Ακυρώνεται η μεγαλύτερη διεθνής τουριστική έκθεση – Θα συμμετείχε η Περιφέρεια Κρήτης

Με ανακοίνωσή της αργά το βράδυ της Παρασκευής, η διοργανώτρια εταιρία Messe Berlin, ανακοίνωσε την ακύρωση της ITB Berlin, της μεγαλύτερης έκθεσης Τουρισμού στον κόσμο, κατόπιν απόφασης του ομοσπονδιακού υπουργείου Υγείας και του υπουργείου Οικονομικών, κάτι που αποτελεί σημαντικό πλήγμα για την Περιφέρεια Κρήτης, αφού το κρητικό τουριστικό προϊόν θα είχε μεγάλη ευκαιρία να «ανοικτεί» ακόμα περισσότερο στην γερμανική αγορά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «Λόγω της αυξανόμενης εξάπλωσης του νέου κοροναϊού COVID-19, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών, αποφάσισαν να ακυρώσουν την ITB Berlin. Η αρμόδια υγειονομική αρχή του Charlottenburg-Wilmersdorf του Βερολίνου, αύξησε τις απαιτήσεις για την πραγματοποίηση της έκθεσης σήμερα νωρίς το απόγευμα (18:27).

Μεταξύ άλλων, η αρχή απαιτούσε ότι κάθε συμμετέχων στην εμπορική έκθεση θα έπρεπε να αποδείξει, ότι δεν προέρχεται από τις περιοχές υψηλού κινδύνου ή ότι δεν έχει έρθει σε επαφή με ένα άτομο από τις περιοχές κινδύνου. Η διοργανώτρια εταιρία Messe Berlin δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει όλες αυτές τις απαιτήσεις».

Πρόκειται για έναν πρωτοφανή ερασιτεχνικό χειρισμό της διοργανώτριας εταιρίας και των γερμανικών αρχών, που άφησαν μια τέτοια απόφαση κυριολεκτικά για την τελευταία στιγμή, αλληλοκατηγορούμενες και αφήνοντας εκτεθειμένους τους εκθέτες, τους επισκέπτες και τους προμηθευτές, ενώ θα μπορούσαν να έχουν λάβει την απόφαση αυτή νωρίτερα, δείχνοντας απόλυτη έλλειψη σεβασμού.

Στην πρωτοφανή ανακοίνωση η Messe Berlin αποδίδει ευθύνες στην κυβέρνηση αναφέροντας χαρακτηριστικά: «… η Messe Berlin, επισημαίνει για εβδομάδες ότι η απόφαση να πραγματοποιηθούν ή να ακυρωθούν σημαντικά γεγονότα, μπορεί να γίνει μόνο με βάση τη σύσταση ή τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών. Μόνο αυτές οι αρχές έχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και την εμπειρογνωμοσύνη για να βγάλουν τα σωστά συμπεράσματα».

Ο κ. Christian Göke, Διευθύνων Σύμβουλος της Messe Berlin GmbH, δήλωσε: «Με περισσότερους από 10.000 εκθέτες από 180 χώρες που συμμετέχουν, η ITB Berlin έχει εξαιρετική σημασία για την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία και έχουμε την ευθύνη για την υγεία και την ασφάλεια των επισκεπτών, και των εργαζόμενων. Με βαριά καρδιά ανακοινώνουμε την ακύρωση της ITB Berlin, που έχει πλέον καταστεί αναγκαίο».

Ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Messe Berlin Wolf-Dieter Wolf, εξήγησε: «Στην 54ετή ιστορία τους, η ITB Berlin και η Messe Berlin δεν έχουν ξαναζήσει μια παρόμοια κατάσταση. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους εκθέτες και συνεργάτες, σε όλο τον κόσμο, που μας έχουν στηρίξει τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες και προσβλέπουμε στη συνέχιση της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας, με τους εταίρους μας στην αγορά».

Πηγή: money-tourism.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ