Αιφνιδιασμός για την ανακατασκευή της Δημοτικής Αγοράς στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων!

αιφνιδιασμός-για-την-ανακατασκευή-τη-846451

40 ημέρες πριν τις δημοτικές εκλογές και εν μέσω έντονης αμφισβήτησης από την αντιπολίτευση, το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, την ανακατασκευή της Δημοτικής Αγοράς, με προϋπολογισμό 14 εκ. ευρώ! Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παρατάξεις της μειοψηφίας διαμαρτυρήθηκαν έντονα διότι δεν είχαν ενημερωθεί ότι το θέμα επρόκειτο να συζητηθεί στην σημερινή συνεδρίαση και κατήγγειλαν την Δημοτική Αρχή για απαξίωση της διαδικασίας.

Εντελώς νέος όμως είναι και ο τρόπος εκτέλεσης του έργου, καθώς προβλέπεται η ανακατασκευή να γίνει σε τρεις φάσεις με συνολικό χρόνο υλοποίησης τα τρία χρόνια. Το πρώτο στάδιο (12 μήνες) περιλαμβάνει την εργοταξιακή εγκατάσταση του αναδόχου, τους απαραίτητους ελέγχους, την συνεννόηση με τις λοιπές υπηρεσίες (ΔΕΗ, ΟΤΕ) και πιθανόν την ανακατασκευή της στέγης.

Το δεύτερο στάδιο (12 μήνες) περιλαμβάνει όλες τις εργασίες στο εσωτερικό, οικοδομικές, αρχιτεκτονικές, ηλεκτρολογικές κλπ. Στη διάρκεια αυτού του σταδίου, θα διακοπεί η λειτουργία των επιχειρήσεων.Το τρίτο στάδιο (12 μηνές) περιλαμβάνει τα λουτρά και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, εργασίες που δεν εμποδίζουν τη λειτουργία των καταστημάτων. Το έργο βασίζεται στην αναθεώρηση της παλιάς μελέτης που έγινε από τους ιδιώτες μελετητές και την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Χανίων, ενώ τις λεπτομέρειες παρουσίασε στο Συμβούλιο, το στέλεχος της τεχνικής υπηρεσίας, κ. Ευθυμίου.

Νωρίτερα στην συνεδρίαση -επίσης κατά πλειοψηφία- εγκρίθηκε η συμφωνία μεταξύ Δήμου και καταστηματαρχών, στην οποία προβλέπεται η 12μηνη παύση της λειτουργίας των καταστημάτων. Για την περίοδο αυτή, οι επιχειρηματίες δεν θα καταβάλουν μίσθωμα στον Δήμο Χανίων ενώ μετά το πέρας των εργασιών και την επανεγκατάστασή τους, προβλέπεται επταετής παράταση στις μισθώσεις. Η επαναλειτουργία της Αγοράς θα διέπεται από μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία, προσανατολισμένα στα τοπικά προϊόντα και θα καθορίζεται  από έναν νέο κανονισμό λειτουργίας που θα αποφασίσει το τότε Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων.

«Φτάσαμε εδώ με πολύ κόπο. Αυτό είναι ένα δώρο για την πόλη» τόνισε ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας και απαντώντας στις κατηγορίες για προεκλογική κίνηση, τόνισε πως σε άλλη περίπτωση, το έργο θα καθυστερήσει για πολλούς μήνες αφού η εγκατάσταση των νέων δημοτικών Αρχών θα γίνει το φθινόπωρο.

Ενωμένη η αντιπολίτευση απέναντι στη διαδικασία

Σε μια σπάνια στιγμή σύμπνοιας, οι παρατάξεις της μειοψηφίας ενώθηκαν κατά του Δημάρχου για τον τρόπο και τον χρόνο της εισήγησης. Σημειώνεται πως ο τίτλος του υπ’ αριθμ. 51 θέματος που τελικά αφορούσε συνολικά την έγκριση του τόσο σημαντικού έργου για την πόλη ήταν «Αποκατάσταση καταστροφών από τις πρόσφατες θεομηνίες».

Ο κ. Ευθυμίου, εξήγησε ότι πρόκειται για έναν τυπικό τίτλο, ο οποίος ήρθε έτσι από το Υπουργείο, συνοδεύοντας την δέσμευση της χρηματοδότησης με 5,2 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Όπως εξηγήθηκε, με τον τρόπο αυτόν μπορεί να προχωρήσει η ανάθεση όχι με απλό μειοδοτικό διαγωνισμό αλλά με προσφυγή στο άρθρο 28 του ν.4412 που θα οδηγήσει σε μια κλειστή διαδικασία μεταξύ των πέντε επικρατέστερων εργοληπτών και στην αξιολόγησή τους με συγκεκριμένα κριτήρια που θα επιτρέψουν την «συμφερότερη και όχι την οικονομικότερη» επιλογή, σύμφωνα με τον κ. Ευθυμίου.

«Επιλέξαμε τον δύσκολο δρόμο για να διασφαλίσουμε ότι το έργο θα γίνει σωστά, μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο και με ασφάλεια» τόνισε ο κ. Βάμβουκας.

«Ξαφνικά σε ένα θέμα με άλλο τίτλο και ενώ νομίζαμε ότι θα μιλήσουμε για αποκαταστάσεις των ζημιών από τις πλημμύρες, μας φέρνετε ένα τόσο σημαντικό θέμα για την πόλη. Με μια εισήγηση έξι σειρών και χωρίς καν να έχουμε λάβει τον προϋπολογισμό» τόνισε ο κ. Λειψάκης από την παράταξης Σκουλάκη και πρότεινε το θέμα να αποσυρθεί.

«Μετά από πέντε χρόνια απραξίας, προσπαθούμε να μασκαρέψουμε ένα τόσο σημαντικό θέμα, πίσω από την θεομηνία» τόνισε ο κ. Σχοινοπλοκάκης από την παράταξη Παπαδογιάννη, καλώντας τον Δήμαρχο να αφήσει αυτές τις αποφάσεις για την επόμενη δημοτική Αρχή.

«Έχουμε την αίσθηση ότι όλο αυτό γίνεται για να γράψουν τα ΜΜΕ ότι ανακαινίζεται η Δημοτική Αγορά κλπ» τόνισε ο κ. Σαρρής: «Δυστυχώς αποτύχατε. Ενώ συζητάμε για ένα θέμα που έπρεπε να μας ενώνει, ο τρόπος και ο χρόνος που το φέρνετε, δημιουργούν αντιπαραθέσεις» σχολίασε.

«Σας καλούμε να το αποσύρετε και να ξαναέρθει νηφάλια μετά τις εκλογές» τόνισε ο κ. Παπαντωνάκης: «Πιστεύουμε ότι εξαπατηθήκαμε».

Τελικά, η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής υπερψηφίστηκε με 18 «ναι».

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook