Αγκινάρες με γραβιέρα και κάπαρη στο φούρνο

Του Άκη Πετρετζίκη

Συστατικά

  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο, χωρισμένο στα δύο
  • 250 γρ. κρεμμύδι, κομμένο
  • 2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 κ.γ. θυμάρι, φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 1/2 κ.γ. μάραθο, σε σπόρους, τριμμένους
  • 250 γρ. ψωμί τριμμένο
  • 80 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 2 κ.σ. κάππαρη, πλυμένη και σουρωμένη
  • 4 αγκινάρες, καθαρισμένες, χωρίς κοτσάνια
  • 180 γρ. κρασί λευκό, ξηρό
  • 190 γρ. ζωμό, κοτόπουλο

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.
  • Ζεσταίνουμε 3 κ.σ. λάδι σε μέτριο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει για περίπου 6 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τα 3 επόμενα υλικά (σκόρδο, θυμάρι, μάραθο) και ανακατεύουμε για 2 λεπτά. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε να κρυώσουν. Ρίχνουμε μέσα τα ψίχουλα, ¼ της κούπας τυρί και την κάπαρη. Αλατοπιπερώνουμε τη γέμιση.
  • Με ένα κουτάλι παίρνουμε 2 κοφτές κουταλιές από τη γέμιση και τις βάζουμε στο κέντρο της κάθε αγκινάρας. Ξεκινώντας από τα έξω φύλλα της αγκινάρας, τα τραβάμε απαλά προς τα έξω και βάζουμε σε κάθε κενό από ½-1 κ.γ. γέμιση.
  • Βάζουμε τις αγκινάρες σε ένα γυάλινο πυρέξ 13x9x2 εκ.
  • Πασπαλίζουμε με 2 κ.σ. λάδι που περίσσεψε και με ¼ της κούπας τυρί. Μέσα στο ταψί αλλά όχι πάνω στις αγγινάρες ρίχνουμε το κρασί και τον ζωμό .
  • Σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα (μέχρι να τρυπάμε τη βάση της αγκινάρας εύκολα με ένα μαχαίρι). Με ένα κουτάλι περιχύνουμε λίγο υγρό πάνω από της αγκινάρες και σερβίρουμε.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΣήμερα οι εκλογές στην Ένωση Ξενοδόχων Χανίων – Αυτοί είναι οι υποψήφιοι
Επόμενο άρθροΠρώτη κατοικία: Στα χέρια των… τραπεζών οι πλειστηριασμοί!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ