Ακρίβεια: «Χάος» στις τιμές από το χωράφι στο ράφι – Άνηθος από 0,35 ευρώ φτάνει να πωλείται 1,35 ευρώ

ακρίβεια-χάος-στις-τιμές-από-το-χωρά-1596748

Χάος η απόσταση στις τιμές από το χωράφι στο… ράφι με τους καταναλωτές να είναι σε απόγνωση λόγω της σαρωτικής ακρίβειας σε πολλά προϊόντα πρώτης ανάγκης.

Για παράδειγμα ο άνηθος πωλείται σε πολλαπλάσια τιμή από αυτήν που φεύγει από τον παραγωγό σε ράφια σούπερ μάρκετ, με πολλούς αγρότες να κάνουν λόγο όχι μόνο για «μηδέν κέρδος» αλλά και για ασύμφορη καλλιέργεια.

Νωρίτερα το enikos.gr, δημοσίευσε φωτογραφίες με αποδείξεις που έστειλε καταναλωτής, ο οποίος αγόρασε «χρυσό» τον άνηθο (εισαγωγής) από γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Συγκεκριμένα για δύο ματσάκια πλήρωσε 2,70 ευρώ, δηλ. τού κόστισε 1,35 ευρώ το κάθε ματσάκι.

Είναι ένας από εκείνους που μιλούν για «κοροϊδία» καθώς καθημερινά εντοπίζουν προϊόντα που οι τιμές έχουν εκτιναχθεί ή που αλλάζουν από μέρα σε μέρα.

Και πώς μπορεί να μην νιώθει αγανάκτηση όταν το κάθε «δεματάκι» άνηθου πωλείται από τον παραγωγό στα 0,35 – 0,40 ευρώ, όπως υποστηρίζει στο enikos.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων, Νίκος Βόρδος και φτάνει στο ράφι σχεδόν 1 ευρώ πάνω. Πρόκειται για μια διαφορά μεγαλύτερη του 380%.

Μια πρόχειρη έρευνα και σύγκριση τιμών σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ δείχνει ότι ο άνηθος πωλείται από 0,50 έως 0,72 ευρώ ενώ ο βιολογικός άνηθος πωλείται από 0,80 έως 1 ευρώ.

«Οι παραγωγοί… πνίγονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ» τόνισε ο κ. Βόρδος και πρόσθεσε στο enikos.gr ότι «πλέον η καλλιέργεια είναι για πολλούς ασύμφορη αν συνυπολογίσει κανείς ότι το ενεργειακό κόστος, οι δαπάνες για λιπάσματα και το μεταφορικό κόστος είναι στα ύψη. Το συνολικό κόστος είναι τόσο τρελό που πολλοί παραγωγοί έχουν περιορίσει την καλλιέργεια και εκεί που κάποτε καλλιεργούσαν 1.000 στρέμματα, τώρα καλλιεργούν 200 στρέμματα ή άλλοι εγκαταλείπουν εντελώς».

Οι παραγωγοί δε επισημαίνουν ότι αν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης θα είναι δύσκολο έως αδύνατο να επιβιώσουν.

enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook