Αγία Σοφία: Αποκαταστάθηκε η φθορά της Πύλης του Αυτοκράτορα – Από άγγιγμα η καταστροφή

αγία-σοφία-αποκαταστάθηκε-η-φθορά-της-1427385

Η Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού ανέφερε σε δελτίο τύπου ότι η φθορά και η ζημιά στην «Πύλη του Αυτοκράτορα» του Τζαμιού της Αγίας Σοφίας προκλήθηκαν από τη χρόνια φθορά του ξύλου και το άγγιγμα πάνω σ’ αυτή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση η ζημιά της Αυτοκρατορικής Πύλης του τζαμιού της Αγίας Σοφίας έχει ολοκληρωθεί σήμερα και έχει αποκατασταθεί.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση στο τζαμί της Αγίας Σοφίας που άνοιξε για προσκύνηση στις 10 Ιουλίου 2020 με προεδρικό διάταγμα, «ολοκληρώθηκαν πολλές εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης του τζαμιού της Αγίας Σοφίας Κεμπίρ, το οποίο είναι επίσης Kulliye από την ημέρα που άνοιξε για λατρεία από το Υπουργείο και τη Γενική μας Διεύθυνση και διασφαλίζεται η συνέχειά του όπου χρειάζεται.

Σημειώθηκε ότι η φθορά και η ζημιά στην ξύλινη διακόσμηση της αυτοκρατορικής πύλης του τζαμιού της Αγίας Σοφίας Κεμπίρ προκλήθηκαν από τη φθορά του ξύλου από τη συνήθη διαδικασία και ένα μικρό άγγιγμα. «Άμεσα ορίστηκαν δύο τεχνικοί επιθεωρητές» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Δηλώνοντας ότι το τζαμί και το συγκρότημα της Αγίας Σοφίας Κεμπίρ προστατεύεται σχολαστικά στο υψηλότερο επίπεδο με 154 κάμερες ασφαλείας, 68 φύλακες και τουριστική αστυνομία, σημειώνονται επίσης ότι «δεν υπάρχει αδυναμία ασφαλείας στην καταστροφή που έχει συμβεί.

Ωστόσο, πρέπει να εκτιμθεί ότι ο αριθμός των επισκεπτών, που ήταν μεταξύ 18-19 χιλιάδες όταν ήταν σε καθεστώς μουσείου, έφτασε τις 40-45 χιλιάδες με τη μετατροπή του σε τζαμί. Παγκόσμια κληρονομιά, έργο της UNESCO, καθώς και η ιδρυτική χάρτα του Φατίχ Σουλτάνου Μεχμέτ Χαν, η Αγία Σοφία, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά κτίσματα στην ιστορία της αρχιτεκτονικής, θα μεταφερθεί στο μέλλον ως ναός με την ίδια μεγαλοπρέπεια που σώζεται εδώ και 1484 χρόνια» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook