Κρήτη | Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης: «Ικανοποιητική διαχείριση στην πανδημία, αλλά καθυστέρηση στα τεχνικά έργα το 2020»

Συνεδρίασε σήμερα, με τηλεδιάσκεψη, το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης σε ειδική συνεδρίαση με αποκλειστικό θέμα: «Απολογισμός πεπραγμένων του Περιφερειάρχη και της Εκτελεστικής Επιτροπής Περιφέρειας Κρήτης, έτους 2020».

Στην τοποθέτηση του ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου τόνισε: «Το 2020 αποτέλεσε μια πολύ ιδιαίτερη και δύσκολη χρονιά για όλους. Στο μεγαλύτερο μέρος του έτους είμασταν έρμαια των επακόλουθων της πανδημίας. Σήμερα, σχεδόν ένα χρόνο μετά ο COVID-19 εξακολουθεί να απειλεί τη δημόσια υγεία καθώς και την κοινωνική και οικονομική ισορροπία. Οφείλουμε όμως να ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε όσους ενεπλάκησαν για να έχουμε αυτή την μέχρι πρότινος καλή επιδημιολογική εικόνα στην Κρήτη, η οποία τις τελευταίες ημέρες δοκιμάζεται με τα πρόσφατα ευρήματα κυρίως σε Άγιο Νικόλαο και Ρέθυμνο.

Τα εύσημα αυτά εξάλλου έδωσε και ο αρμόδιος Αναπλ. Υπουργός κ. Κοντοζαμάνης κατά τη διάρκεια των επισκέψεων του σε Υγειονομικές Μονάδες του νησιού.

Οφείλω να αναγνωρίσω ότι η Περιφέρεια συνέβαλε σε σημαντικό βαθμό για το αποτέλεσμα αυτό παρέχοντας σε αρκετές περιπτώσεις τον απαραίτητο εξοπλισμό όπως μάσκες, αναπνευστήρες κ.α. Αν και μπορεί να υπάρξει επιείκεια σε τοποθετήσεις για τα πεπραγμένα του κ. Περιφερειάρχη και της Εκτελεστικής Επιτροπής του 2020, λόγω της πανδημίας, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να εφησυχάζουμε καθώς δεν έχει τελειώσει ο φόβος για περαιτέρω εξάπλωση του ιού στην Κρήτη και καθώς επίσης αναμένουμε οικονομικές επιπτώσεις που θα πιέσουν πολύ την τοπική οικονομία και την κοινωνική συνοχή. Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις
και με τον απαραίτητο προγραμματισμό, να καταφέρουμε να φανούμε όσο το δυνατόν χρήσιμοι συμβάλλοντας με δράσεις και μέτρα που θα λειτουργούν επικουρικά στα μέτρα που έχουν ήδη εξαγγελθεί από την Κεντρική Κυβέρνηση.

Σε γενικές γραμμές λοιπόν η περιφερειακή αρχή είτε με δωρεές, με καμπάνιες, με χρήματα που διέθεσε για την μισθοδοσία υγειονομικών και το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης των 60 εκ. συνέβαλε ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας . Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για έτι περαιτέρω μέτρα στήριξης, όπως για παράδειγμα ενός επιπλέον προγράμματος μη επιστρεπτέας επιχορήγησης που θα εστιάζει στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Ενώ λοιπόν υπήρξε μια πολύ ικανοποιητική διαχείριση στην πανδημία, δεν συνέβη το ίδιο στην προώθηση και ολοκλήρωση των τεχνικών έργων που εκκρεμούν, όπου παρατηρήθηκε μια έντονη καθυστέρηση. Μια αδράνεια.

Ιδανικά, θα θέλαμε όλοι μας, να υπάρξει αποτύπωση ενός απολογισμού στο άμεσο μέλλον που δεν θα περιγράφει μόνο αυτά τα οποία υλοποιήθηκαν ή σχεδιάστηκαν κατά το προηγούμενο έτος. Αλλά να συζητάμε έναν απολογισμό κατά τον οποίο θα περιγράφονται και αυτά που είχαν σχεδιαστεί να πραγματοποιηθούν και για κάποιο λόγο δεν προχώρησαν. Η αποτύπωση αυτή θα αποτελέσει το εργαλείο και τον οδηγό για περαιτέρω προσπάθεια και αποφυγή παραλείψεων.

Η παράταξη μας θα εξακολουθεί να παρακολουθεί την εξέλιξη του σχεδιασμού για αυτό το έτος, όπως κάνουμε εξάλλου όλο αυτό το διάστημα και θα παρεμβαίνουμε όπου κρίνεται απαραίτητο, καταθέτοντας προτάσεις σε καίρια ζητήματα της Περιφέρειας. Θα εξακολουθούμε να λειτουργούμε με υπευθυνότητα προσδοκώντας να δούμε την Κρήτη να πηγαίνει μπροστά, με ισόρροπη ανάπτυξη ανάμεσα σε όλες τις περιφερειακές ενότητες και αντίστοιχη ισόρροπη ανάπτυξη σε Βορρά και Νότο.

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ