Αλαλούμ με τα self test: Κλειστή η πλατφόρμα, χαμός με όσους δεν πρόλαβαν να πάρουν

αλαλούμ-με-τα-self-test-κλειστή-η-πλατφόρμα-χα-1240884

Η πλατφόρμα για τα self test που μπορούσαν να πάρουν οι πολίτες δωρεάν με το ΑΜΚΑ τους παραμένει κλειστή για τα φαρμακεία. Η διάθεσή τους είχε αποφασιστεί ότι θα ίσχυε μέχρι και τις 19 Ιουνίου.

Από την άλλη, η πλατφόρμα δήλωσης των self test για τους πολίτες παραμένει ανοικτή και εκεί είναι που δημιουργείται το μεγάλο μπέρδεμα.

Σε κάθε περίπτωση, μπορούν να δηλώνουν τα self test ή και τα rapid test που έχουν αγοράσει με δικά τους έξοδα ακόμα και όσοι δεν πρόλαβαν να τα πάρουν δωρεάν.

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο ΠΦΣ, ο ΦΣΑ και η κυβέρνηση αντίστοιχα ενόψει των τελικών αποφάσεων

Ο ΠΦΣ συνεδριάζει για την παράταση της διάθεσής τους

Στις 14.30 ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος συνεδριάζει για να αποφασίσει αν θα συνεχίσει την χορήγηση ή όχι των self test από τα φαρμακεία τους επόμενους δύο μήνες.

Υπενθυμίζεται πάντως, σύμφωνα με το News4Health.gr, ότι η συμφωνία που είχε γίνει με την κυβέρνηση έληξε στις 19 Ιουνίου και ότι η συνεδρίαση αυτή του ΠΦΣ πραγματοποιείται μετά από νέο αίτημα της κυβέρνησης.

Οι πολίτες έπρεπε να προμηθευτούν εγκαίρως τα self test προτού κλείσει η πλατφόρμα.

Παράταση υπό…όρους

Ο ΠΦΣ είχε παλαιότερα δηλώσει ότι δεν επιθυμεί η διάθεση των test να γίνεται από άλλα κανάλια εκτός φαρμακείων όπως για παράδειγμα τα σουπερ μαρκετ.

Σε κάθε περίπτωση, μετά τη συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Υγείας με τους Φαρμακοποιούς την Τετάρτη 16 Ιουνίου ο ΠΦΣ δεν φάνηκε αντίθετος με την συνέχιση της διάθεσης των sels test, ωστόσο ήθελε διαβεβαιώσεις πως δεν θα διατεθούν από άλλα κανάλια, όπως τα σούπερ μάρκετ.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της ωστόσο έχει δηλώσει ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει η διανομή τους από τα σούπερ μάρκετ. Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος είχαν δηλώσει μάλιστα ότι αυτό είναι κάτι που εξετάζεται.

Ειδικότερα, στην ενημέρωση της Πέμπτης (17/6), ο κ. Κοντοζαμάνης εξήγησε ότι θα αξιοποιηθούν άλλα κανάλια, όπως τα super market στις περιοχές όπου τα φαρμακεία δε δέχονται να συνεχίσουν να χορηγούν self test.

Δύο φαρμακευτικοί σύλλογοι (Αττικής, Αχαΐας) αρνούνται να συνεχίσουν να συνεχίσουν τη δωρεάν διάθεση self test. Γι αυτό το λόγο, στην Αχαΐα τα self test για τους επόμενους 2 μήνες θα διατίθενται από τα super market. Υπάρχει ήδη συμφωνία με τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ της Αχαΐας.

Ανοικτό το ενδεχόμενο διάθεσής τους από τα σουπερ μάρκετ

Ο κ. Κοντοζαμάνης άφησε ένα ανοιχτό παράθυρο για τα φαρμακεία της Αττικής σε περίπτωση που αλλάξουν την άποψη τους. «Προετοιμαζόμαστε δε να υλοποιήσουμε το σχέδιο αυτό και στην Αττική εφόσον ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής επιμείνει στην άρνησή του να συνεχίσει τη διάθεση των self test στους πολίτες» είπε χαρακτηριστικά.

«Δύο φαρμακευτικοί σύλλογοι έχουν αποφασίσει να μη συνεχίσουν τη διάθεση των self test προβάλλοντας είτε ανόητες δικαιολογίες είτε ανυπόστατα επιστημονικά δεδομένα που πλήττουν την αξιοπιστία των τεστ και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» σχολίασε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Ας σημειωθεί ότι η εφοδιαστική αλυσίδα των self test μέσω των φαρμακαποθηκών θα συνεχίσει τον εφοδιασμό των όσων φαρμακείων στην Αχαΐα επιθυμούν να τα διαθέτουν.

Από την άλλη πλευρά, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων με ανακοίνωσή του στις 13/5 διευκρίνιζε ότι «Η διάθεση των τεστ covid-19 (rapid- self test) προς το κοινό για αυτοδιάγνωση επιτρέπεται να γίνεται αποκλειστικά από τα Φαρμακεία».

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι o Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος είχε δηλώσει στο news4health.gr στις 14/5 ότι: «Τα self tests πρέπει να διατίθενται μόνο από τα φαρμακεία» τονίζοντας ότι η απόφαση του ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων) είναι σωστή και ότι ο ίδιος ο Σύλλογος είχε ζητήσει να μη επιτραπεί η πώλησή τους από άλλη επιχείρηση.

Όπως μας είχαν ξεκαθαρίσει, ο Σύλλογος είναι αντίθετος με την πώληση των ιατροτεχνολογικών αυτών προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο ίδιος ο Σύλλογος ζήτησε από τον ΕΟΦ να συνεχίσει η διάθεση των self tests αποκλειστικά και μόνο από τα φαρμακεία.

Πρόκειται για ιατροτεχνολογικά προϊόντα και δεν επιτρέπεται βάση νόμου η διάθεσή τους σε καμία άλλη επιχείρηση που δεν έχει άδεια φαρμακείου.

Λουράντος: «Oι Φαρμακοποιοί Αττικής δεν θα συνεχίσουν να δίνουν self test»

Την ίδια ώρα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, σύμφωνα με το News4Health.gr επιμένει ότι δεν πρέπει να συνεχιστεί η διάθεσή τους καθώς ο φόρτος εργασίας που υπάρχει έχει «γονατίσει» τους φαρμακοποιούς.

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Λουράντος είχε δηλώσει από την πλευρά του στο news4health.gr στις 17/6 ότι οι Φαρμακοποιοί Αττικής δεν θα συνεχίσουν να δίνουν self test.

Όπως μας είχε εξηγήσει η διάθεση των self test στους πολίτες δεν είναι μια εύκολη διαδικασία και ο φόρτος εργασίας που έχουν φαρμακοποιοί είναι μεγάλος. «Δεν τα δίνουμε ένα – ένα στους πολίτες. Υπάρχει μια διαδικασία. Όταν τα δίνεις 3 – 3 πρέπει να γίνουν αντίστοιχα και τρεις εγγραφές στο σύστημα» είπε.

Παράλληλα είχε προσθέσει: «O κόσμος φοβάται και αλλάζει το εμβόλιο της AstraZeneca, θέλουμε 15 λεπτά για τον κάθε πελάτη».

Επίσης, όπως είχε τονίσει ο κόσμος πηγαίνει στο φαρμακείο για να αλλάξει το εμβολιο με AstraZeneca, το οποίο αντίστοιχα έχει μια διαδικασία. «Ο κόσμος φοβάται και θέλει να κάνει άλλο εμβόλιο. Με αποτέλεσμα να θέλουμε τουλάχιστον 15 λεπτά για τον κάθε πελάτη ξεχωριστά για να του αλλάξουμε το ραντεβού για εμβόλιο». είπε.

Την ίδια στιγμή έρχονται σιγά σιγά και τουρίστες και σίγουρα ο φόρτος εργασίας θα συνεχίσει να είναι αυξημένος τόνισε. Παράλληλα, αναμένεται και το νέο εμβολιαστικό κύμα συνεπώς η εργασία των φαρμακοποιών θα συνεχίσει να είναι αρκετά αυξημένη.

«Μας λένε ανάλγητους αλλά δεν είναι έτσι. Ξεχνάνε τα καλά που έχουμε κάνει». είπε.

Το μπέρδεμα

Παράλληλα, μέχρις ότου αποφασιστεί τι θα γίνει, ο κόσμος που συνεχίζει να πηγαίνει στη δουλειά του και δεν δουλεύει από το σπίτι (τηλεργασία) και δεν πρόλαβε να πάρει εγκαίρως τα τεστ αυτά έχει δύο επιλογές: Είτε να τα πληρώσει από την τσέπη του ώστε να μπορέσει να τα δηλώσει ή να μην αγοράσει καθόλου και να μην τα δηλώσει γεγονός το οποίο δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα.

dikaiologitika.gr

One thought on “Αλαλούμ με τα self test: Κλειστή η πλατφόρμα, χαμός με όσους δεν πρόλαβαν να πάρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook