Άλλα «κόλπα» από ΑΑΔΕ για ανασφάλιστα οχήματα: Κατάσχεση αν δεν πληρωθεί το πρόστιμο

άλλα-κόλπα-από-ααδε-για-ανασφάλιστα-562716

Βαριές συνέπειες θα έχουν πλέον οι ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων καθώς η ΑΑΔΕ θα μπορεί να φτάσει μέχρι και σε κατασχέσεις. Τι αλλάζει; Πλέον η ΑΑΔΕ, θα μπορεί να εισπράττει τα πρόστιμα – που μέχρι σήμερα απλώς επιβάλει – για τα ανασφάλιστα οχήματα. Σε περίπτωση που το πρόστιμο είναι πάνω από 500 ευρώ, η ΑΑΔΕ θα μπορεί να κατασχέσει το όχημα.

Έτσι, η εφορία πλέον θα μπορεί να εισπράττει τα πρόστιμα για ανασφάλιστα οχήματα. Μέχρι τώρα, μπορούσε απλώς να στείλει το μπιλιετάκι με το πρόστιμο – ως εκεί. Δηλαδή, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μπορούσε να επιβάλλει πρόστιμα (από 200 – 250 ευρώ) σε κάθε ανασφάλιστο όχημα. Ωστόσο, λόγω νομοθετικού κενού, δεν μπορούσε να εισπράξει τα χρήματα αυτά από τους παραβάτες.

Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση επιτρέπεται στην ΑΑΔΕ η επιβολή εισπρακτικών μέτρων για αυτά τα πρόστιμα. Στην περίπτωση που δεν καταβάλλονται, θα εντάσσονται στα ληξιπρόθεσμα χρέη της εφορίας. Επιπλέον, η εφορία θα προχωρά σε κατασχέσεις ανασφάλιστων Ι.Χ. οχημάτων για πάνω από 500 ευρώ, εάν τα χρέη δε ρυθμιστούν εγκαίρως.

Ανασφάλιστο 1 στα 10 αυτοκίνητα στην Ελλάδα

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι στην Ελλάδα κυκλοφορούν περίπου 600.000 ανασφάλιστα Ι.Χ. στους δρόμους. Πρόκειται για αναλογία 1 προς 10!

Ποιες οι συνέπειες για ανασφάλιστο όχημα

Σε περίπτωση που εντοπιστεί ανασφάλιστο όχημα από τη Τροχαία, οι παραβάτες έρχονται αντιμέτωποι με τις ανάλογες κυρώσεις

  • Διοικητικές κυρώσεις: αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες.
  • Ποινικές κυρώσεις: Φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο.
  • Χρηματική ποινή μέχρι 3.000 ευρώ.

Πλέον, με τη νέα ρύθμιση ξεκινά νέος γύρος διασταυρώσεων. Στις περιπτώσεις που εντοπιστούν ανασφάλιστα Ι.Χ. θα ειδοποιηθούν οι ιδιοκτήτες τους και θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook