Αλέξης Κούγιας: Θα μείνουν ελεύθεροι πολλοί από τους καταδικασθέντες – Τι προέβλεψε για τις ποινές

αλέξης-κούγιας-θα-μείνουν-ελεύθεροι-π-1117264

Για τη δίκη της Χρυσής Αυγής και τις ποινές που ενδέχεται να οριστούν μίλησε ο δικηγόρος, Αλέξης Κούγιας, στην εκπομπή της Ευτυχίας Πενταράκη και του Γιώργου Κολομπάκη στο Zarpa Radio 89,6.

«Είναι μια πρώτη απόφαση, ο νομικός προσδιορισμός μιας πράξεως δεν έχει καμία σχέση με την ποινή. Οι διαδικασίες που εκκίνησαν μετά την απαγγελία του νομικού χαρακτηρισμού των πράξεων είναι εξίσου σημαντικές με αυτό που έγινε χθες», διευκρίνισε ο κ. Κούγιας.

Τι ποινές προβλέπονται

Ο έγκριτος νομικός έκανε σαφή την πεποίθησή του ότι θα υπάρξουν περιπτώσεις καταδικασθέντων που θα βγουν ελεύθεροι από τη δικαστική αίθουσα:

«Θεωρώ ότι όσοι κατηγορήθηκαν για τα πλημμελήματα (υπόθεση ψαράδων και ΠΑΜΕ) δεν θα πάνε φυλακή, έχουν ήδη εκτίσει τις ποινές τους γιατί όλοι έκατσαν 36 μήνες φυλακή με 2 προσωρινές κρατήσεις», είπε ο κ. Κούγιας

«Όσον αφορά την ανθρωποκτονία Φύσσα από Ρουπακιά η ποινή που προβλέπεται είναι ισόβια κάθειρξη. Αν πάρει ελαφρυντικό ο Ρουπακιάς μπορεί να έχει μια ποινή κάτω των 15 ετών, και αν πάρει δύο ελαφρυντικά μπορεί να πάρει ποινή κοντά στα 10 χρόνια. Για τον Ρουπακιά δεν θέλω να διακινδυνεύσω την πρόβλεψη μου, δεν ξέρω την δικογραφία» προσέθεσε ο έμπειρος νομικός.

Όσο για τις ποινές για τη διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, η άποψη του γνωστού δικηγόρου ήταν η εξής:

«Η ποινή για τους διευθύνοντες προβλέπεται από 10-15 χρόνια, αν δεν πάρουν ελαφρυντικό θα πάνε σίγουρα φυλακή. Οι ποινές που προβλέπονται εάν τύχουν ελαφρυντικών οι απλοί συνεργοί, θα έχουμε διπλή μείωση της ποινής. Επειδή είναι απλός συνεργός κάποιος, δεν τιμωρείται με ισόβια, άρα ποινή κάτω των 15 ετών. Η απλή συνέργεια είναι πλέον από 5 χρόνια ως 15, μπορεί με αναγνωρίσει ελαφρυντικού να γίνει 2 ως 8. Δηλαδή μπορούμε να έχουμε για τον συνεργό μια ποινή πλημμελήματος, οπότε αυτοί δεν θα πάνε φυλακή ή θα πάνε για ένα χρόνο.» εξήγησε ο κ. Κούγιας.

Η νομική διαδικασία

Ο Αλέξης Κούγιας προχώρησε και σε μια επεξήγηση για το πώς θα ξετυλιχθεί η διαδικασία στο δικαστήριο:

«Αυτή την στιγμή ακόμη αναπτύσσονται ελαφρυντικά, γιατί είναι δεκάδες οι κατηγορούμενοι. Μετά την πρόταση των δικηγόρων για τα ελαφρυντικά θα αγορεύσει η εισαγγελέας. Θα διακόψει, θα μελετήσει τα στοιχεία, και μετά θα πει ποια πρέπει να γίνουν δεκτά και ποια όχι. Σ’ αυτό το στάδιο η υποστήριξη κατηγορίας, δηλαδή η παλιά Πολιτική Αγωγή δεν έχει καμία δουλειά, απαγορεύεται και από το νόμο και από την νομολογία του Αρείου Πάγου η Πολιτική Αγωγή να μιλάει επί των ποινών», σύμφωνα με τον κ. Κούγια. «Στη συνέχεια «θα ξαναπροτείνουν δικηγόροι και θα αγορεύσει η εισαγγελέας και το δικαστήριο θα αποσυρθεί για να εκδώσει την απόφαση του. Αφού εκδοθεί η απόφαση για τα ελαφρυντικά, θα προτείνει η εισαγγελέας επί της ποινής. Στο επόμενο στάδιο μετά την ανάγνωση των ποινών, θα έχουμε το στάδιο της αναστολής ή όχι, της εκτίσεως της ποινής μέχρι το Εφετείο.»

Η αντίδραση του Κούγια για τις δηλώσεις πολιτικών και όχι μόνο σχετικά με την δίκη

«Είναι απαράδεκτο αυτό που έγινε, θα έπρεπε να αφήσουν την δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της. Η Ένωση Δικαστών το μόνο που θα μπορούσαν να κάνουν ήταν να δώσουν συγχαρητήρια χωρίς να υπεισέλθουν για τον νομικό χαρακτηρισμό. Τι θα κάνει το Εφετείο; Θα έχει απέναντι του την Ένωση Δικαστών;» αναρωτήθηκε ο έγκριτος νομικός. Και συνέχισε:

«Δεν μπορώ να βλέπω τον Παπαδημούλη να κάνει δηλώσεις με τα 30 ακίνητα. Δεν μπορώ να βλέπω τον Μητσοτάκη να κάνει δηλώσεις, όταν η δικαιοσύνη αυτή την στιγμή βρίσκεται στον Ά βαθμό. Δεν μπορώ να βλέπω τον Σαμαρά με τις ακραίες δεξιές του απόψεις να είναι ο διώκτης των ακραίων δεξιών. Η υποκρισία στο πολιτικό σκηνικό με ενοχλεί, οποιουδήποτε χρώματος, γι’ αυτό και πήρα θέση. Καταργούν το τεκμήριο αθωότητας, υπάρχει θεσμικό πλαίσιο που το κατοχυρώνει, όποιος το παραβαίνει κινδυνεύει να υποστεί ακόμα και δικαστικές κυρώσεις. Δεν προδικάζουν το αποτέλεσμα απλώς, το επιβάλλουν

«Αν αύριο το δικαστήριο με την δική του κρίση, όπως έκρινε ότι είναι ένοχοι των πράξεων, πάλι με ενόχους έχει ποινές που είναι χαμηλές με αναγνώριση ελαφρυντικών, τι θα πουν; Η Ένωση Δικαστών τι θα κάνει; Αυτούς που αποθέωσε χθες θα τους ξεφτιλίσει;» δήλωσε ο κ. Κούγιας στο Zarpa Radio 89,6.

Τι ισχύει με τον νέο ποινικό κώδικα

Με αφορμή τις αναφορές ότι ο νέος ποινικός κώδικας κάνει τα πράγματα πιο ευνοϊκά για τους καταδικασθέντες, ο Αλέξης Κούγιας επεσήμανε ότι πράγματι, ο νέος κώδικας είναι ευμενέστερος στην αναγνώριση ελαφρυντικών:

«Ο νέος ποινικός κώδικας έχει εγκαθιδρύσει την ουσιαστική αρμοδιότητα των δικαστών, δεν μπορεί κανείς να υποχρεώσει έναν δικαστή να αναγνωρίσει ή να απορρίψει ένα ελαφρυντικό. Ο νέος ποινικός κώδικας είναι ευμενέστερος από τον προηγούμενο στην αναγνώριση ελαφρυντικών. Σ ‘αυτό τον βαθμό και στον Β βαθμό οι δικαστές έχουν ουσιαστική αρμοδιότητα.»

zarpanews.gr

One thought on “Αλέξης Κούγιας: Θα μείνουν ελεύθεροι πολλοί από τους καταδικασθέντες – Τι προέβλεψε για τις ποινές

  1. «Δεν μπορώ να βλέπω τον Παπαδημούλη να κάνει δηλώσεις με τα 30 ακίνητα» λέει ο θεόρατος Κούγιας!!!
    Που είναι η παρανομία; Λες και τα έκλεψε ο Παπαδημούλης!!!
    Να δούμε λίγο τα πόθεν αίσχη των μιζομένων δεξιών βουλευτών;
    Να δούμε λίγο τις Πέτσινες λίστες;
    Για τον Μιζοτάκη που χρωστάει σε θαλασσοδάνεια πάνω από 1,5 Μύριο; Για το σπίτι του Βολταίρου και την Off-shore που χρηματοδοτεί και το Πρώτο Φλέγμα;
    Μιλάνε για υποκρισία οι ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ!!! Μας κουνάνε και μας υψώνουν το δάχτυλο αντί να το βάλουν στον πάτο τους!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook