Αλλαγή ρότας για τη Σπιναλόγκα – «Έπεσαν» οι υπογραφές για το φρούριο Καζάρμα | Photos

αλλαγή-ρότας-για-τη-σπιναλόγκα-έπεσ-1500902

Αλλαγή ρότας από το υπουργείο Πολιτισμού ως προς τη ζήτημα της διεκδίκησης της ένταξης της Σπιναλόγκας στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO!

Όπως κατέστησε σαφές, επισκεπτόμενη την Παρασκευή 5 Αυγούστου, το νησί των λεπρών, η υπουργός Λίνα Μενδώνη, με φόντο και το προ λίγων ετών προκαταρκτικό «όχι» που συνοδεύτηκε από απόσυρση του φακέλου της υποψηφιότητας, στο ΥΠ.ΠΟ. και στην κυβέρνηση θεωρούν πως δεν είναι πια ρεαλιστικό να επιδιωχθεί εκ νέου μια αυτόνομη ένταξη της Σπιναλόγκας, αλλά, αντιθέτως, θεωρούν ότι θα πρέπει να γίνει αλλαγή πλεύσης και να επιδιωχθεί η ένταξη μέσα σε ένα «πακέτο», εν προκειμένω δηλαδή μέσα στο σειριακό σύστημα των οχυρωματικών μνημείων της Μεσογείου.

Για το θέμα, όπως έγινε αντιληπτό κατά τις σχετικές στιχομυθίες, υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ υπουργείου και Δήμου Αγίου Νικολάου. Ο δήμαρχος Αντώνης Ζερβός εξέφρασε τις αποστάσεις και τη διαφωνία του με την αλλαγή πλεύσης, υπενθυμίζοντας ότι στόχος και προσανατολισμός εξαρχής ήταν η αυτόνομη ένταξη της νήσου… Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι οι διαστάσεις του ζητήματος είναι εθνικές, ξεπερνούν τον δήμο που συνεπώς, έστω κι αν έχει σαφείς διαφωνίες ή επιφυλάξεις, οφείλει να συνδράμει στο όλο εγχείρημα από τη στιγμή που μιλάμε για μια εθνική προσπάθεια.

Ειδικότερα, αναφορικά με το επίμαχο θέμα της απόρριψης της πρότασης για την ένταξη της νήσου Σπιναλόγκας στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου δήλωσε ότι, όπως διαφάνηκε από τη συνάντηση με την κ. Μενδώνη, το υπουργείο Πολιτισμού αλλάζει «ρότα» και, αντί για την υποβολή της πρότασης ως μοναδικό μνημείο ανθρώπινου πόνου και εγκλεισμού, προτίθεται να συμπεριλάβει τη Σπιναλόγκα στο σειριακό σύστημα των οχυρωματικών μνημείων της Μεσογείου (Ενετικά Φρούρια της Μεσογείου), γεγονός που προκρίνεται από τον Οργανισμό ICOMOS. Κατά συνέπεια, η ιδιαιτερότητα του μνημείου χάνεται!

Ωστόσο, το θέμα αυτό – όπως επισήμανε – είναι εθνικό, υπερβαίνει τις δυνατότητες του Δήμου και αναμένουμε τις επόμενες ενέργειες που θα υπάρξουν, προκειμένου να βοηθήσουμε, έστω και με αυτή τη διαδικασία, να προχωρήσει το θέμα».

Αυτή βεβαίως ήταν η αρχική αντίδραση από πλευράς δημοτικής Αρχής Αγίου Νικολάου στα νέα δεδομένα με την αλλαγή ρότας του υπουργείου Πολιτισμού και μένει να δούμε πώς θα τοποθετηθούν και πώς θα διαμορφώσουν τη θέση τους αναλυτικά οι παρατάξεις, το Δημοτικό Συμβούλιο και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι τοπικοί θεσμικοί φορείς για το τόσο σοβαρό αυτό θέμα.

Η συζήτηση γύρω από τη Σπιναλόγκα δεν περιορίστηκε βεβαίως μονάχα στο θέμα της UNESCO. Όπως ανέφερε ο κ. Ζερβός, «μας δόθηκε η δυνατότητα να συζητήσουμε θέματα που σχετίζονται με τη Σπιναλόγκα και συγκεκριμένα, ζητήσαμε από την υπουργό να “τρέξει” η διαδικασία από το Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου να υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση με τον ΔΕΔΔΗΕ, για την ολοκλήρωση του έργου φωτισμού του μνημείου. Επίσης, υπήρξε ενημέρωση για τη μεταφορά νερού από τη ΔΕΥΑΑΝ, καθώς και για το θέμα του Βιολογικού – παρά το ότι υπάρχουν οι απαραίτητες εγκρίσεις – θα πρέπει να προηγηθεί ο ηλεκτροφωτισμός, για να δημοπρατηθεί.

Επίσης, τέθηκε το θέμα της επέκτασης, συντήρησης και βελτίωσης του μόλου πρόσδεσης των ημερόπλοιων, όπου ο Δήμος Αγίου Νικολάου έχει καταθέσει στο ΚΑΣ και έχει εγκριθεί η σχετική μελέτη, ωστόσο παραμένει ζητούμενο η διασφάλιση της χρηματοδότησης, αλλά κυρίως ποιος θα είναι ο φορέας υλοποίησης, αφού το έργο γίνεται επί αιγιαλού και θαλάσσιας ζώνης».

Αναφορικά με τα λειτουργικά έξοδα στη νήσο Σπιναλόγκα, ο δήμαρχος τόνισε: «Ζητήσαμε τη διασφάλιση μικρού ποσοστού από τα έσοδα του εισιτηρίου εισόδου προς τον Δήμο, ο οποίος θα αναλάβει, μέσω μόνιμης προγραμματικής σύμβασης με το ΥΠ.ΠΟ. ή το ΤΑΠΑ, την υλοποίηση των καθημερινών αναγκών λειτουργίας του νησιού (καθαριότητα, συντήρηση, ηλεκτρολογικές ανάγκες κ.α.) – πρόταση που επαναδιατυπώθηκε, αφού προτάθηκε το συγκεκριμένο ποσό να παραχωρηθεί στον Δήμο, προκειμένου να προβεί στις αναγκαίες προσλήψεις υπαλλήλων που θ’ αντιμετωπίζουν στο εξής τις ανάγκες που παρουσιάζονται στο νησί».

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που έγινε στον Δήμο Αγίου Νικολάου, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, του περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη, του αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Γιάννη Ανδρουλάκη, αντιδημάρχων και φορέων της πόλης, τέθηκαν επίσης επί τάπητος κι άλλα θέματα, όπως επανακαθορισμός των αρχαιολογικών ζωνών του Καλού Χωριού, καθώς και η επιτάχυνση των διαδικασιών για την έγκριση μελέτης του φάρου Αφορεσμένου.

Υπογραφές για το φρούριο Καζάρμα

Υπεγράφη το μεσημέρι της Παρασκευή 5 Αυγούστου, στο Δημαρχείο Σητείας η προγραμματική σύμβαση «Μελέτη αποκατάστασης Ενετικού Φρουρίου Καζάρμα Σητείας Λασιθίου», ποσού 250.000 ευρώ, μεταξύ υπουργείου, Περιφέρειας και Δήμου, παρουσία αντίστοιχα της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και του δημάρχου Σητείας Γιώργου Ζερβάκη.

Συμμετείχε, επίσης, κλιμάκιο του υπουργείου και ο γενικός γραμματέας Γιώργος Διδασκάλου, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κύριλλος, ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης, η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου Χρύσα Σοφιανού, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αϊλαμάκης, η πρόεδρος του Δ.Σ. και εντεταλμένη σύμβουλος για θέματα πολιτισμού Μαρία Γιαννακάκη, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Νίκος Κουρουπάκης, Νίκος Καραμανωλάκης, Θοδωρής Πατεράκης και άλλοι.

Η μελέτη, που χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Κρήτης, θα δώσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης κι αποκατάστασης του κτηρίου που είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης. Μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, η κ. Μενδώνη έκανε αυτοψία στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σητείας, ενώ ολοκλήρωσε την περιοδεία της στον νομό Λασιθίου επισκεπτόμενη την Ιεράπετρα.

neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook