«Alert» στην αγορά: Φόβοι για ελλείψεις προϊόντων – Υπό απειλή Black Friday και Χριστούγεννα;

alert-στην-αγορά-φόβοι-για-ελλείψεις-προ-1114570

Σε μόνιμο «συναγερμό» βρίσκεται η αγορά τις τελευταίες εβδομάδες.

Μετά το τέλος του lockdown υπάρχει κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης για προϊόντα και αυτό σε συνδυασμό με το ότι οι τιμές σε πρώτες ύλες, καύσιμα, πετρέλαιο και ενέργεια έχουν εκτοξευθεί διεθνώς, συνιστούν ένα εκρηκτικό μείγμα.

Σε πολλές χώρες ήδη παρατηρούνται ελλείψεις προϊόντων λόγω και της μείωσης της παραγωγής των εργοστασίων σε Κίνα ή η Βρετανία που έχουν ελλείψεις στην ενέργεια, με αποτέλεσμα να μειώνουν και τον εξαγωγικό ρυθμό των προϊόντων τους.

Οι τεράστιες καθυστερήσεις στις αποστολές εμπορευμάτων από την Ασία, σε συνδυασμό με την έλλειψη πρώτων υλών απειλούν ευθέως την ομαλή τροφοδοσία των καταστημάτων και στην Ελλάδα. Οι τιμές δε των πρώτων υλών από την Κίνα είναι αυξημένες από 20% έως 40%.

Και μπορεί ακόμα εδώ να μην έχουμε δει ελλείψεις στην πλειονότητα των προϊόντων, όμως η ανησυχία είναι διάχυτη για τους επόμενους μήνες, έως τα Χριστούγεννα. Οι τιμοκατάλογοι αλλάζουν συνεχώς με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να μην γνωρίζουν πότε θα παραλάβουν εμπόρευμα και ποια θα είναι η τελική τιμή.

Η απειλή για Black Friday και Χριστούγεννα από πιθανές ελλείψεις στην αγορά

Το πρόβλημα, αν συνεχιστεί αυτό το εκρηκτικό μείγμα, δεν αποκλείεται να γίνει αισθητό και στη χώρα μας ειδικά όσο πλησιάζει η Black Friday στις 26 Νοεμβρίου ή τα Χριστούγεννα, οπότε και η ζήτηση αυξάνεται κατακόρυφα.

Για παράδειγμα δεν αποκλείεται να υπάρξουν ελλείψεις σε εποχικά είδη όπως τα χριστουγεννιάτικα στολίδια που προέρχονται κυρίως από την Κίνα.

Δεν αποκλείονται επίσης ελλείψεις τους επόμενους μήνες σε προϊόντα, όπως τα ηλεκτρικά είδη, εργαλεία, είδη αυτοκινήτου, οικιακά σκεύη όπου οι τιμές επίσης έχουν αυξηθεί κατά 16% κατά μέσο όρο σε σύγκριση με πέρυσι.

Ήδη παρατηρούνται ελλείψεις σε ανταλλακτικά, αλλά και σε ελαστικά αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών διαπιστώνουν, έμποροι και καταναλωτές.

Τα υψηλό μεταφορικό κόστος από το εξωτερικό, και η αυξημένη ζήτηση μετά την περίοδο του lockdown, έχουν ως αποτέλεσμα, την αύξηση των τιμών, έως και 10%.

Μεγάλος χρόνος αναμονής για παράδοση καινούριων αυτοκινήτων

Η αυξημένη ζήτηση των καταναλωτών για αγορά καινούριων αυτοκινήτων εμποδίζεται από την έλλειψη ημιαγωγών, των επονομαζόμενων τσιπ, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής στα εργοστάσια, άρα και την επιμήκυνση του χρόνου παράδοσης νέων αυτοκινήτων.

Σήμερα πουλιούνται μόνο όσα αυτοκίνητα καταφέρνουν να βγουν από την γραμμή παραγωγής, με αποτέλεσμα η αναμονή στην Ελλάδα να είναι αρκετές εβδομάδες, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς. Πολλές ελληνικές αντιπροσωπείες δηλώνουν στους πελάτες ότι η αναμονή είναι μεγάλη, ενώ αν ο πελάτης ζητήσει ειδική κατασκευή τότε αυτή η αναμονή μπορεί να φθάσει τους 6 μήνες.

enikonomia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook