοτρόφοι και αυτούς τους ξέρετε και μπορείτε να τους πιάσετε».

Ο Αστυνομικός Διευθυντής Χανίων Γιώργος Λυμπινάκης, είπε ότι είναι ένα παλιό και γνωστό πρόβλημα, το οποίο δεν λύνεται τόσο εύκολα. Πολύ πιο έντονα εντοπίζεται στην Κίσσαμο και στην ευρύτερη επαρχία της, ενώ ξεκαθάρισε πως «ξέρουμε και τα ονόματα όσων δημιουργούν προβλήματα. 32 αυτόφωρα έχουν γίνει για τέτοιες παραβάσεις. Εμείς είμαστε συναρμόδιοι στη δικαιοδοσία σαν αστυνομία, οπότε θα πρέπει να επιβάλλεται πρόστιμο και στις επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι παραβάτες».

Η κα Μπακογιάννη συμπληρωματικά ανέφερε πως στους τρόπους καταστολής καλό είναι να μην μπλέξουμε το κομμάτι των επιδοτήσεων για λύση του προβλήματος, «για πολλούς λόγους», όπως τόνισε. «Χρειάζεται άμεση εκποίηση οποίων ζώων εντοπίζονται αδέσποτα, ενώ για την καταγραφή πρέπει να υπάρξει ένα «απρόσωπο» όργανο για να επιβάλλει την τάξη».

Στη σύσκεψη παρευρέθησαν εκπρόσωποι από το Δασαρχείο, τη Διεύθυνση Αγροτική & Κτηνιατρικής ΠΕ Χανίων που συμπλήρωναν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με τα όσα έχουν διαπιστώσει τόσα χρόνια.

Αναμένεται επίσημη ενημέρωση για το πόρισμα και τους τρόπους δράσης με το πέρας της σύσκεψης.

zarpanews.gr

One thought on “Αλλαγή της νομοθεσίας για τους παραβάτες κτηνοτρόφους – Τι συζητήθηκε στην Αντιπεριφέρεια Χανίων | Photos

  1. Το πρόβλημα γνωστό τόσα χρόνια. Βοσκοί καταπατούν και απειλούν τους πάντες με την πλάτη της αστυνομίας.
    Ο γείτονας -γνωστός ασφαλίτης ρουφιάνος- κάνει ακριβώς αυτό, 50 στρέμματα δασικά έχει φράξει με το έτσι θέλω. Οταν απευθύνθηκα σε γνωστό μου αστυνομικό μου είπε » ααα αυτός? άστο μην το ψάχνεις» Οπότε χέστα βράστα, σκατά στους πολιτικούς ρουφιάνους που μαζέυτηκαν εκεί μέσα….. να μας πούνε τι???

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook