Άγριο ξύλο στο κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου για την κρατικοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας | Video

άγριο-ξύλο-στο-κοινοβούλιο-του-μαυροβ-974704

Σκηνές απείρου κάλους στο κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου, με βουλευτές της φιλοσερβικής αντιπολίτευσης να προσπαθούν με κάθε τρόπο, ακόμη και με τη ρίψη… κροτίδας, να εμποδίσουν την υιοθέτηση νόμου, που κρατικοποιεί την περιουσία της σερβικής ορθόδοξης εκκλησίας!

Απίστευτες εικόνες στο κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου, που μετατράπηκε σε… ρινγκ, κάνουν τον γύρο του κόσμου, με 18 βουλευτές της αντιπολίτευσης (Δημοκρατικό Μέτωπο) να συλλαμβάνονται!

Αφορμή στάθηκε ο αμφιλεγόμενος νόμος για τη «θρησκευτική ελευθερία», που η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, ο κυριότερος θρησκευτικός θεσμός του Μαυροβουνίου, καταγγέλλει ότι θα οδηγήσει στη λεηλασία των μοναστηριών και των εκκλησιών της.

Μέλη της φιλοσερβικής αντιπολίτευσης προσπάθησαν με κάθε τρόπο, ακόμη και με τη ρίψη… κροτίδας, να εμποδίσουν την υιοθέτηση του συγκεκριμένου νόμου, με αποτέλεσμα να προκληθεί χάος!

Άλλωστε, καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης στο κοινοβούλιο, την Πέμπτη, απειλούσαν να προκαλέσουν επεισόδια, μέχρι και να πάρουν τα όπλα αν «περάσει» ο νόμος, ενώ κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να αποκλείσουν τους δρόμους σε ολόκληρο το Μαυροβούνιο.

Όταν, λοιπόν, απορρίφθηκαν οι τροπολογίες τους, οι εν λόγω βουλευτές του Δημοκρατικού Μετώπου πέταξαν κροτίδα στην αίθουσα του κοινοβουλίου, πλαστικά μπουκάλια, βανδάλισαν τα έπιπλα και τα μικρόφωνα και πιάστηκαν στα χέρια με τους βουλευτές της πλειοψηφίας!

Τελικά, παρενέβησαν δυνάμεις της αστυνομίας, που προχώρησαν στη σύλληψη 24 ατόμων, εκ των οποίων οι 18 είναι βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι όλοι εκτός από τρεις βουλευτές, που θεωρούνται ύποπτοι για επίθεση κατά του προέδρου της Βουλής και παρεμπόδιση του έργου του, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση RTCG.

 

Ο νόμος, ο οποίος υιοθετήθηκε, τελικά, από την πλειοψηφία του κοινοβουλίου, προβλέπει την εθνικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων για τα οποία οι εκκλησίες δεν είναι σε θέση να αποδείξουν ότι τους ανήκαν πριν από το 1918. Τη χρονολογία, δηλαδή, όπου το Μαυροβούνιο απώλεσε την ανεξαρτησία του και εντάχθηκε στο βασίλειο των Σέρβων, των Κροατών και των Σλοβένων.

Το ζήτημα είναι ευαίσθητο για το Μαυροβούνιο και ανάγκασε τον πρόεδρο της χώρας, Μίλο Τζουκάνοβιτς, να εκφράσει τη στήριξή του προς την «ανανέωση» της αυτοκέφαλης ορθόδοξης εκκλησίας της χώρας, που επιχειρεί την αναμόρφωσή της από το 1993 και δεν έχει αναγνωρισθεί από τις ορθόδοξες εκκλησίες.

Το Μαυροβούνιο, θυμίζουμε, πρώην δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, έγινε ανεξάρτητο από τη Σερβία το 2006.

Η σερβική εκκλησία κατέχει εκατοντάδες μοναστήρια και τεράστιες εκτάσεις στην μικρή βαλκανική χώρα, όπου το 72% των 620.000 κατοίκων είναι ορθόδοξοι.

Πηγή: gazzeta.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook