Αγροτικοί σύλλογοι Κρήτης σε Πλακιωτάκη: «Που είναι τα χρήματα για το μεταφορικό ισοδύναμο;»

αγροτικοί-σύλλογοι-κρήτης-σε-πλακιωτ-809871

Επιστολή προς τον υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, απέστειλαν τέσσερις αγροτικοί σύλλογοι της Κρήτης, με την οποία εκφράζουν την αγανάκτηση των αγροτών για τη μη έγκαιρη καταβολή του μεταφορικού ισοδύναμου, στο οποίο εντάχθηκε το νησί.

Η επιστολή αναφέρει:

Κε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα ζητήματα που σχετίζονται με το Μέτρο Μεταφορικό Ισοδύναμο για την Νήσο Κρήτη.

Καταρχάς, σας μεταφέρουμε την αγωνία και την αγανάκτηση των αγροτών και αγροτικών επιχειρήσεων για την ΜΗ έγκυρη καταβολή του συνολικού ποσού ενίσχυσης και συγκεκριμένα για:

1) Β εξάμηνο 2020 (σε επιχειρήσεις σε καθεστώς ελέγχου.)

2) Α εξάμηνο 2021 (για το σύνολο των επιχειρήσεων)

3) Β εξάμηνο 2021 (για το σύνολο των επιχειρήσεων που έγινε πρόσφατα η υποβολή της αίτησης).

Σύμφωνα με ενημέρωση προς εμάς από τις αρμόδιες υπηρεσίες που εμπλέκονται στην διαχείριση του Μέτρου, έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες διαδικασίες και απομένει ΜΟΝΟ η πίστωση των χρημάτων στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Δεύτερο σημαντικό θέμα, είναι το όριο για το σύνολο του ποσού ενίσχυσης de minimis για την τελευταία τριετία. Αυτό επηρεάζει ιδιαίτερα αρνητικά την ενίσχυση για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και τις Ομάδες Παραγωγών , καθώς εμπεριέχει μέρος άλλων επιχειρησιακών προγραμμάτων. Αποτέλεσμα αυτής της διάταξης είναι να συμπληρώνεται γρήγορα το όριο και τελικά ο ΑΣ / ΟΠ να μην είναι δικαιούχοι. Το ίδιο συμβαίνει και σε περιπτώσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων που έχουν αυξημένο κύκλο εργασιών.

Τρίτον, αναμένουμε ακόμα την καθολική εφαρμογή του Μέτρου για την Κρήτη όπου είναι επιβεβλημένη πλέον η επιχορήγηση του κόστους μεταφοράς σε ΕΠΙΒΆΤΕΣ αλλά και ΚΑΎΣΙΜΑ, όπως ισχύει στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές τις Ελλάδας.

Από τα προηγούμενα, σας καλούμε να κατανοήσετε την ιδιαίτερη σημασία για την αγροτική οικονομία της Κρήτης να διευθετηθούν άμεσα το σύνολο αυτών των θεμάτων. Στην παρούσα δύσκολη χρονική συγκυρία, η καταβολή σε πρώτη φάση των οφειλομένων χρημάτων θα είναι μια ουσιαστική ανάσα για το σύνολο της κοινωνίας της Κρήτης. Μετέπειτα, σας καλούμε ώστε να μεριμνήσετε για την αναθεώρηση και των υπολοίπων διατάξεων.

Ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκριση σας

Εκ των Δ.Σ.

Α.Σ. Ιεράπετρας Λασιθίου – Πρ. Γαϊτάνης Ιωάννης

Α.Σ. Σελίνου Χανίων – Πρ. Χαλκιάς Γεώργιος

Α.Σ. Σητείας Λασιθίου – Πρ. Τσιφετάκης Γεώργιος

Α.Σ. Τυμπακίου Ηρακλείου – Πρ. Ορφανουδάκης Εμμανουήλ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook