Άγρια κόντρα κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για τα «λίγες δεκάδες μέτρα» του Δένδια στον Έβρο

άγρια-κόντρα-κυβέρνησης-συριζα-για-τ-1045457

Συνεχίζει την προκλητική της στάση η Τουρκία καθώς τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν κατασκηνώσει σε κοίτη του ποταμού Έβρου κοντά στην περιοχή Μελισσοκομείο στις Φέρες τουρκικές δυνάμεις, δείτε ΕΔΩ.

Η κοίτη έχει μετακινηθεί, με αποτέλεσμα στη θέση της να βρίσκεται πλέον ένα έλος, το οποίο το καλοκαίρι ξεραίνεται και τον χειμώνα πλημμυρίζει δημιουργώντας εκεί μια νησίδα.

Αυτή τη μεταφορά της κοίτης εκμεταλλεύεται η Τουρκία προκειμένου να διεκδικήσει μια περιοχή η οποία φθάνει τα περίπου 16 στρέμματα γης.

Ερωτηθείς για το ζήτημα που δημιουργείται και την κατάληψη ελληνικού εδάφους ο Υπουργός Εξωτερικών επιχείρησε να υποβαθμίσει την υπόθεση:«Εγώ εύχομαι να πάμε σε μια συνεννόηση. Υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου, εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού. Σας το είπα εμμέσως στην αρχή, ορθά δεν το παρατηρήσατε, το είπα κι εγώ μ’ έναν τρόπο… Δεν μ’ αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δυο χώρες οι οποίες είναι σύμμαχοι. Αυτά τα πράγματα λύνονται χωρίς να γραφεί ούτε μονόστηλο σ’ εφημερίδα. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα».

Το ζήτημα προέκυψε το προηγούμενο διάστημα στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στον Έβρο, με αφορμή την παρουσίαση ενός τμήματος ελληνικού εδάφους ως τουρκικού. Ο λόγος για τη θέση Μελισσοκομεία, νότια του Εβρου η οποία βρίσκεται σε ένα σημείο που πλημμυρίζει κάθε χρόνο μετά το φθινόπωρο και με βάση τους χάρτες του 1923 ανήκει στην Ελλάδα. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες στοιχεία της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της γείτονος. Η διαφορά ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία για το θέμα αυτό δεν είναι νέα και σχετίζεται με την αλλαγή της κοίτης του ποταμού Εβρου, η οποία έχει μετακινηθεί, με αποτέλεσμα στη θέση της να βρίσκεται πλέον ένα έλος, το οποίο το καλοκαίρι ξεραίνεται και τον χειμώνα πλημμυρίζει, δημιουργώντας εκεί μια νησίδα.

Η ελληνική πλευρά προέβη, χθες, σε διάβημα προς την Άγκυρα ενώ, λίγο αργότερα, οι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν να ενημερώσει άμεσα η κυβέρνηση τα κόμματα «για τις αυθαίρετες, επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας που συνεχίζονται εδώ και δύο μέρες στη μεθοριακή περιοχή του Εβρου και για τις πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάβει». Κατρούγκαλος και Δρίτσας κατηγορούν τον υπουργό Εξωτερικών ότι υποβάθμισε το ζήτημα και προειδοποιούν ότι «έλλειψη στρατηγικής και το διπλωματικό κενό που αναδεικνύεται σε σχέση με την Τουρκία, εγκυμονεί εμφανείς κινδύνους για τον τόπο».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Νίκου Δένδια

Τα ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής και Εθνικής Άμυνας πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στη ραδιοφωνική του συνέντευξη, η οποία δεν έγινε την Πέμπτη 21/5, αλλά την Τετάρτη 20/5, αναφέρθηκε όχι στο ποια ήταν, αλλά στο ποια θα έπρεπε να ήταν η στάση της Τουρκίας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Διότι ξέρετε, οι δίαυλοι, μπορεί να υπάρχουν, αλλά πρέπει κι από την άλλη πλευρά να υπάρχει καλή θέληση ν’ ακούσουν αυτά που θέλουμε να τους πούμε».

Στην πραγματικότητα, τόνισε ο κ. Δένδιας, ουδείς υποβάθμισε το ζήτημα στον Έβρο. Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης, με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και με βάση την καταγραφή των συμβάντων από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μετά από σειρά επαφών όλες τις προηγούμενες ημέρες, προέβη και σε ρηματική διακοίνωση προς τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, κ. Burak Özügergin, σχετικά με την πρόσφατη κίνηση περιορισμένου αριθμού Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν μετρήσεις στην περιοχή των Φερρών.

Σε ρηματική διακοίνωση προέβη ακόμη, μετά από σχετική εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Μιχάλης Διάμεσης, στην οποία αναφέρεται ότι η κατασκευή του φράκτη στον Έβρο γίνεται επί ελληνικού εδάφους, ως απάντηση σε προηγούμενη τουρκική ρηματική διακοίνωση, με παντελώς ανυπόστατους ισχυρισμούς. Κατόπιν των ανωτέρω, το μόνο ερώτημα που παραμένει είναι αν οι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με τα fake news του κ. Βελόπουλου και των ακροδεξιών sites.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Με κοινή τους δήλωση οι τομεάρχες Εθνικής Άμυνας, Θοδωρής Δρίτσας, και Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν ενημέρωση από την κυβέρνηση για τα γεγονότα στον Έβρο.

Όπως αναφέρουν, «η Κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει άμεσα τα πολιτικά κόμματα για τις αυθαίρετες, επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας που συνεχίζονται εδώ και δύο μέρες στη μεθοριακή περιοχή του Έβρου και για τις πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάβει».

Σημειώνουν μάλιστα ότι «χθες ο Υπουργός Εξωτερικών υποβάθμισε το θέμα τονίζοντας ότι δεν προτίθεται να δημιουργήσει ένταση για ζήτημα που μπορεί να λυθεί από μια κοινή επιτροπή».

«Θεωρεί ότι δεν είναι η Τουρκία που δημιούργησε την ένταση;

Θεωρεί ότι θα έπρεπε η αρμόδια επιτροπή να είχε συγκληθεί πριν προβεί σε ενέργειες στην περιοχή η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού;

Ποια είναι η θέση του Υπουργείου Άμυνας για το θέμα;», αναρωτιούνται τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Τα θέματα αυτά απαιτούν γνώση, ψυχραιμία, σύνεση και αποφασιστικότητα», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

«Η έλλειψη στρατηγικής και το διπλωματικό κενό που αναδεικνύεται σε σχέση με την Τουρκία, εγκυμονεί εμφανείς κινδύνους για τον τόπο», καταλήγουν οι δύο τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook