Αγωνία και προβληματισμοί για τo άνοιγμα στα σχολεία του Δήμου Χανίων – «0 ευρώ έκτακτη χρηματοδότηση από το κράτος»

αγωνία-και-προβληματισμοί-για-τo-άνοιγ-1037968

Ευρεία σύσκεψη με τους εκπαιδευτικούς φορείς και εκπροσώπους γονέων, εκπαιδευτικών και εργαζομένων στους σχολικούς χώρους, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο Χανίων.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η κατάσταση που επικρατεί στις σχολικές μονάδες αλλά και η έλευση εκ νέου 8.000 μαθητών από Δευτέρα στα σχολεία της Β’θμιας, με την επαναλειτουργία για τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και του Γυμνασίου.Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Χανίων, Αντώνης Βαρδάκης, είπε ότι έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή στις ανάγκες και τώρα οι υπηρεσίες τώρα προχωρούν στην προμήθεια των απαραίτητων μέσων προστασίας για τις σχολικές μονάδες.

Σχολίασε δε ότι το κράτος παρείχε την τακτική του επιχορήγηση στους δήμους για τη συντήρηση και λειτουργία στις σχολικές μονάδες που στον Δήμο Χανίων είναι 125.000€, ωστόσο «παρά τις ειδικές έκτακτες περιστάσεις της πανδημίας, η έκτακτη επιχορήγηση είναι 0€», όπως είπε στην τοποθέτησή του.

Όσον αφορά στις απολυμάνσεις, ο κ. Βαρδάκης ανέλυσε ότι υπάρχει δεσμευμένο ποσό από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου σε περίπτωση που υπάρξει κρούσμα σε σχολικό χώρο, καθώς δεν είναι δυνατόν να γίνεται απολύμανση σε όλους τους χώρους προληπτικά, αφού οι κλειστοί χώροι μόνο στην Δευτεροβάθμια ξεπερνάει τα 41.000 τ.μ. άρα πάνω από 12.400 ευρώ ανά απολύμανση.

Μεγάλο θέμα για να τηρηθεί φυσικά η ασφάλεια και προστασία στα σχολεία, είναι και αυτό των σχολικών καθαριστριών, οι οποίες έχουν μοιραστεί στα Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου, και από τα σχολεία της Α’θμιας εκτός των ήδη υπαρχόντων στην Β’θμια. Όπως εξήγησε ο Αντιδήμαρχος, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα αν ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία, καθώς θα πρέπει να γίνει πρόσληψη νέων καθαριστριών και για τη νέα σχολική χρονιά.

Αντισηπτικά σε μαθητές-εκπαιδευτικούς – Εξοπλισμός προστασίας στις καθαρίστριες

Το Υπουργείο έστειλε επιπλέον 396 λίτρα αντισηπτικού διαλύματος και 300 λίτρα έχουν αγοραστεί με μέριμνα της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου Χανίων, ενώ προχωρά ο Δήμος στην προμήθεια των μέτρων προφύλαξης (γάντια, μάσκες, γαλότσες κα) για τους εργαζόμενους της καθαριότητας στη σχολική στέγη.

Μάλιστα, υπάρχει μια συζήτηση όσον αφορά και στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό προς τους μαθητές με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να βγει μια νέα ΠΝΠ που θα δίνει τη δυνατότητα στην Περιφέρεια Κρήτης να αποδεσμεύει το χρηματικό ποσό της μη μεταφοράς μαθητών κατά τις ημέρες που ήταν κλειστά τα σχολεία. Τα χρήματα αυτά όπως είπε ο κ. Βαρδάκης μπορούν να διατεθούν στην αγορά laptop-tablet για τους μαθητές που δεν έχουν, αλλά και συνδέσεις στο διαδίκτυο για αυτόν τον λόγο.

Ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης είπε ότι η συνάντηση έγινε για να γίνει γνωστό το ποια είναι τα δεδομένα και να πιέσουμε στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσεων όπου υπάρχουν και να εγγυηθούμε για τη λειτουργία των σχολείων με ασφάλεια των παιδιών και των εκπαιδευτικών, αλλά και να γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η εκπαιδευτική διαδικασία.

«Δεν είναι δυνατόν όλο αυτό το φορτίο της διαχείρισης της κατάστασης να το αναλαμβάνουν οι Δήμοι, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί τόσο οι οικονομικοί πόροι όσο και η πρόσληψη προσωπικού όπως οι καθαρίστριες για να διασφαλίσουν τις οδηγίες», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σημανδηράκης.

Με τη σειρά τους τοποθετήθηκαν και οι εκπρόσωποι των φορέων και συλλόγων της εκπαιδευτικής κοινότητας, οι γονείς και οι καθαρίστριες.Ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Χανίων, Στέλιος Ζερβάκης είπε ότι υπάρχει ανησυχία για τη προσέλευση των μαθητών από Δευτέρα, καθώς ο αριθμός τους είναι μεγάλος, παρότι θα έρχονται εκ περιτροπής Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή και Τρίτη-Πέμπτη, αφού οι χώροι δεν επαρκούν σύμφωνα με τις οδηγίες για τις αποστάσεις. Τόνισε δε ότι δεν ξέρει κανείς πως θα αποφευχθεί το ζήτημα του συγχρωτισμού, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στο άνοιγμα των σχολείων για φέτος, αφού όπως είπε «θα έπρεπε να πηγαίναμε κατευθείαν σε Πανελλαδικές εξετάσεις».Από τη μεριά του ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Χανίων, Μανώλης Μηλιαράκης είπε ότι κανείς δεν ξέρει πότε και πως θα ανοίξουν τα δημοτικά, ώστε να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία και σε αυτούς τους χώρους.

Τόνισε παράλληλα ότι είναι απίθανο να παραταθεί η χρονιά έως τις 30 Ιούνη, καθώς οι συμβάσεις των καθηγητών λήγουν και δεν μπορούν οι αναπληρωτές να καλύψουν το κενό, αν αναλογιστεί κανείς ότι η μηναία δαπάνη για τις συμβάσεις τους μόνο στον Νομό Χανίων, αγγίζουν το 1 εκατομμύριο ευρώ(!).Την ανάγκη να διευκρινιστούν οι συνθήκες που θα ανοίξουν τα σχολεία, εξήρε η Περιφερειακή Σύμβουλος Χανίων, εντεταλμένη σε θέματα Παιδείας, Σοφία Μαλανδράκη η οποία τόνισε ότι δεν έχει υπάρξει καμία μερίμνα από το κράτος πέραν της αποστολής αντισηπτικών. Από τη μεριά της η πρόεδρος του Συλλόγου των σχολικών καθαριστριών, Γεωργία Ηλιάκη επανέλαβε το αίτημα να γίνουν αορίστου χρόνου οι συμβάσεις των καθαριστριών γιατί για ακόμη μία φορά καταδεικνύεται πως η εργασία του καλύπτει πάγιες και διαρκής ανάγκες.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν και εκπρόσωποι-επικεφαλής από τις δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Χανίων.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook