Αγωνιούν για τις επιδοτήσεις χιλιάδες αγρότες στην Κρήτη – Το πρόβλημα που καθυστερεί την ενεργοποίηση

αγωνιούν-για-τις-επιδοτήσεις-χιλιάδε-970235

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για χιλιάδες αγρότες με καταληκτική ημερομηνία την 15η Μαϊου και ο ΟΠΕΚΕΠΕ ακόμα δεν είναι σε θέση να ξεκινήσει τη διαδικασία ενεργοποίησης των δικαιωμάτων, καθώς δεν έχει καταλήξει στον τεχνικό σύμβουλο που θα αναλάβει!

Η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη του Τεχνικού Συμβούλου έχει “παγώσει” εδώ και καιρό, λόγω ασφαλιστικών μέτρων εκ μέρους μιας εκ των εργοληπτριών εταιρειών, και κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πότε θα μπορέσει το θέμα να ξεμπλοκάρει, αν και έμπειροι συνεταιριστές επισημαίνουν ότι “με μία υπουργική απόφαση όλα γίνονται και όλα λύνονται”!

Εντός των ημερών, κάτω από κανονικές συνθήκες, η διαδικασία της ενεργοποίησης θα ξεκινούσε, όμως με δεδομένο το τεχνικό πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί, το βάρος πέφτει στους ίδιους τους παραγωγούς, καθώς θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος – εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης – σε σύγκριση με άλλες χρονιές για να μπορέσουν και οι 120.000 παραγωγοί, σε επίπεδο Κρήτης και περίπου 640.000 σε επίπεδο χώρας, να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματά τους με επιτυχία!

Και είναι λογικό ότι όσο καθυστερεί η έναρξη της ενεργοποίησης, τόσο τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, εάν υπολογιστεί ότι κάθε χρόνο δίδεται μία μηναία παράταση, ενώ υπάρχει και η σύντομη αλλά απαραίτητη περίοδος κατάθεσης ενστάσεων ή διορθώσεων, που επίσης θα πρέπει να προσμετρηθεί στο συνολικό χρόνο…

Ως εκ τούτου, έχουν μπλοκάρει τα πάντα.

Οι παραγωγοί χωρίς ενεργοποίηση, δεν μπορούν να προχωρήσουν σε συναλλαγές, οι πράξεις γίνονται όλο και πιο δύσκολες για αυτούς και δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.

Συν τοις άλλοις, κορυφώνεται και η αγωνία όλων μήπως χιλιάδες παραγωγοί βρεθούν δηλαδή μπροστά σε μια νέα … “ομηρεία” με ορατό τον κίνδυνο να χαθούν επιδοτήσεις.

Σε μία προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί, η ΕΑΣΗ βρίσκεται σε επαφές με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε άμεσα να οριστεί – ίσως κι εντός της εβδομάδας – ένα ραντεβού με τον ίδιο τον Υπουργό για το θέμα.

Πηγή: ekriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook