Κρήτη | Μήνυση από την οικογένεια του αδικοχαμένου Κωνσταντίνου – «Ακατάλληλο το αντιπλημμυρικό έργο» στην Αγία Πελαγία

κρήτη-μήνυση-από-την-οικογένεια-του-αδ-1545193

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε, χθες, στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Ηρακλείου η χήρα του Κωνσταντίνου Βεργάκη, ο οποίος πνίγηκε μαζί με την Ευγενία Κυρίλοβα στην φονική πλημμύρα τον Οκτώβρη του 2022 που έπληξε την περιοχή της Αγίας Πελαγίας και που, η οικογένεια ετοιμαζόταν να υποβάλει εδώ και μήνες.

Η μηνύτρια, Άννα Βεργάκη, η οποία εκπροσωπεί τον εαυτό της και τα δύο ανήλικα παιδιά της, ζητά να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες των αρμοδίων και να αποδοθεί Δικαιοσύνη.

Στο κείμενο της μήνυσης γίνεται αναφορά στα γεγονότα που προηγήθηκαν και ακολούθησαν του πνιγμού των δύο ανθρώπων, τονίζεται ότι το πλημμυρικό φαινόμενο που οδήγησε στο θάνατο τον Βεργάκη και την Κυρίλοβα είχε επαναληφθεί και στο παρελθόν και σημειώνεται μεταξύ άλλων ο ρόλος που έπαιξε στην τραγωδία ο υπόγειος αγωγός-αντιπλημμυρικό έργο για την διοχέτευση των όμβριων υδάτων στην παραλία της Αγίας Πελαγίας. Στη μήνυση το συγκεκριμένο έργο χαρακτηρίζεται ως ακατάλληλο ενώ δεν προσέφερε καμία προστασία, όπως αναφέρεται.

Στον φάκελο της μήνυσης υπάρχουν δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, ενώ υπάρχει και οπτικό υλικό που δείχνει τα θύματα της τραγωδίας να βρίσκονται μέσα στο αυτοκίνητο που παράσυραν τα ορμητικά νερά.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη μήνυση αναφέρεται, επίσης, ότι λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού ο οδηγός του αυτοκινήτου και σύζυγός της δεν, μπορούσε να ελέγξει το αυτοκίνητό του, το οποίο τελικώς ακινητοποιήθηκε σφηνωμένο στην είσοδο του τσιμεντένιου υπόγειου αγωγού-αντιπλημμυρικού έργου του δήμου Μαλεβιζίου, ο ρόλος του οποίου ήταν να καταλήγουν τα όμβρια ύδατα στην παραλία της Αγίας Πελαγίας.

«Δυστυχώς το έργο αυτό αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων ότι υπήρξε πλήρως ακατάλληλο και δεν λειτούργησε για το σκοπό για τον οποίο κατασκευάσθηκε ούτε και προσέφερε προστασία, αφού δεν ανταποκρίθηκε στη διοχέτευση μεγάλης ποσότητας νερού, η είσοδος του έφραξε πολύ γρήγορα από φερτά υλικά που “κατέβαζε” μαζί του το νερό, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά και τις μαρτυρίες των αυτοπτών μαρτύρων, κατοίκων της περιοχής και εν τέλει δεν παρέσχε την οποιαδήποτε προστασία από το πλημμυρικό φαινόμενο.

Πέραν της ακαταλληλότητας του παραπάνω αντιπλημμυρικού αγωγού υδάτων, τα όμβρια ύδατα δεν κατέστη δυνατόν να διοχετευθούν μέσω και των άλλων αγωγών της περιοχής που είτε δεν είχαν καθαριστεί επιμελώς ή και καθόλου, είτε λόγω της ακαταλληλότητάς τους «έφραξαν σε σύντομο χρονικό διάστημα από φερτά υλικά με συνέπεια τη δημιουργία πλημμυρικού φαινομένου.

Σημειώνω ότι και ο ίδιος ο αγωγός αυτός δεν είχε καθαριστεί σύμφωνα με μαρτυρίες για τουλάχιστον δύο χρόνια, μολονότι ήταν γνωστό στις αρχές ότι λόγω της διαμόρφωσης της περιοχής μπορούσε ανά πάσα στιγμή να προκληθεί πλημμύρα και μάλιστα πλημμυρικά φαινόμενα όχι του ίδιου μεγέθους, αλλά πάντως σημαντικά, είχαν παρουσιασθεί στο ίδιο σημείο και μερικά χρόνια πριν» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην μήνυση.

Υπενθυμίζεται ότι ο άτυχος Κ. Βεργάκης πνίγηκε μέσα στο αυτοκίνητό του και λίγες ώρες μετά η σορός του ανασύρθηκε από τους πυροσβέστες.

Η συνοδηγός του οχήματος Ευγενία Κυρίλοβα μπόρεσε να βγει από το αυτοκίνητο, αλλά παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά και τελικώς βρέθηκε νεκρή δύο ημέρες μετά στη θάλασσα από τα σωστικά συνεργεία.

Ο δικηγόρος της χήρας του Κ. Βεργάκη, κ. Μ. Καλλέργης σε δήλωσή του ανέφερε: «Η μηνύτρια εντολέας μου έχει επίγνωση του γεγονότος ότι θα απαιτηθεί ίσως σημαντικός χρόνος για την αποκάλυψη της αλήθειας, ευελπιστεί, όμως, ότι η όλη ανακριτική διαδικασία θα καταδείξει ποια είναι εκείνα τα πρόσωπα και σε ποιες ακριβώς πράξεις ή παραλείψεις τους οφείλεται το εγκληματικό αποτέλεσμα του πνιγμού του συζύγου της Κ. Βεργάκη».

creta24.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook