Airbnb: Γιατί κινδυνεύουν με διαγραφή χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων

airbnb-γιατί-κινδυνεύουν-με-διαγραφή-χιλιά-1146114

Αλλάζουν όλα την 1η Ιουνίου για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που μισθώνουν σπίτια και διαμερίσματα μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως Airbnb, Booking, Expedia, μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας με την ΑΑΔΕ με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Μάλιστα, η Airbnb προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, αποστέλλοντας προειδοποιητικό μήνυμα προς όλους τους ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων στην Ελλάδα για ενδεχόμενο διαγραφής τους από 1η Ιουνίου, αν δεν καταχωρήσουν το ακίνητό τους με τον αριθμό μητρώου του στο υποχρεωτικό πλέον πεδίο της πλατφόρμας.

Για όσους έχουν ήδη εγγραφεί ή η καταχώρισή τους εξαιρείται από αυτή την υποχρέωση, πρέπει να βεβαιωθούν ότι ο αριθμός μητρώου του ακινήτου τους είναι ενημερωμένος.

Συνεργασία ΑΑΔΕ – Airbnb, Booking και Expedia για πάταξη της φοροδιαφυγής

Η προειδοποίηση της Airbnb έρχεται περίπου έναν μήνα μετά το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπέγραψε η ΑΑΔΕ με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb, Booking.com και VRBO, του Ομίλου της Expedia, σχετικά με τη συμμόρφωση κατά τη διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης που τηρείται στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρωτόκολλο συνεργασίας περιέχει λεπτομερείς όρους συνεργασίας μεταξύ της ΑΑΔΕ και κάθε ψηφιακής πλατφόρμας και στοχεύει στην καθιέρωση μιας σαφούς, απλής, διαφανούς και αποτελεσματικής διαδικασίας λειτουργίας / συμμόρφωσης. Στόχος της ΑΑΔΕ με το πρωτόκολλο αυτό είναι να εξασφαλίσει ίσους όρους ανταγωνισμού.

Η συμφωνία, η οποία υπεγράφη μεταξύ του κ. Γιώργου Πιτσιλή, Διοικητή της ΑΑΔΕ, εκ μέρους της ΑΑΔΕ και τριών κορυφαίων πλατφορμών διαμοιρασμού περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

  • Οι πλατφόρμες θα παρέχουν στους αντίστοιχους ιστοτόπους τους ένα διακριτό και σαφώς ορισμένο πεδίο, προκειμένου ο Ιδιοκτήτης / Διαχειριστής Ακινήτων να καταχωρεί τον προβλεπόμενο αριθμό καταχώρισης ακινήτου ή την αιτιολογημένη εξαίρεσή του, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.
  • Οι πλατφόρμες θα ενημερώσουν, όσον αφορά στα ήδη καταχωρημένα ακίνητα, για την υποχρέωση παροχής του αριθμού καταχώρισής τους, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, καθώς και για τους κινδύνους της μη συμμόρφωσης.
  • Οι πλατφόρμες συμφωνούν ότι μετά από σχετική ειδοποίηση της ΑΑΔΕ θα αφαιρούν όλες τις καταχωρίσεις που δεν παρείχαν τον προβλεπόμενο αριθμό καταχώρισης ακινήτου  ή την δικαιολογημένη εξαίρεση, όπως ορίζει ο νόμος.
  • Οι συμφωνημένες διαδικασίες θα επανεξετάζονται ετησίως, ξεκινώντας από τον Ιούνιο του 2021.

Κατά συνέπεια, την κίνηση της Airbnb αναμένεται να ακολουθήσουν και οι Booking και Expedia.

Βαριά τα πρόστιμα

Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που δεν θα προχωρούν στη διαδικασία δήλωσης των ακινήτων τους στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων της ΑΑΔΕ και δεν θα αποκτήσουν ΑΜΑ θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου που ξεκινά από 5.000 ευρώ και μπορεί να φθάσει και τις 20.000 ευρώ.

Πώς θα αποκτήσετε Αριθμό Μητρώου Ακινήτων

Προκειμένου ο «Διαχειριστής Ακινήτου» να πραγματοποιεί Βραχυχρόνιες Μισθώσεις, θα πρέπει:

  • Να εισέλθει με τους προσωπικούς του κωδικούς TAXISnet στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», που τηρείται στον ιστότοπο www.aade.gr, ώστε να καταχωρήσει / εγγράψει το ακίνητο και να αποκτήσει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ). Η καταχώριση πραγματοποιείται ανά εκμισθούμενο «Ακίνητο». Να αναρτά τον ΑΜΑ στις ψηφιακές πλατφόρμες της οικονομίας του διαμοιρασμού, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής.
  • Να υποβάλει τη «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι την 20ή του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το ακίνητο.
  • Να καταχωρήσει στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στοιχεία (συνδικαιούχοι εισοδήματος, ποσοστά, κ.λπ.), τα οποία είναι απαραίτητα για τον προσδιορισμό του ετήσιου εισοδήματος ανά δικαιούχο εισοδήματος.
  • Να προβαίνει σε δημόσια κατάθεση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠ&Δ) του ποσού που αναλογεί σε αγνώστους δικαιούχους εισοδήματος, τους οποίους ο «Διαχειριστής» δεν ήταν δυνατόν να γνωρίζει κατά την εγγραφή του «Ακινήτου» στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής». Ο «Διαχειριστής» έχει την υποχρέωση να καταθέσει στο ΤΠ&Δ το ως άνω ποσόν έως την ημερομηνία οριστικοποίησης της εικόνας του «Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», με σχετική μνεία στο γραμμάτιο σύστασης χρηματικής παρακαταθήκης. Σε περίπτωση που ένα πρόσωπο δεν έχει κυριότητα ή επικαρπία σε ένα ακίνητο για να εγγραφεί ως «Διαχειριστής Ακινήτου» θα πρέπει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου (ή έστω ένας από τους συνιδιοκτήτες) να υποβάλει «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας».
  • Στη συγκεκριμένη δήλωση, πρέπει ο ιδιοκτήτης να επιλέξει το σχετικό πεδίο, με το οποίο παραχωρεί το δικαίωμα υπεκμίσθωσης για Βραχυχρόνια Μίσθωση, όπως ισχύει και να καταχωρήσει τον ΑΤΑΚ του ακινήτου. Στη συνέχεια, ο «Διαχειριστής Ακινήτου» – μη ιδιοκτήτης, με τη χρήση των προσωπικών του κωδικών TAXISnet και αφού επιλέξει την ιδιότητα του Υπεκμισθωτή, θα καταχωρίσει το ακίνητο στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».

powergame.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook