ΕΛΛΑΔΑ

Αλέξης Τσίπρας: Η καλύτερη παράσταση νίκης είναι η επαφή μας με τον κόσμο, γιατί εμείς είμαστε μέσα στον κόσμο | Video

Στα Ιωάννινα πραγματοποίησε ομιλία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της προεκλογικής του περιοδείας.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές της 21ης Μαΐου και θα ανοίξει ο δρόμος για αλλαγή με την κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας.

«Η καλύτερη παράσταση νίκης είναι η επαφή μας με τον κόσμο, γιατί εμείς είμαστε μέσα στον κόσμο. Σε κάθε μας συγκέντρωση φαίνεται καθαρά ότι την Κυριακή πάμε για μία μεγάλη νίκη του λαού, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των απλών ανθρώπων ένα πράγμα λέει: ‘Ως εδώ, δεν πάει άλλο με την αλαζονεία την αδιαφορία, την οικογενειοκρατία, τις ανισότητες», δήλωσε αρχικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο σύνθημα ο «λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά» ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «αν κάποιοι νεότεροι το ξέχασαν, ήλθε η χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης να μας θυμίσει τι σημαίνει δεξιά. Μας λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι ‘οι Έλληνες θέλουν να πάνε μπροστά και όχι να πάνε πίσω’. Δίκιο έχει, αλλά πρέπει να τα λέει, όχι στους Έλληνες, αλλά κάθε πρωί στον καθρέπτη του».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «εμείς με εντιμότητα κυβερνήσαμε και παραδώσαμε 37 δισ. ευρώ στα ταμεία και την κοινωνία όρθια. Ο κ. Μητσοτάκης τράβηξε χειρόφρενο και έκανε αναστροφή, μας κατάντησε μία χώρα που έχει αμοιβές Βουλγαρίας και τιμές Βρετανίας, μία χώρα με υποβαθμισμένους τους θεσμούς της δημοκρατίας, μία χώρα που η ενημέρωση φιμώνεται και η προπαγάνδα ανθίζει.

Πλήγωσε κάθε νέα και κάθε νέο, κάθε εργαζόμενο που αναγκάζεται να δουλεύει για ένα μισθό που δεν καλύπτει τις ανάγκες, πλήγωσε κάθε έντιμο επιχειρηματία που τον κυνηγάνε οι εισπρακτικές και πλήγωσε ξανά και ξανά τους συνταξιούχους που τους εξαπάτησε με την 13η σύνταξη, με τα αναδρομικά και τους έχει στερήσει 7 δισ. ευρώ.

Ήλθε η ώρα, αυτές τις πληγές της ελληνικής κοινωνίας να τις κλείσουμε οριστικά με την ψήφο μας την Κυριακή. Την άλλη Δευτέρα θα έχουμε μία διαφορετική πραγματικότητα. Και θα έλθει με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και της αλλαγής που θα ανοίξει αμέσως τον δρόμο για προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας».

«Η πολιτική τιμωρία του ενόχου είναι η μόνη γιατρειά για τα τραύματα της κοινωνίας»

Απευθυνόμενος στους πολίτες των Ιωαννίνων, ο Αλέξης Τσίπρας παρέθεσε μια σειρά από «τραύματα» -όπως τα αποκάλεσε- της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μεταξύ αυτών, έθεσε το δημόσιο χρέος, το ΕΣΥ, τις παθογένειες στην παιδεία, την εργασιακή εκμετάλλευση και το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών.

«Τον ακούω καθημερινά να μιλά για τα επιτεύγματα του σε μια χώρα φανταστική. Σαν την Αλίκη στη χώρα των Θαυμάτων. Αλλά εδώ έχουμε το ακριβώς αντίθετο. Όχι την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων αλλά Τον Κυριάκο στη χώρα των τραυμάτων. Των τραυμάτων που προκάλεσε ο ίδιος.

Τραύμα πρώτο: Μέσα σε 4 χρόνια αφήνει 50 δισ. μεγαλύτερο το δημόσιο χρέος. 40 δισεκατομμύρια μεγαλύτερο το ιδιωτικό χρέος. Τη μισή Ελλάδα, 4.250.000 Έλληνες με μη εξυπηρετούμενες οφειλές στην Εφορία, στις τράπεζες, στα ασφαλιστικά ταμεία. Και 700.000 νοικοκυριά να ξέρουν ότι θα χάσουν το σπίτι τους στον πλειστηριασμό, αν δεν μπει την Κυριακή στοπ στο σχέδιο Μητσοτάκη, που έχει ήδη μεταβιβάσει τα ενυπόθηκα ακίνητά τους στα funds.

Τραύμα δεύτερο: Ένα διαλυμένο ΕΣΥ, χωρίς επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Το αρνητικό ρεκόρ των 37.000 συνανθρώπων μας που χάσαμε στην πανδημία, κατατάσσει τη χώρα μας σε χειρότερη θέση ακόμα κι από τη Βραζιλία του Μπολσονάρο, αναλογικά με τον πληθυσμό μας.

Γιατί; Γιατί, αντί να ενισχύσει τα νοσοκομεία μας με γιατρούς και νοσηλευτές, αντί να φτιάξει ΜΕΘ, μας έλεγε ψέματα ότι δήθεν δεν υπάρχουν μελέτες που να βεβαιώνουν ότι δεν είναι το ίδιο για τους ασθενείς, αν είναι εντός ή εκτός των ΜΕΘ.

Τραύμα τρίτο: Μια Παιδεία με δεκάδες χιλιάδες νέες και νέους έξω από τα πανεπιστήμια με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, για να γίνουν η πελατεία κάθε αεριτζή κολλεγιάρχη. Και έτσι να κόβονται τα παιδιά από τις λαϊκές οικογένειες και να μαραζώνουν, ή και να κλείνουν, οι σχολές στα περιφερειακά πανεπιστήμια. Μια Παιδεία επίσης με σχολεία χωρίς μόνιμους εκπαιδευτικούς, με το 30% να είναι αναπληρωτές και πανεπιστήμια χωρίς πανεπιστημιακούς καθηγητές, αλλά με πανεπιστημιακούς αστυνόμους.

Τραύμα τέταρτο: Η εργασιακή εκμετάλλευση. Η ψηφισμένη με νόμο κανονικότητα των απλήρωτων υπερωριών και της κατάργησης του οκτάωρου για τους εργαζόμενους. Η κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ώστε ο εργαζόμενος να μην έχει κανένα στήριγμα από τη πολιτεία να διεκδικήσει την εφαρμογή της νομιμότητας.

Τραύμα πέμπτο: Η λεηλασία του εισοδήματος. Η κατάρρευση του μέσου μισθού και της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών. Αδιάψευστος μάρτυς τα στοιχεία που δίνουν οι Διεθνείς Οργανισμοί. Τι μας λέει η ΓΙΟΥΡΟΣΤΑΤ: Ότι στην Ελλάδα τα νοικοκυριά με εισόδημα εώς 700 ευρώ έχουν απωλέσει το 40% της αγοραστικής τους δύναμης.

Τι μας είπε, προχθές ο ΟΟΣΑ: Ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που την τριετία 2019-2021 είχε μείωση του μέσου ονομαστικού μισθού και το 2022, είχε μείωση και του μέσου πραγματικού μισθού κατά 7,5%. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι εκεί που μας έταζαν καλύτερες δουλειές, καλύτερους μισθούς και στήριξη στη μεσαία τάξη, κατάντησαν τη μεσαία τάξη να ζει με κουπόνια, να χρειάζονται κουπόνια για να πάει στο σούπερ μάρκετ, να πληρώσει το ρεύμα, να βάλει βενζίνη στα πρατήρια της βενζίνης.

Τραύμα έκτο: Ένα κράτος-λάφυρο, με τις γαλάζιες ακρίδες να καταλαμβάνουν θέση σε όλες τις ΔΕΚΟ και να δίνουν μπόνους στον εαυτό τους, με διορισμούς εκτός ΑΣΕΠ, με διπλασιασμό των μετακλητών και με πλήρη απαξίωση και αδιαφορία, ακόμα και για την ασφάλεια του πολίτη.

Αδιαμφισβήτητη τραγική απόδειξη τα Τέμπη. Μια ανείπωτη τραγωδία. Αποτέλεσμα της πολιτικής ανηθικότητας ενός καθεστώτος που άφησε τους σιδηροδρόμους να διαλύονται. Και λίγες μέρες πριν το δυστύχημα, δεν είχε ντροπή ο υπεύθυνος υπουργός να φωνάζει μέσα στη Βουλή «ντροπή», όταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ του έλεγαν ότι έχει αφήσει το σιδηρόδρομο διαλυμένο και εγκυμονούν κίνδυνοι για την ασφάλεια των επιβατών.

Και σήμερα ο ίδιος υπουργός, ο υπουργός των Τεμπών, είναι ξανά υποψήφιος με επιλογή του κ. Μητσοτάκη, για να ξεπλυθεί στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Του κυρίου Μητσοτάκη που μας είπε προχθές ότι τα Τέμπη ήταν απλά μια μικρή και πρόσκαιρη φθορά που ξεχάστηκε. ¨Όχι Κύριε Μητσοτάκη, Δεν ήταν φθορά. Ήταν έγκλημα.

Και σας διαβεβαιώνουμε ότι δε θα ξεχάσουμε, γιατί έχουμε ηθική υποχρέωση απέναντι σε 57 νέους ανθρώπους να μη ξεχάσουμε. Και γιατί αν ξεχάσουμε, θα βρεθούμε μπροστά και σε νέες τραγωδίες.

Τραύμα έβδομο και ίσως βαθύτερο: Η κακοποίηση της δημοκρατίας. Ο κ. Μητσοτάκης απέφευγε σαν τον διάολο το λιβάνι να έρθει σ’ ένα debate. Και μάλλον κάτι ήξερε που το απέφευγε. Γιατί μόλις χρειάστηκε να απαντήσει σε μια σοβαρή ερώτηση, ομολόγησε το σκάνδαλο των υποκλοπών. Παραδέχτηκε ότι δεν υπήρξε κανένας εθνικός λόγος για τις παρακολουθήσεις.

Αν δεν υπήρξε όμως εθνικός λόγος για τις παρακολουθήσεις, τότε γιατί επί 9 μήνες επικαλείτο το εθνικό απόρρητο για να συγκαλύψει την αλήθεια από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής; Για ποιο λόγο, εφόσον δεν υπήρξε εθνικός λόγος, η Εισαγγελέας της ΕΥΠ, η κ. Βλάχου, υπέγραφε παρανόμως τις διαταγές για να παρακολουθούνται πολίτες, το μισό πολιτικό σύστημα, πολιτικοί αρχηγοί, υπουργοί, ακόμα και οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων;

Και για ποιο λόγο η κυρία αυτή παραμένει ακόμα στη θέση της; Για ποιο λόγο επίσης και τι ακριβώς έκανε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο κ. Ντογιάκος, για να εντοπίσει τους δράστες; Και γιατί δεν υπάρχει καμία απαγγελία κατηγορίας 9 μήνες σήμερα, γι` αυτές τις παράνομες πράξεις; Και κυρίως που βρίσκονται σήμερα, ποιος κρατάει τα αποτελέσματα των παρακολουθήσεων ;

Τα κρατάει ο κος Μητσοτάκης στα συρτάρια του ; Θέλει να έχει σε ομηρεία το μισό πολιτικό και επιχειρηματικό σύστημα για την επόμενη εικοσαετία ; Ποιος θα δώσει απαντήσεις σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα;»

Recent Posts

Στα Χανιά η Υφυπουργός Παιδείας – Θα μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα την επαγγελματική κατάρτιση

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ν. Χανίων σε συνεργασία με τη ΓΣΕΒΕΕ, το Δήμο Χανίων…

4 ώρες ago

Να προσφύγει στα δικαστήρια ο δήμος Χανίων ζητάει η Πρωτοβουλία για τον λόφο Καστέλι – Τι λέει για την αστυνομία

Νέα ανακοίνωση εξέδωσε η Πρωτοβουλία Πολιτών Ενάντια στην Ξενοδοχοποίηση των Μνημείων στο Λόφο Καστέλλι, με…

4 ώρες ago

Υπόθεση θρίλερ στην Κρήτη με τον θάνατο καρκινοπαθούς: Από την κηδεία στην εκταφή, οι πέντε μέρες που έφεραν τη μεγάλη ανατροπή

Ο 65χρονος Κλάους, ο οποίος λάτρευε την Κρήτη και είχε αποφασίσει ότι θα έκλεινε τα…

5 ώρες ago

Γιάννης Φέρτης: Συγκίνηση στην κηδεία του – Πλήθος καλλιτεχνών στο τελευταίο «αντίο» στον ηθοποιό

Η κηδεία του Γιάννη Φέρτη πραγματοποιήθηκε την  Τρίτη 16 Απριλίου, στο A’ Κοιμητήριο Αθηνών. Συγγενείς,…

7 ώρες ago

«Πλάθοντας ένα ασφαλές μέλλον για τους μαθητές, τους γονείς, τους καθηγητές και τη γνώση»: Εκδήλωση στα Χανιά για την Κυβερνοασφάλεια

Στο πλαίσιο του 13ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας που συνδιοργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή…

7 ώρες ago

Πασαλιμάνι: Θρήνος για τον 31χρονο αστυνομικό που σκοτώθηκε όταν κατέρρευσε κτίριο – Έκανε μεροκάματα εκτός υπηρεσίας

Ένας 31χρονος αστυνομικός, ο οποίος ήθελε να συμπληρώσει το μεροκάματο του δουλεύοντας σε φορτηγό, είναι…

7 ώρες ago