Άγνωστο παραμένει το ακριβές κόστος Rafale και φρεγατών, όμως θα πληρώνουμε για τα επόμενα δέκα χρόνια

άγνωστο-παραμένει-το-ακριβές-κόστος-rafale-1104836

Μεταχειρισμένα αεροσκάφη, φρεγάτες σε βάθος επταετίας και πρόγραμμα αποπληρωμής που θα δεσμεύσει τη χώρα για τα επόμενα δέκα χρόνια περιλαμβάνει το πλάνο του πρωθυπουργού για την… αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι η Ελλάδα θα αγοράσει 6 νέα αεροσκάφη Rafale και 12 ελαφρώς μεταχειρισμένα με στόχο τα πρώτα αεροπλάνα να φτάσουν στη χώρα στα μέσα του 2021 και το σχετικό πρόγραμμα αν έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2022. Μίλησε ακόμη για αγορά τεσσάρων καινούργιων φρεγατών και αναβάθμιση άλλων τεσσάρων.

Χωρίς να δώσει απάντηση στο κόστος των συγκεκριμένων επενδύσεων ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η χώρα θα έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει οικονομικά το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε βάθος δεκαετίας.

Δεν παρέλειψε, πάντως, να χαϊδέψει αυτιά υπογραμμίζοντας ότι το βασικό κομμάτι δεν είναι οι εξοπλισμοί, αλλά το ανθρώπινο δυναμικό, επαναλαμβάνοντας την εξαγγελία για 15.000 προσλήψεις στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Μετά από 14 μήνες στη διακυβέρνηση της χώρας ο πρωθυπουργός επέμεινε να ρίξει τις ευθύνες για τη Μόρια στον ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνοντας, παράλληλα, την απόφαση της κυβέρνησης για τη δημιουργία νέου κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης στη Λέσβο.

Μάλιστα για το συγκεκριμένο θέμα εμφανίστηκε κάθετος, ενώ άφησε και αιχμές προς την τοπική κοινωνία δηλώνοντας «δεν μπορούν κάποιοι ακραίοι να επιβάλουν τη δική τους βούληση στην κυβέρνηση».

«Αυτό που έγινε στην Μόρια -που είναι τραγωδία- πρέπει να το δούμε ως ευκαιρία. Πρώτον για να επαναδραστηριοποιηθεί η Ευρώπη στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης και δεύτερον για τη δημιουργία ενός νέου ΚΥΤ που δεν θα κουβαλάει τα αρνητικά της Μόριας, η οποία είναι ταυτισμένη με την κακή διαχείριση του προσφυγικού. Θα υπάρξει στη Λέσβο ένα μόνιμο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης, τόνισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη» είπε σε άλλο σημείο για να προσθέσει ότι «ζήτησα από την ΕΕ στη διαχείριση του νέου ΚΥΤ να έχει μεγαλύτερη ανάμειξη και εμπλοκή η Ευρώπη, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση με ανθρωπιά έχει διαχειριστεί το πρόβλημα των ασυνόδευτων ανηλίκων».

Επισήμανε, ακόμη, ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο για το πώς η Γερμανία μπορεί να υποδεχθεί κάποιες οικογένειες που έχουν ήδη πάρει άσυλο, ενημέρωσε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας πως η ΕΕ δεν μπορεί να αποτύχει δεύτερη φορά στη διαχείριση των προσφύγων.

Αρνείται να ενημερώσει για την γραπτή συμφωνία με την Τουρκία

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τα ελληνοτουρκικά, χαρακτηρίζοντας θετικό βήμα την επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια, όμως αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την αναφορά του σε έγγραφη συμφωνία με την Τουρκία στο Βερολίνο.

Αφού επανέλαβε ότι η αντιπολίτευση ήταν ενήμερη για το γεγονός αυτό, παρά τις διαψεύσεις από όλα τα κόμματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είπε κουβέντα για το περιεχόμενο και αρκέστηκε στο να δηλώσει ότι «αυτό που συμφωνήθηκε παραβιάστηκε, όχι από εμάς φυσικά».

Τα έχουμε πάει καλύτερα στο… δεύτερο κύμα

Σε μια προσπάθεια πλήρους αποπροσανατολισμού ο πρωθυπουργός, αφού έσπευσε να ενημερώσει ότι το δεύτερο κύμα κορονοϊού είναι παγκόσμιο και όχι μόνο ελληνικό, ισχυρίστηκε ότι με βάση τα στοιχεία η Ελλάδα τα έχει πάει καλύτερα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Υποστήριξε, ακόμη, ότι ο τομέας της υγείας είναι πιο έτοιμος τώρα, ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους.

«Αναγνωρίζουμε ότι η τηλεκπαίδευση μπορεί να είναι επικουρικά χρήσιμη αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει το σχολείο. Τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και όλα θα είναι έτοιμα. Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που προσφέρει δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές και τους καθηγητές» υποστήριξε ο Κ. Μητσοτάκης και έκανε έκκληση για ψυχραιμία και αισιοδοξία.

Δήλωσε, επίσης, αισιόδοξος «πως θα έχουμε εμβόλια, και όχι μόνο ένα εμβόλιο, που θα είναι απολύτως ασφαλή και αρκούντως αποτελεσματικά σχετικά σύντομα».

Πρόσθεσε πως θα έχουμε αρκετές ποσότητες εμβολίων, αν και δεν μπορεί να ξέρει πόσο σύντομα, αλλά η Ελλάδα είναι σε όλα τα συμβόλαια προαγοράς.

Το εμβόλιο, επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης, θα διατεθεί δωρεάν με μία προτεραιοποίηση από την Επιτροπή Εμβολιασμού, αλλά εκτίμησε πως «το πρόβλημά μας θα είναι άλλο, θα είναι να πείσουμε τους Έλληνες ότι πρέπει να εμβολιαστούν».

Υπογράμμισε πως το εμβόλιο θα είναι απολύτως ασφαλές όταν διατεθεί και θα χρειαστεί να γίνει μια προσπάθεια ενημέρωσης της κοινής γνώμης, ενώ αν πρέπει για λόγους συμβολισμού να δώσει το παράδειγμα πρώτος θα εμβολιαστεί ο ίδιος και η οικογένειά του.

Φυσικά, ο πρωθυπουργός δεν έδειξε να συμμερίζεται τη σφοδρή κριτική που δέχεται για το άνοιγμα του τουρισμού επισημαίνοντας ότι «δεν υπήρξε χώρα που μετά το πρώτο lockdown να μην ξανάνοιξε στην οικονομική δραστηριότητα».

Επεσήμανε πως ο λόγος για τον οποίον έγινε το πρώτο lockdown ήταν για να κερδίσουμε χρόνο, ενώ το άνοιγμα στον τουρισμό έγινε μετρημένα και με πολύ μεγαλύτερο επαγγελματισμό απ’ ό,τι όλες οι ανταγωνιστικές μας χώρες. Επανέλαβε ότι και σήμερα η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από όλες αυτές τις χώρες.

«Δείξαμε ότι το Κράτος λειτουργεί και πήραμε άλλη υπεραξία», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Υπήρχε μια εικόνα ικανοποίησης και πέσαμε λίγο θύματα της επιτυχίας μας». Ωστόσο, υπογράμμισε, ότι πήραμε γρήγορα μέτρα «και τα μέτρα δουλεύουν» αλλά και ότι ξέρουμε πως δεν μπορούμε να πάμε σε ένα δεύτερο lockdown.

Για το ΕΣΥ ανέφερε ότι προσελήφθησαν 6.818 πρόσθετοι γιατρούς και νοσηλευτές και προκηρύσσονται για μόνιμες θέσεις αλλά και στη δημιουργία πολλών νέων εντατικών. «Η δέσμευσή μου ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε 1200 μόνιμες εντατικές ισχύει». Συνολικά, τόνισε, ότι δεν βλέπει πιο αποδυναμωμένο το Σύστημα Υγείας αλλά πιο δυνατό.

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η αποστροφή του πρωθυπουργού σε ερώτηση για την στρατιωτική θητεία, με τον Κ. Μητσοτάκη να ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί η θητεία πέραν των 12 μηνών, όμως άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για υποχρεωτική στράτευση στα 18.

Τόνισε ότι θα τεθεί στον δημόσιο διάλογο και θα εξεταστεί το θέμα, που πρέπει πρώτα να ζυγιστεί γιατί δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση. «Είναι θέμα το οποίο το συζητάω και το συζητά η κυβέρνηση, αλλά δεν είμαι έτοιμος να πω κάτι παραπάνω» ανέφερε ο χαρακτηριστικά.

Προανήγγειλε αλλαγές στα εργασιακά άμεσα

Σε ερώτηση της «Εφημερίδας των Συντακτών» για τα χθεσινή του αποστροφή περί αλλαγών στα εργασιακά και «παρωχημένων ρυθμίσεων» ο πρωθυπουργός δεν απάντησε ξεκάθαρα και παρέπεμψε σε ανακοινώσεις που θα έλθουν μέσα στον μήνα.

Έδωσε όμως μία πρώτη γεύση αναφέροντας «Φαντάζομαι λίγοι θα είχαν αντίρρηση στο να μπορούν οι εργαζόμενοι να έχουν περισσότερη ευελιξία, εφόσον το επιθυμούν οι ίδιο, χωρίς αυτό να σημαίνει κατάργηση το οκταώρου. Λίγοι μπορεί να έχουν αντίρρηση για το γεγονός ότι ένα εργατικός νόμος του 1982 χρειάζεται επιτέλους κάποιο ουσιαστικό εξορθολογισμό. Ξέρω ότι θα σημάνουν τα τύμπανα του πολέμου, καθώς τα εργασιακά αποτελούν και θέμα ταμπού για την αντιπολίτευση. Θα φροντίσω να δώσω άπλετο χρόνο και διαβούλευσης και κοινοβουλευτικής συζήτησης. Πάντως, μέσα στον μήνα θα υπάρξει νομοσχέδιο για τα εργασιακά σε δημόσια διαβούλευση».

One thought on “Άγνωστο παραμένει το ακριβές κόστος Rafale και φρεγατών, όμως θα πληρώνουμε για τα επόμενα δέκα χρόνια

  1. ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΟΥ ΒΟΥΓΙΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΕΧΝΗ,
    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΝΑΣ ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕ «ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ» ΚΑΙ ΕΣΥ ΤΟΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΠΩΣ ΛΕΓΕΤΑΙ???????
    ΜΑΛΛΟΝ «ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ»…
    Ε ΡΕ ΓΛΕΝΤΙΑ…
    Υ.Γ.:ΣΤΙΣ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΠΟΥ ΔΙΕΡΧΕΤΑΙ Η ΠΑΤΡΙΣ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΜΥΝΑΣ, ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ «ΣΩΣΤΑ» Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook