Ακόμα να αντικατασταθεί το ραντάρ στο αεροδρόμιο των Χανίων – Τις ευθύνες στη Fraport ρίχνει ο Βολουδάκης

ακόμα-να-αντικατασταθεί-το-ραντάρ-στο-1264464

O Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής ερωτήθηκε από τον βουλευτή Χανίων Μανούσου Βολουδάκη σχετικά με το νέο ραντάρ προσέγγισης στο Αεροδρόμιο Δασκαλογιάννης.

Η ερώτηση του κ. Βολουδάκη είναι η εξής:

«Σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων στη FRAPORT, η εταιρεία υποχρεούται να επενδύσει σε ένα νέο ραντάρ προσέγγισης και τα σχετικά του συστήματα για το Αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» των Χανίων (Παράρτημα 20, παρ. 6.4.3).

Το νέο αυτό ραντάρ θα επιτρέψει σημαντική αύξηση της δυνατότητας προσγειώσεων στο αεροπλάνο, αυξάνοντας τον αριθμό των αφίξεων σε περιόδους αιχμής. Για αυτό και συμπεριελήφθη ως υποχρέωση της εταιρείας στη σύμβαση.

Ως και το 2019, η εταιρεία διατεινόταν ότι δεν μπορούσε να επενδύσει στο νέο ραντάρ διότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν της είχαν προσδιορίσει τις τεχνικές προδιαγραφές που απαιτούσαν. Η καθυστέρηση των αρμοδίων υπηρεσιών το διάστημα 2016-2019 ήταν γεγονός. (Η σύμβαση υπεγράφη Δεκέμβριο του 2015).

Όμως το Φεβρουάριο του 2020, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, μετά από συνεννόηση και με την Πολεμική Αεροπορία, γνωστοποίησε στην εταιρεία τις απαραίτητες προδιαγραφές.

Από τότε, εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, η FRAPORT δεν έχει προχωρήσει στην επένδυση, ούτε έχει γνωστοποιήσει κάποιο σχετικό χρονοδιάγραμμα. Η ευθύνη της καθυστέρησης βαρύνει πλέον καθαρά την εταιρεία.

Ενδεχομένως η FRAPORT περιμένει πρώτα να διαπιστώσει την ανάκαμψη του τουρισμού στη μετά-covid εποχή, και μετά να επενδύσει. Μια τέτοια λογική όμως είναι και κοντόφθαλμη και αντίθετη προς τις ανάγκες ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας και προς τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου: οι βαρύτατες συνέπειες της πανδημίας στην τοπική οικονομία, επιβάλλουν να διασφαλίσουμε ότι δε θα χαθεί ούτε ένα λεπτό στην προετοιμασία της ανάκαμψης του τουρισμού, και ότι δε θα υπάρξει ούτε μια πτήση που θα χαθεί λόγω αδυναμίας των συστημάτων του αεροδρομίου. Οι όροι της σύμβασης πρέπει να υλοποιηθούν για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί.

Ερωτάται ο Υπουργός:

– Θα απαιτήσουν από την παραχωρησιούχο εταιρεία FRAPORT να επισπεύσει τις διαδικασίες της αγοράς και εγκατάστασης του νέου ραντάρ προσέγγισης και όλων των σχετικών συστημάτων και να υποβάλλει σχετικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανούσος Γ. Βολουδάκης»

 

Αντίστοιχα, η απάντηση που έλαβε από τον κ. Καραμανλή είναι η παρακάτω:

«Σε απάντηση της παραπάνω σχετικής Ερώτησης, σας γνωρίζουμε ότι μετά την από μέρους της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) διαβίβαση των Τεχνικών Προδιαγραφών της

συγκεκριμένης προμήθειας προς την Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ), η Παραχωρησιούχος εταιρεία FRAPORT S.A. έχει, κατά τη Σύμβαση Παραχώρησης (Παρ.20), την ευθύνη της υλοποίησης της προμήθειας και εγκατάστασης, εκτός άλλων συστημάτων, και ενός RADAR Επιφανείας στο Αεροδρόμιο των Χανίων.

Για την υλοποίηση της διαδικασίας προμήθειας των συστημάτων Αεροναυτιλίας, που αναφέρονται στο Παρ.20 της Σύμβασης Παραχώρησης, η ΠΑ κατάρτισε πρόγραμμα επισκέψεων στα αναφερόμενα στο Παρ.20 αεροδρόμια, με πρώτο το Αεροδρόμιο Χανίων, για τη διευθέτηση τεχνικών προβλημάτων και την οριοθέτηση τελικών θέσεων εγκατάστασης των συστημάτων Αεροναυτιλίας.

Σε εκτέλεση του προαναφερθέντος προγράμματος, και με πιέσεις από την πλευρά της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, πραγματοποιήθηκε την 28η και 29η Ιουνίου 2021 σύσκεψη στα Χανιά, με συμμετοχή εκπροσώπων της FRAPORT, της ΠΑ και της ΥΠΑ, για την υλοποίηση των προμηθειών Συστημάτων Αεροναυτιλίας, που αναφέρονται στο Παρ.20 της Σύμβασης Παραχώρησης.

Κατά την σύσκεψη, η ΥΠΑ εξέφρασε τη διάθεσή της για αμέριστη συνεργασία, με σκοπό την

επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης της προμήθειας και τελεί εν αναμονή καθορισμού

τελικής συνάντησης στην Αθήνα, με εκπροσώπους του ΓΕΑ και της FRAPORT.

Ειδικά για το Αεροδρόμιο Χανίων, η Κυβέρνηση, μέσω της ΥΠΑ καταβάλει κάθε δυνατή

προσπάθεια, ώστε η όλη διαδικασία, που είναι σε εξέλιξη, να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι η υλοποίηση της προμήθειας – σύμφωνα με το Παράρτημα 20 της σχετικής Σύμβασης Παραχώρησης – αποτελεί υποχρέωση της FRAPORT.

Επισημαίνεται ότι αποτελεί ειλημμένη απόφαση, τόσο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, όσο και της Διοίκησης της ΥΠΑ, η διαδικασία υλοποίησης να γίνει με την αμέριστη υποστήριξή μας σε όλα τα επίπεδα για την κατά το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση, με γνώμονα την τήρηση όλων των προϋποθέσεων για την ασφάλεια των πτήσεων.

Ο Υπουργός

Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook