Αλαλούμ στην κυβέρνηση και χαμός με τις μάσκες

αλαλούμ-στην-κυβέρνηση-και-χαμός-με-τι-1092702

Αλαλούμ επικρατεί στην κυβέρνηση σχετικά με την δωρεάν προμήθεια μασκών στα σχολεία, καθώς αντιφάσκουν οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών.

Οι μάσκες στα σχολεία θα είναι υποχρεωτικές, αλλά μέχρι στιγμής επικρατεί σύγχυση ως προς το εάν θα παρέχονται δωρεάν από το κράτος, ή οι μαθητές θα πρέπει να τις αγοράζουν.

Η αντιπολίτευση εξαπολύει σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, ενώ τα κυβερνητικά στελέχη φάσκουν και αντιφάσκουν.

Χαρακτηριστικά, ο Στέλιος Πέτσας «άδειασε» την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η οποία υποστηρίζει πως οι μαθητές πρέπει να αγοράζουν τις μάσκες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και είπε πως θα είναι δωρεάν, καθώς η μάσκα αποτελεί σύσταση των ειδικών.

Συγκεκριμένα, είπε ότι κάποιοι προέτρεχαν για τις μάσκες να δείξουν ότι η κυβέρνηση τις δίνει δωρεάν επειδή εκείνοι το είπαν.

«Αυτά είναι φαιδρότητες. Το βασικό ήταν η ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς, τα μέτρα ασφαλείας με τα οποία θα γυρίσουν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές μας στα σχολεία και η υποχρέωση, φυσικά, όπως είπαμε, του κράτους να παράσχει δωρεάν τη μάσκα, εφόσον αυτή είναι η σύσταση των ειδικών», σημείωσε στη συνέχεια.

«Η μάσκα δεν είναι δωρεάν»

Παρόλα αυτά, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως υποστήριξε το πρωί της Παρασκευής (21/8) στο Open, ότι οι μαθητές θα αγοράζουν τις μάσκες και δεν θα είναι δωρεάν.

Ειδικότερα, ερωτηθείσα ποιος θα καλύψει το κόστος, απάντησε:

«Όπως έχουμε πει, η μάσκα είναι ένα προσωπικό αντικείμενο, τ’ οποίο ακριβώς θωρακίζει την καθεμία και τον καθένα από εμάς. Ήδη, όπως ξέρετε, παντού, σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας, φοράμε μάσκα. Ήδη. Άρα, αυτό επαφίεται στην ατομική ευθύνη του καθενός και της καθεμιάς: το να προμηθεύσει ακριβώς όπως έχει και τα λοιπά προσωπικά του αντικείμενα, με τον ίδιο τρόπο να έχει μία υφασμάτινη μάσκα, η οποία πλένεται και μπορεί να χρησιμοποιείται σε καθημερινή βάση».

Αντίδραση Θεοδωρικάκου

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ανακοίνωσε μέσω Twitter, πως το υπουργείο έχει προετοιμάσει σχέδιο να καλυφθούν μέσω της αυτοδιοίκησης με μάσκες όλοι οι μαθητές των σχολείων της χώρας για όσο διάστημα χρειαστεί.

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις του, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με ότι διαμυνήει η υπουργός Παιδείας και εντίνουν μέχρι στιγμής, την αβεβαιότητα που επικρατεί ως προς την κάλυψη του κόστους της μάσκας στα σχολεία.

Μάλιστα, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι ο πρωθυπουργός έδωσε οδηγία και εντολή στο υπουργείο Εσωτερικών να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του.

Χαρακτηριστικά, έγραψε τα εξής:

«Με ειδική έκτακτη επιχορήγηση του @ypesgr 5,2 εκατομ. ευρώ προς όλους τους δήμους της χώρας εφοδιάζουμε όλους τους μαθητές & όλους τους εκπαιδευτικούς του δημοσίου με μάσκες.Κάνουμε πράξη την ξεκάθαρη πολιτική βούληση του @PrimeministerGR να προστατέψουμε την υγεία. @th_livanios», έγραψε στο Twitter.

Επιφυλάξεις των καθηγητών

Οι δάσκαλοι και καθηγητές εκφράζουν, πάντως, σοβαρές επιφυλάξεις για το πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία σε πλήρη σύνθεση αλλά και για τη χρήση της μάσκας.

«Αιφνιδιαστήκαμε από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, αλλά και το υπουργείο και η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκαν με το νέο κύμα της πανδημίας», είπε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θεόδωρος Τσούχλος μιλώντας στην ΕΡΤ, ενώ διατύπωσε το ερώτημα «κατά πόσο μπορεί μια τάξη να υποδεχθεί 28 παιδιά με μάσκες».

«Υπάρχουν κλειστές αίθουσες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ώστε να έχουμε τάξεις των 15 ατόμων», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο λ. Τσούχλος έθεσε, επίσης, το θέμα κάλυψης του κόστους των μασκών. Ζήτησε δε, να βρεθεί λύση προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι γονείς, οικονομικά.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ , μετά την ενημέρωσή του από την Υπουργό Παιδείας εντός ημέρας, θα συνεδριάσει αύριο (21/8) προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση όσον αφορά στα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων, τις ελλείψεις σε προσωπικό κ.α.

ΣΥΡΙΖΑ: Μπάχαλο και με τις μάσκες

Ιδιαιτέρως καυστικό είναι το σχόλιο από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, για τη διγλωσσία της κυβέρνησης στο μείζον θέμα των ημερών και με φόντο το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου.

«Τη στιγμή που ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Θεοδωρικάκος, μετά την γενική κατακραυγή υποσχόταν δωρεάν μάσκες στους μαθητές, η υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως χαρακτήριζε τη μάσκα «προσωπικό αντικείμενο που επαφίεται στην ατομική ευθύνη» και τόνιζε πως το κόστος της επιβαρύνει την οικογένεια του κάθε παιδιού. Περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη να ενημερώσει τους πολίτες ποιος από τους δύο υπουργούς του δεν ξέρει τι του γίνεται», ανέφερε η αξιωματική αντιπολίτευση, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για «άρον άρον άνοιγμα των σχολείων, χωρίς σχέδιο και με τα γνωστά αποτελέσματα», παραλληλίζοντάς το με το άνοιγμα του τουρισμού.

«Σε όλη την Ευρώπη, εξαιτίας της πανδημίας, οι κυβερνήσεις επεξεργάζονται σχέδια για το άνοιγμα των σχολείων που προβλέπουν μείωση των μαθητών σε κάθε τάξη, προσλήψεις εκπαιδευτικών και δωρεάν προμήθεια μασκών και αντισηπτικών σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται να ανοίξει τα σχολεία με αυξημένο αριθμό μαθητών ανά τάξη σε σχέση με πέρυσι και με ένα απίστευτο μπάχαλο για τις μάσκες.

Επιτέλους ας σοβαρευτεί και να σταματήσει τα πειράματα με τα μικρά παιδιά», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook