Ακαπνίστας Χανίων: Ο αγώνας κατά του καπνίσματος και η ανάγκη ενημέρωσης των μαθητών στα σχολεία

Την ανάγκη συνεχούς ενημέρωσης των μαθητών στα σχολεία γύρω από το κάπνισμα και τις επιπτώσεις του στην υγεία, τόνισε ο φυσικός και μέλος του συλλόγου «Ακαπνίστας» Χανίων, Παναγιώτης Αλεβαντής, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος που έχει οριστεί η 31 Μαΐου και τις δράσεις που θα πραγματοποιήσει ο σύλλογος από κοινού με τον Ορίζοντα στα Χανιά. (Δείτε ΕΔΩ.)

Ο Σύλλογος Ακαπνίστας, στην προσπάθειά του να ευαισθητοποιήσει το κοινό γύρω από τις αρνητικές επιπτώσεις της βλαβερής αυτής συνήθειας, προβάλλει σε σχολικές μονάδες που τον καλούν, την δράση «Μαθαίνω να μην καπνίζω». Ωστόσο όπως είπε ο κ. Αλεβαντής, «οι περισσότεροι καθηγητές δεν δηλώνουν ενδιαφέρον διότι είναι καπνιστές».

Επικίνδυνα τα αποτσίγαρα στα μικρά παιδιά

Μιλώντας το πρωί για το θέμα στο Zarpa Radio 89,6 και στους Άννα Παπακωνσταντίνου και Γιώργο Κολομπάκη, ο κ. Αλεβαντής τόνισε πως η δράση προβάλλεται κυρίως στις δυο τελευταίες τάξεις του δημοτικού και σε τάξεις του γυμνασίου: «Μέσα από την δράση προβάλλονται και βίντεο με τα αποτσίγαρα στις παιδικές χαρές και γενικότερα για τις βλαβερές επιπτώσεις των αποτσίγαρων στα βρέφη και τα νήπια. Εάν αντιληφθείτε ότι ένα παιδάκι καταπιεί αποτσίγαρο, πρέπει να το πάτε αμέσως στο νοσοκομείο να κάνει λύση στομάχου και έχουμε και την παιδίατρο σε βίντεο που το εξηγεί πολύ καλά. Επίσης υπάρχει και ένα βίντεο που δείχνει τι συμβαίνει στα πνευμόνια εάν καπνίζει κανείς ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα για έναν μήνα».

Επίσης, ο κ. Αλεβαντής αναφέρθηκε στη νομοθεσία που ισχύει για τα αποτσίγαρα και δήλωσε πως η Ελλάδα την παραβιάζει: «τα αποτσίγαρα εντάσσονται στη νομοθεσία για τα πλαστικά μιας χρήσης. Θα έπρεπε από πέρσι τον Ιούλιο, όλα τα πακέτα τσιγάρων με φίλτρο και όλα τα πακέτα των φίλτρων να έχουν ειδική σήμανση για την επίπτωση στο περιβάλλον, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει ακόμα νομίζω».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αλεβαντής αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του καπνίσματος στο περιβάλλον:

«Δεν μπορεί να είναι κανείς οικολόγος και να είναι και καπνιστής. Διότι το κάπνισμα, το τσιγάρο,  φέρνει τόση καταστροφή όχι μόνο στο άτομο που καπνίζει αλλά και στο περιβάλλον. Ενδεικτικά θα σας αναφέρω μερικά στατιστικά στοιχεία: 35 εκατομμύρια στρέμματα κάθε χρόνο καταστρέφονται, 2 εκατομμύρια στρέμματα δάσους υποβαθμίζονται, 600 εκατομμύρια δέντρα κόβονται, για να καλλιεργηθούν καπνά. Η καλλιέργεια αυτή εξαντλεί τους υδατικούς πόρους, ορυκτά καύσιμα και μέταλλα και χρησιμοποιούνται 22 δισεκατομμύρια τόνοι νερού για την παραγωγή των τσιγάρων κάθε χρόνο. 4,5 τρισεκατομμύρια αποτσίγαρα που ισοδυναμούν με 77 εκατομμύρια τόνους τοξικών αποβλήτων στον αέρα, στο έδαφος και στα ύδατα.

Την ίδια ώρα, ο κ. Αλεβαντής , επεσήμανε πως «Κάθε τσιγάρο περιέχει περίπου 7.000 επικίνδυνες ουσίες, μερικές από τις οποίες είναι σοβαρά τοξικές και μερικές άλλες είναι δηλητήρια και καρκινογόνα και παράγονται 84 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα. Αυτά όσον αφορά την παραγωγή. Η χρήση καπνικών προϊόντων προκαλεί 8 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο, από τους οποίους τα 1,2 εκατομμύρια είναι οι παθητικοί καπνιστές και οι 65.000 παιδιά που ζουν σε σπίτια ή περιβάλλοντα καπνιστών».

Οι διήμερες εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος θα πραγματοποιηθούν στον πολυχώρο δράσεων του Ορίζοντα επί της οδού Τσουδερών 38Α και είναι επικεντρωμένες στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του καπνού, από την καλλιέργεια, την παραγωγή, τη διανομή και τα απόβλητα, δίνοντας στους χρήστες του καπνού έναν επιπλέον λόγο να το κόψουν.

«Η νικοτίνη είναι η τρίτη πιο εθιστική ουσία μετά την ηρωίνη και την κοκαΐνη και είναι θανατηφόρα και κάτι που δεν είναι γνωστό, είναι ότι χρησιμοποιείτο κάποτε και σαν εντομοκτόνο και απαγορεύτηκε διότι σκότωνε μέλισσες», είπε ο κ. Αλεβαντός.

Ο πολυχώρος δράσεων θα λειτουργεί την Δευτέρα 30 και την Τρίτη 31 Μαΐου από τις 10 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα ως τις 9 το βράδυ ενώ στις 11 το πρωί και στις 7 το απόγευμα θα γίνεται προβολή του εγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος “μαθαίνω να μην καπνίζω” (όπως αυτό παρουσιάζεται στα σχολεία από τους Ακαπνίστας).

Ο Σύλλογος Ακαπνίστας Χανίων αριθμεί περίπου 30 άτομα και δημιουργήθηκε από μια παρέα το 2018.

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ