Ακίνητα: Πώς θα γίνονται οι ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις – Ξεκινά Μάρτιο η πιλοτική εφαρμογή στο Taxisnet

ακίνητα-πώς-θα-γίνονται-οι-ηλεκτρονικ-1153753

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που θα καθορίζει τις ακριβείς διαδικασίες των ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων των ακινήτων.

Το εγχείρημα θα προβλέπει την πιλοτική εφαρμογή της σχετικής λειτουργίας στο Τaxisnet από τον προσεχή Μάρτιο και υποχρεωτικά από την 1η Ιουνίου, με τη διαδικασία να ξεκινά και να ολοκληρώνεται στο γραφείο του συμβολαιογράφου.

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, δεκάδες δικαιολογητικά, πιστοποιητικά και έγγραφα που απαιτούνται σήμερα για μια μεταβίβαση ακινήτου θα συλλέγονται ηλεκτρονικά και θα καταχωρίζονται στον φάκελο του ακίνητου που πρόκειται να μεταβιβαστεί.

Οι φορολογούμενοι δεν θα ταλαιπωρούνται και θα αποφεύγουν το τέρας της γραφειοκρατίας.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα:

-Τον Μάρτιο θα ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον ηλεκτρονικό φάκελο μεταβίβασης ακινήτου. Δεκάδες δικαιολογητικά, πιστοποιητικά και έγγραφα που απαιτούνται σήμερα για μια μεταβίβαση ακινήτου από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΑΑΔΕ, Κτηματολόγιο, Τεχνικό Επιμελητήριο, Δήμους, ΕΦΚΑ) θα συγκεντρώνονται ηλεκτρονικά και θα καταχωρούνται στο φάκελο του ακινήτου που πρόκειται να μεταβιβαστεί.

-Η συλλογή θα γίνεται από τον συμβολαιογράφο τον οποίο θα εξουσιοδοτούν οι συμβαλλόμενοι.

-Οι δηλώσεις μεταβίβασης θα συμπληρώνονται ηλεκτρονικά από τον συμβολαιογράφο και οι φορολογούμενοι θα επιβεβαιώνουν την ορθότητα των στοιχείων της δήλωσης μέσω των ηλεκτρονικών εφαρμογών και υποβάλλουν τη δήλωση.

=Ο φόρος θα υπολογίζεται κατά την υποβολή της δήλωσης, με βάση τα δεδομένα αυτής. Τα δικαιολογητικά που οδηγούν σε μείωση ή απαλλαγή φόρου θα αποστέλλονται σε μεταγενέστερο χρόνο.

-Tο σύστημα θα εκδίδει αυτομάτως την ταυτότητα οφειλής και ο φόρος θα πληρώνεται ηλεκτρονικά.

-Ο συμβολαιογράφος εντός διαστήματος 15 εργάσιμων ημερών ενημερώνει ηλεκτρονικά για τη σύνταξη του συμβολαίου και το αποστέλλει στην αρμόδια ΔΟY (μαζί με τα τυχόν δικαιολογητικά).

-Μέχρι το καλοκαίρι, θα τεθεί σε εφαρμογή η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την ηλεκτρονική υποβολή όλων των δηλώσεων φορολογίας μεταβιβάσεων ακινήτων καθώς και των δηλώσεων φορολογίας δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών. Κάθε δήλωση θα συντάσσεται και θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά, στο TAXISnet.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook