«Αλαλούμ» με τα περιοριστικά μέτρα στα Χανιά: Τι ισχύει για τις τελετές και τι για τις εκδηλώσεις | Photos

αλαλούμ-με-τα-περιοριστικά-μέτρα-στ-1094853

Κομφούζιο και προβληματισμός έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στις τοπικές αρχές των Χανίων, μετά την ανακοίνωση για επιβολή έκτακτων περιοριστικών μέτρων σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα (δείτε ΕΔΩ).

Κατά την πρώτη ημέρα εφαρμογής των μέτρων (ΕΔΩ), επιβάλλονται μάσκες παντού, λιγότεροι στα τραπεζοκαθίσματα της εστίασης και περιορισμός του συγχρωτισμού σε όλους τους χώρους, δημόσιους και ιδιωτικούς. Αυτά ανακοίνωσε εκτός των άλλων η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας χτες, ωστόσο η σημερινή ΚΥΑ που εκδόθηκε και στο ΦΕΚ, δημιουργεί διχογνωμία σχετικά με την απαγόρευση όλων των εκδηλώσεων.

Την παράλειψη εντόπισε ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Χανίων, Δημήτρης Νικολακάκης, στην προσπάθεια να ερμηνευτεί ο νόμος, σε επικοινωνία που είχε με τις αστυνομικές αρχές.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 2 παρ. 2 του ΦΕΚ, αναφέρεται πως «αναστέλλεται η πραγματοποίηση οποιωνδήποτε εκδηλώσεων διασκέδασης συνεπάγονται την παρουσία κοινού». Ωστόσο, λίγο παρακάτω στο άρθρο 4 παρ. 2, αναφέρει για τις κοινωνικές και δημόσιες εκδηλώσεις (γάμοι, βαφτίσεις, τελετές κηδείας και μνημοσύνων κ.ο.κ.), πως ο περιορισμός (άνω των 9 ατόμων), «δε θίγονται από την παρούσα απόφαση».

Δείτε τι αναφέρει χαρακτηριστικά το ΦΕΚ:

Τι λέει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση για την απόφαση επιβολής έκτακτων περιοριστικών μέτρων, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ανέφερε ρητά την απαγόρευση τέτοιων εκδηλώσεων. Ωστόσο η διαφορετική αντιμετώπιση για τις κοινωνικές τελετές που περιγράφηκαν ανωτέρω και συμπεριλήφθηκαν στο ΦΕΚ, δημιούργησαν την ανάγκη για διευκρίνηση.

Πηγές από τη Γενική Γραμματεία, αναφέρουν πως απόφαση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, παραμένει αυτή που γράφει το ΦΕΚ.

Δηλαδή, οι εκδηλώσεις αυτού του είδους θα μπορούν να πραγματοποιούνται σύμφωνα με τους νέους κανόνες, δηλαδή οι τελετές θα μπορούν να πραγματοποιούνται με όριο 50 ατόμων, χωρίς διασκέδαση, ενώ σε περίπτωση ύπαρξης τραπεζοκαθισμάτων, θα πρέπει να μην ξεπερνούν οι καθήμενοι τους 4 ανά τραπέζι (6 αν πρόκειται για συγγενείς α’ βαθμού). Επίσης ο χώρος θα πρέπει να κλείνει μετά τις 12 τα μεσάνυχτα και μέχρι τις 7 το πρωί.

Μάσκες: Παντού για τους πεζούς, τι γίνεται με τα οχήματα

Εντός της Περιφερειακής  Ενότητας Χανίων της Περιφέρειας Κρήτης, είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους, σύμφωνα με την ΚΥΑ.

Από την υποχρέωση της παρ. 1 εξαιρούνται:

α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και

β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τριών (3) ετών.

Επίσης, οι οδηγοί Ι.Χ.(αυτοκίνητα-μηχανάκια) δεν είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν μάσκα, παρά μόνο αν οδηγούν κάποιο όχημα δημόσιας χρήσης (ταξί, λεωφορείο, μεταφορά επισκεπτών κλπ.)

⊗ Διαβάστε όλη την ΚΥΑ που αφορά στα Χανιά ΕΔΩ

Περικλής Κουκλάκης – zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook