Αλλαγές στη μετακίνηση με ΚΤΕΛ για μαθητές – Τι ισχύει για μετακίνηση εκτός νομού

αλλαγές-στη-μετακίνηση-με-κτελ-για-μαθ-958201
Φωτογραφία αρχείου

Οι κρυφοί φόβοι της κυβέρνησης και τα απανωτά λάθη από τη μία με τους ανήλικους στην εστίαση και από την άλλη με τη μετακίνηση με αστικά λεωφορεία, ειδικά στην επαρχία και τα ΚΤΕΛ, προκαλούν νέο κύκλο αβεβαιότητας και ανασφάλειας για όλα όσα έρχονται.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα προχωρήσει σε νέο lockdown, κανείς όμως δεν είναι σε θέση να απαντήσει τι θα γίνει τον Οκτώριο, αλλά και πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με τους τοπικούς περιορισμούς, την απαγόρευση κυκλοφορίας και μουσικής.

Ο Οκτώβριος είναι κρίσιμος μήνας και χθες ανώτατη κυβερνητική πηγή δεν έκρυψε ότι στην κυβέρνηση προβληματίζονται ιδίως για τη Βόρεια Ελλάδα. Σημειώνεται ότι και πέρυσι η Θεσσαλονίκη ήταν η πρώτη που αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα με τους εορτασμούς του Αγίου Δημητρίου και της 28ης Οκτωβρίου. Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις είναι μπροστά μας.

Ταυτόχρονα στο επίκεντρο είναι οι μετακινήσεις εκτός νομού και οι μετακινήσεις μαθητών με το ΚΤΕΛ.

Στο ΦΕΚ με τα μέτρα υπήρχε αναφορά για rapid test που θα πρέπει να έχουν όλοι όσοι κινούνται με αστικά ΚΤΕΛ, γεγονός που έφερε στο επίκεντρο, τους μαθητές.

Τελικά η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει πίσω το συγκεκριμένο μέτρο για τους μαθητές.

Διευκρίνισε όσον αφορά στους μαθητές, που μετακινούνται με ΚΤΕΛ για το σχολείο τους, ούτως ή άλλως όσα παιδιά δεν είναι εμβολιασμένα θα πρέπει να έχουν rapid ή self test για την είσοδο τους στις σχολικές αίθουσες, το οποίο θα επιδεικνύουν και στο λεωφορείο.

Δημοσιογράφος: Διατυπώνεται, έτσι, κάποια δυσφορία, να το πω, για την τελευταία θέσπιση της Κυβέρνησης της υποχρεωτικότητας, για την προσκόμιση rapid test από τους ανεμβολίαστους εφήβους για να μπορέσουν να μπουν σε κλειστούς χώρους διασκέδασης ή εστιατόρια ή καφέ μαζί με τους γονείς τους, αλλά και για το γεγονός ότι πια και στα ΚΤΕΛ, στην επαρχία ακόμη και στα αστικά τους δρομολόγια θα ζητείται να έχουν rapid test οι επιβάτες, τα παιδιά που μετακινούνται για να πάνε στα σχολεία τους, στα φροντιστήρια, γιατί είναι σε χωριά πιο απομακρυσμένα.

Θα υπάρξει κάποια πρόβλεψη γι’ αυτά τα δύο ή παραμένετε στις αποφάσεις που έχετε λάβει;

Γ. Οικονόμου: Η φιλοσοφία των μέτρων είναι ότι όποιος δεν είναι εμβολιασμένος θα πρέπει να πιστοποιεί με κάποιο τρόπο ότι δεν νοσεί και για τη δική του προστασία και για τη μη διασπορά του κορονοϊού.

Σε ό,τι αφορά τους εφήβους, σε ό,τι αφορά δηλαδή τα παιδιά από 12 έως 18 ετών που έχουν πλέον τη δυνατότητα ασφαλούς και δωρεάν εμβολιασμού, έχουμε δύο δεδομένα: Είτε να εμβολιαστούν -παρακινούμε και με κάθε προσπάθεια το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσουμε να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους να εμβολιαστούν- είτε θα πρέπει να έχουν μαζί τους τα αποτελέσματα από τα rapid test 48ώρου, που θα πιστοποιούν ότι δεν είναι φορείς του κορονοϊού. Αυτό γίνεται για λόγους προφανείς.

Πρώτον, γιατί και σε αυτή την κατηγορία των παιδιών υπάρχει πλέον η δυνατότητα του δωρεάν εμβολιασμού. Δεύτερον, γιατί όταν μια τετραμελής οικογένεια ήθελε να πάει σε ένα κατάστημα εστίασης δεν ήταν δυνατόν να τρώνε οι γονείς μέσα και τα παιδιά έξω. Θέλω να πω, δηλαδή, ότι γι’ αυτό υπάρχει μια ειδική εξαίρεση στα παιδιά από 12 έως 18 ετών, αν και ανεμβολίαστα, να μπορούν να πηγαίνουν στους εσωτερικούς χώρους της εστίασης, με το τεστ.

Και σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις με τα λεωφορεία που είπατε, έτσι κι αλλιώς όσα παιδιά που δεν είναι εμβολιασμένα θα πρέπει να έχουν, είτε τα self test, είτε τα rapid test για να πηγαίνουν στις αίθουσες. Οπότε θα κάνουν χρήση αυτών των πιστοποιητικών και για τις μετακινήσεις τους.

Σημείωνεται ότι όσοι ανεμβολίαστοι ταξιδεύουν με οποιοδήποτε μέσο μέσα στη χώρα θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό rapid test που έχει γίνει τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τη μετακίνησή τους, ενώ δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ Covid πριν ταξιδέψουν.

Ελεύθερα γίνονται οι μετακινήσεις εκτός νομού με ΙΧ. Δεν χρειάζονται rapid test.

Τα τεστ είναι απαραίτητα για ΚΤΕΛ, τρένα και πλοία.

 

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook