Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Η Σαλονικιά που αγαπά το δίκαιο, τη λογοτεχνία, το σινεμά και τις γάτες

αικατερίνη-σακελλαροπούλου-η-σαλονι-986741

Aπό το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης η επικοινωνία µε την πρόεδρο του Συµβουλίου της Επικρατείας ήταν σχεδόν ανέφικτη. Μετά τη συνοµιλία της µε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος της δήλωσε ότι το απόγευµα της ίδιας ηµέρας θα έκανε διάγγελµα, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά της για την Προεδρία της Δηµοκρατίας, τα συναισθήµατα της πρώτης γυναίκας προέδρου του Συµβουλίου της Επικρατείας ήταν ανάµεικτα. Χαρά, µεγάλη τιµή αλλά και αγωνία για την επόµενη ηµέρα. Το τηλέφωνό της παρέµεινε κλειστό για πολλές ώρες µετά το διάγγελµα, ενώ το σπίτι της γέµισε από τους δικούς της ανθρώπους που έσπευσαν να τη συγχαρούν.

Το «βάρος» που φέρει αυτή η επιλογή είναι µεγάλο. Και η κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η δική µας Κατερίνα, όπως λένε όσοι την εκτιµούν, γνωρίζει τη δυσκολία της αποστολής της. Είναι όµως διατεθειµένη να τη φέρει εις πέρας, ακούγοντας και εκείνους που υποστηρίζουν ότι η επιλογή της έρχεται σε µια περίοδο δύσκολη για τα εθνικά θέµατα, τα οποία µπορεί να µη γνωρίζει. «Ο καθένας µπορεί να λέει ό,τι πιστεύει» απαντά η ίδια, «οι απόψεις είναι ελεύθερες να ακούγονται. Πρόβληµα θα υπήρχε εάν δεν ακούγονταν» λέει στους συνοµιλητές της χαµογελώντας.

«Σφίγγα»

Η νέα Πρόεδρος της Δηµοκρατίας παίρνει τον ρόλο της «Σφίγγας» όταν τη ρωτούν τι διηµείφθη στο τηλεφώνηµα µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «∆εν θα απαντήσω σε καµία ερώτηση για αυτό το θέµα» λέει αυστηρά. Και όταν θέλει να είναι κοφτή, το καταφέρνει. Η πρώτη επαφή που είχε µε τον πρωθυπουργό ήταν όταν εκείνος βρισκόταν στην αξιωµατική αντιπολίτευση και την επισκέφθηκε εθιµοτυπικά, τον περασµένο Απρίλιο. Το όνοµά της έπεσε στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίµου τον Οκτώβριο από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη. Από την περασµένη Πέµπτη η 64χρονη ανώτατη δικαστική λειτουργός δεν ασκεί ούτε διοικητικά ούτε δικαστικά καθήκοντα.

Παρέδωσε µάλιστα στον αναπληρωτή πρόεδρο, κ. Αθανάσιο Ράντο, τις εκκρεµότητες που έχει η ίδια, δίνοντάς του τη σκυτάλη. Εκείνος θα προεδρεύει τώρα στην Ολοµέλεια του Ανωτάτου ∆ικαστηρίου και δεν αποκλείεται να επιλεγεί από το Υπουργικό Συµβούλιο για την προεδρία του ΣτΕ µέχρι τον Ιούνιο, οπότε και συνταξιοδοτείται. Ωστόσο, υπάρχει δυνατότητα το δικαστήριο να προχωρήσει και µε αυτό το σχήµα (σ.σ.: της αναπλήρωσης από τον αρχαιότερο αντιπρόεδρο) και η κυβέρνηση να επιλέξει πρόεδρο µε το νέο δικαστικό έτος. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρέπει να προχωρήσει σε κρίσεις, αφού αποχωρούν και η κυρία Σακελλαροπούλου και ο κ. Ράντος.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου µε τους γονείς της

Με κύρος και… τσαγανό

«Δεν τη φοβάµαι. Θα τα καταφέρει. Εχει το κύρος, τον δυναµισµό και τους ανθρώπους που θα τη βοηθήσουν» λέει στο «Εθνος» δικαστικός λειτουργός που βρίσκεται κοντά στην Α. Σακελλαροπούλου. «Πατάει γερά µε τα δυο της πόδια στην πραγµατικότητα. ∆εν είναι η κλασική δικαστής, έχει ευρύτατους ορίζοντες, πιστεύω σε αυτήν» λέει πρώην δικαστικός λειτουργός που ήταν µαζί της για πολλά χρόνια στο ίδιο τµήµα. Την Πέµπτη το πρωί, στο Συµβούλιο της Επικρατείας, έγινε «παρέλαση» για τα συγχαρητήρια. Δικαστές όχι µόνο από το ΣτΕ αλλά και από άλλα δικαστήρια βρέθηκαν στην οδό Πανεπιστηµίου για να της σφίξουν το χέρι από κοντά. ∆εκάδες δικηγόροι αλλά και υπάλληλοι πέρασαν από το γραφείο της, το οποίο άδειασε µετά τις 2.30 το µεσηµέρι. Για τους δικαστές είναι πολύ τιµητική η πρόταση που έγινε στην κυρία Σακελλαροπούλου, καθώς έµµεσα παίρνει τα εύσηµα ο δικαστικός κλάδος.

Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι φιλόζωη, µε ιδιαίτερη αδυναµία στις γάτες

Χαρά αλλά και θλίψη

Οσοι τη συνάντησαν τις προηγούµενες ηµέρες στο γραφείο της στο δικαστήριο διέκριναν στο βλέµµα της, εκτός από τη χαρά, µια µικρή θλίψη για την αποχώρησή της από το ΣτΕ. Εξάλλου βρίσκεται µόλις 15 µήνες στο τιµόνι του δικαστηρίου, το οποίο υπηρέτησε για 38 ολόκληρα χρόνια. Τώρα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή της, εντελώς διαφορετικό, το οποίο καλείται να υπηρετήσει µε την ίδια θέρµη. Οπως όλα δείχνουν, η κυρία Σακελλαροπούλου θα έχει τον χρόνο να προετοιµαστεί, καθώς ο απερχόµενος Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, θα κλείσει την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου στις 13 Μαρτίου. Σχεδόν δύο γεµάτοι µήνες προετοιµασίας για το επόµενο βήµα. Γέννηµα-θρέµµα Θεσσαλονικιά η υποψήφια για την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, σπούδασε νοµικά στην Αθήνα και έκανε µεταπτυχιακό στο δηµόσιο δίκαιο.

Μεγάλωσε µε τους κώδικες και το Σύνταγµα, αφού και ο πατέρας της, Νικόλαος Σακελλαρόπουλος, έφθασε µέχρι τον βαθµό του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου. Την κέρδισε όµως η διοικητική δικαιοσύνη και όχι η ποινική. Η θητεία της ξεκίνησε το 1982 από τον βαθµό της εισηγήτριας, ενώ το 1988 πήρε τη θέση της παρέδρου. Το 2000 έγινε σύµβουλος της Επικρατείας και σχεδόν 20 χρόνια µετά πρόεδρος του δικαστηρίου. Η αγωνία της για την ορθή και έγκαιρη απονοµή της δικαιοσύνης την απασχολεί σχεδόν σε όλα τα επιστηµονικά συνέδρια, ενώ σχεδόν σε όλες τις οµιλίες της δεν… ξεχνά να καταλογίζει στη διοίκηση υπέρµετρη νοµοθέτηση και άσκηση ένδικων µέσων που καθυστερούν τους ρυθµούς της Θέµιδος.

Οσο για τα συνδικαλιστικά των δικαστών, εάν και διετέλεσε επί µακρόν µέλος της Ενωσης ∆ικαστών του ΣτΕ, δεν δίσταζε να διαφωνεί για τις µισθολογικές απαιτήσεις που εγείρονταν κατά καιρούς. Διετέλεσε για µεγάλο χρονικό διάστηµα µέλος στις συνθέσεις του Γ’ αλλά και του Ε’ Τµήµατος του ΣτΕ, του λεγόµενου και οικολογικού, έχοντας στο πλευρό της τον Κωνσταντίνο Μενουδάκο. Το περιβάλλον, η προστασία του αλλά και η στάθµιση µε το δηµόσιο συµφέρον ήταν και είναι για την πρόεδρο του ΣτΕ µόνιµος προβληµατισµός. Οσοι τη γνωρίζουν λένε ότι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι µια σύγχρονη γυναίκα. Η αγάπη της όχι µόνο για το δηµόσιο δίκαιο αλλά και για τη λογοτεχνία, το σινεµά και τα ζώα τη διαφοροποιούν. Το ντύσιµό της επίσης.

Στον λογαριασµό που διατηρούσε μέχρι πρότινος στο Facebook φιγουράριζε η οικογένειά της. Μεγάλες της αδυναµίες, ο πατέρας της, η κόρη της, Νιόβη, η µητέρα της και ο σύντροφός της. Αλλά και τα ταξίδια, για αναψυχή και µη, όπως και η ζωγραφική. Ζωγραφίζετε; Τη ρωτούν; Και εκείνη γελάει, χλευάζοντας το γεγονός ότι δεν «πιάνει» το χέρι της. Αλλη µια µεγάλη της αγάπη είναι οι γάτες, τις οποίες, όταν δεν ταΐζει, τις βάζει να στολίζουν το πέτο του σακακιού της…

ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook