Άγριο κατσίκι από την Κρήτη έφαγαν στο Προεδρικό Μέγαρο – Χαλαρές στιγμές για υψηλούς Ευρωπαίους προσκεκλημένους | Photos

άγριο-κατσίκι-από-την-κρήτη-έφαγαν-στο-1229216

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαρόπούλου παρέθεσε την Πέμπτη επίσημο δείπνο στους υψηλούς Ευρωπαίους προσκεκλημένους.

Οι κήποι του Προεδρικού Μεγάρου άνοιξαν με αφορμή την επέτειο των 40 ετών από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ.

Είχε προηγηθεί η εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο, από όπου οι αξιωματούχοι της ΕΕ έφτασαν πεζoί μέχρι το Προεδρικό, όπου πραγματοποιήθηκε το δείπνο.

Το εκλεκτό μενού

Ο Γιάννης Μπαξεβάνης ήταν ο τρίτος σεφ που κλήθηκε μέσω πανδημίας στο Προεδρικό Μέγαρο για να ετοιμάσει επίσημο δείπνο.

Αλλά τι μαγείρεψε την Πέμπτη το βράδυ στο Προεδρικό;

Όπως αναφέρει ο Βηματοδότης το μενού περιελάμβανε:

Ορεκτικά: Ντολμαδάκια με άγριο ρύζι Σπερχειού και ξύγαλο Κρήτης, σαρδέλες με χόρτα σε ψωμί χαρουπιού, γαρίδες μικρές με λευκό ταραμά και φύκια Γραμβούσας σε πίτα. Εν συνεχεία μαγείρεψε χταπόδι με πράσινη σαλάτα αρωματικών και πικάντικη φάβα Σαντορίνης με αυγοτάραχο Μεσολογγίου. Ακολούθησε sorbet από παραδοσιακό πρόβειο γιαούρτι με ελαιόλαδο και παξιμάδι Σπάρτης.

Κύριο πιάτο: Άγριο κατσίκι από την Κρήτη σιγομαγειρεμένο στα ξύλα με πράσινα φασολάκια και πουρέ καρότου- μήλου. (Σύμφωνα με τον Βηματοδότη ουδέποτε στο Προεδρικό είχε προσφερθεί κατσίκι και μάλιστα άγριο, ψημένο στα ξύλα, συνήθως το κύριο πιάτο ήταν σφυρίδα με χόρτα).

Γλυκό: Παραλλαγές από μπακλαβά με μέλι από ρείκι Καρύστου. Και τέλος καφές. Στους καλεσμένους προσφέρθηκαν τρία κρασιά, ένα λευκό Σαντορίνης (από το Οινοποιείο Άνυδρους 2019), ένα Κόκκινο Αγγελής Λιάτικο από το Οινοποιείο Λυραράκη (2019) και το Μοσχάτο Νέκταρ, ΕΟΣ Σάμου (2014).

Οι καλεσμένοι

Λόγω υγειονομικών μέτρων δεν κλήθηκαν πολλοί στο Προεδρικό Μέγαρο.

Οι προσκλήσεις ήταν για τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα για τον Αρχιεπίσκοπο, για τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Maria Sassoli (και για τον συνεργάτη του Lorenzo Mannelli), για τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, για τον επίτροπο και αντιπρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά (και για τη συνεργάτιδά του Δέσποινα Σπανού), για τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, για τον αντιπρόεδρο της Βουλής και πρόεδρο της επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων Νικήτα Κακλαμάνη, για τους υπουργούς Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, Εξωτερικών Νίκο Δένδια, για τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, για τον πρέσβη της Πορτογαλίας (προεδρεύουσα χώρα στην ΕΕ),για τους εκπροσώπους αντιπροσωπειών και άλλους.

Παρόντες και δύο πρώην υπουργοί Εξωτερικών ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης και Πέτρος Μολυβιάτης.

Δείπνο μετά μουσικής

Στο δείπνο στο Προεδρικό υπήρξε και μουσικό πρόγραμμα από τη στρατιωτική μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού.

Αρχισε με τον Εθνικό Ύμνο και τον Ύμνο της ΕΕ «Ωδή στη Χαρά» και ακούστηκαν το «Νύχτα Μαγικιά» του Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους του αδελφού Γιάννη Θεοδωράκη, «Στο Περιγιάλι» επίσης του Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους του Γιώργου Σεφέρη, «Η Μαργαρίτα- Μαγιοπούλα», του Μίκη Θεοδωράκη, σε στίχους Ιάκωβου Καμπανέλη, «Όπου κι αν πας να θυμάσαι», του Γιώργου Μουζάκη σε στίχους Κώστα Κοφινιώτη και «Μια πόλη Μαγική» σε μουσική και στίχους του Μάνου Χατζηδάκι.

Πηγή: topontiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook