Αγανακτισμένοι οι αγρότες των Χανίων με την κυβέρνηση: «Απαιτούμε να πληρωθούν άμεσα τα χρωστούμενα»

αγανακτισμένοι-οι-αγρότες-των-χανίων-1126996

Τα παράπονά της για τη συμπεριφορά και την αντιμετώπιση της κυβέρνησης εκφράζει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, αφού, όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους, σε μία καταστροφική χρονιά η κυβέρνηση δεν τους δίνει καν ολόκληρη την ενίσχυση που δικαιούνται.

Αναλυτικά:

«Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση δείχνει ξεκάθαρα ότι όλη της η προσοχή και τα μέτρα που παίρνει είναι για να στηρίξει τους βιομήχανους, τους μεγαλοξενοδόχους και τους εφοπλιστές.

Μετά την χορήγηση των αγροτικών ενισχύσεων που πραγματοποιήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι είδαν ότι τελικά δεν πιστώθηκαν όλα τα χρήματα στους λογαριασμούς τους όπως περίμεναν να γίνει.

Η κατάσταση που βιώνουν οι αγρότες ειδικά τον τελευταίο χρόνο είναι απελπιστική. Πέρσι είχαμε μια καταστροφική χρονιά για το λάδι με δεκάδες εκατομμύρια ζημιά για τους ελαιοπαραγωγούς των Χανίων για την οποία δεν πήραν καμία αποζημίωση. Η τιμή του

λαδιού βυθίστηκε στα τάρταρα αφού ήταν ποιοτικώς υποβαθμισμένο.

Φέτος που είναι μια καλή χρονιά σε σχέση με την ποιότητα η τιμή παραμένει χαμηλά αφού τα 2,60 ευρώ, στην καλύτερη περίπτωση, για το εξτρά παρθένο ελαιόλαδο χαμηλής

οξύτητας είναι κάτω του κόστους παραγωγής. Τα κτηνοτροφικά προϊόντα μένουν απούλητα ή πωλούνται σε τιμές κάτω του κόστους παραγωγής με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των κτηνοτρόφων να αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα. Οι

ζημιές που έγιναν από τις πλημμύρες του 2019 όπου καταστράφηκαν ολόκληρες εκτάσεις από δενδρώδεις καλλιέργειες δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμα.

Οι αγρότες περίμεναν με την αποπληρωμή των ενισχύσεων να καλύψουν κάποια από τα έξοδα που τους πνίγουν για να μπορέσουν να συνεχίσουν να παράγουν. Απ’ ότι φαίνεται η κυβέρνηση που όπως και οι προηγούμενες εφαρμόζει και σε συνθήκες πανδημίας

κατά γράμμα την αντιαγροτική πολιτική της ΚΑΠ που στοχεύει στην συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια και το ξεκλήρισμα των μικρών και μεσαίων.

Απαιτούμε να πληρωθούν άμεσα τα χρωστούμενα στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να καλλιεργούν αλλά και το πιο βασικό να μπορέσουν να επιβιώσουν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook