Αγανάκτηση για τα λύκεια της Κισάμου: Ασφυκτιούν μέσα σε προκάτ αίθουσες ενώ το νέο κτήριο καθυστερεί… Photos+Video

αγανάκτηση-για-τα-λύκεια-της-κισάμου-α-1446418

Σχεδόν τρία χρόνια μετά τον σεισμό του 2019, οι μαθητές του Γενικού Λυκείου και του ΕΠΑΛ Κισάμου, συνεχίζουν να ασφυκτιούν μέσα σε προκάτ αίθουσες ενώ οι διαδικασίες για την ανέγερση νέου κτηρίου καθυστερούν. Επιτάχυνση των διαδικασιών για νέα σύγχρονα και κατάλληλα σχολεία ζητούν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί που βρέθηκαν χθες στο σημείο μετά από κάλεσμα της ΕΛΜΕ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από τη μεριά του Δήμου, η κατεδάφιση των παλιών κτηρίων θα ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι, ενώ η ανέγερση νέων στον ίδιο χώρο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 6 έως 12 χρόνια!

Υπενθυμίζεται ότι τα λύκεια του Δήμου Κισσάμου χαρακτηρίστηκαν ακατάλληλα, μετά τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 27 Νοεμβρίου του 2019.

Όπως δήλωσαν εκπαιδευτικοί στο zarpanews.gr, η προσωρινή λύση που έχει δοθεί με την διεξαγωγή των μαθημάτων σε αίθουσες προκάτ, φέρνει προβλήματα: Μετά από βροχή νερά εισέρχονται στο εσωτερικό των αιθουσών, το χώμα γίνεται λάσπη, και το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις είναι ελλιπείς για την άσκηση των τεχνικών μαθημάτων του ΕΠΑΛ είναι μερικά από αυτά.

Φόβος πως το προσωρινό θα γίνει μόνιμο

«Να σας θυμίσω ότι το 2019 κάποιοι ισχυρίζονταν ότι σε 3 χρόνια θα είναι έτοιμο το πρώτο σχολείο. Είμαστε στο 2022 και δεν έχει υπάρξει κατεδάφιση ούτε του παλιού. (…) Εμείς είμαστε κάπως αρμοδίοι ας πούμε για τα παιδαγωγικά ζητήματα, τα τεχνικά ζητήματα δεν τα κατέχουμε καλά αλλά δεν είμαστε και κορόιδα να μας εξαπατά ο κάθε πολιτικός, δίνοντας ψεύτικες υποσχέσεις. Το σχολείο πρέπει να γίνει, υπάρχουν παραδείγματα ταχύτατης κατασκευής σχολείων σε άλλες περιπτώσεις και νομίζω ότι πρέπει να αφήσουν τα μισόλογα και τα κόλπα και να προχωρήσουν το γρηγορότερο δυνατόν. Τα προσωρινά μέτρα που παίρνονται με αίθουσες προκάτ ή με το εργαστήριο αυτό, από την μία δημιουργούν ανακούφιση, από την άλλη έναν φόβο ότι το προσωρινό θα γίνει μόνιμο» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων, Γιάννης Κυριακάκης καλώντας την κοινωνία της Κισσάμου να διεκδικήσει λύση

Από τη μεριά των διδασκόντων ο κ. Δημήτρης Μουντάκης υποδιευθυντής του ΕΠΑΛ Κισσάμου, τόνισε: «Το μεγάλο πρόβλημα που είχαμε με τα εργαστήρια αρχίζει να λύνεται με μια μεγάλη μεταλλική κατασκευή, η οποία θα λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο και θα φιλοξενήσει ένα μέρος των εργαστηρίων, όχι όλα. O Σύλλογος Διδασκόντων έχει μία ανησυχία όσον αφορά το πότε θα περατωθεί το καινούριο σχολείο. Φήμες λένε για πάρα πολλά χρόνια. Αυτό μας ανησυχεί πολύ και θα θέλαμε να σωθούν τα ισόγεια εργαστήρια του παλιού σχολείου. Αν δεν είναι δυνατόν και δεν σώζεται, τότε να ξεκινήσει η κατασκευή τους από εκεί, ίσως με κρατικό προϋπολογισμό ούτως ώστε όταν αποπερατωθούν να μπορούν να λειτουργήσουν συνδυαστικά με τον καινούριο τον χώρο.

Τον χειμώνα, υπήρχε πρόβλημα με την έλλειψη σκέπαστρων, αθλητικού χώρου, αλλά και… η λάσπη καθώς μεγάλο μέρος του εδάφους καλύπτεται από χώμα.

Αυτό που διεκδικούν είναι τα εργαστήρια, ιδιαίτερα για τους μηχανολόγους και τους ηλεκτρολόγους, είτε να σωθούν είτε να ξεκινήσει το νέο κτήριο από εκεί, σημείωσε ο κ. Μουντάκης.

Η αίθουσα που έκαναν μάθημα, πριν τον σεισμό: 

Από την πλευρά του, ο Χαρίλαος Παπαευαγγελου, Διευθυντής του ΓΕΛ Κισσάμου τόνισε:

«Από τότε που έγινε ο σεισμός αναγκαστήκαμε και μεταφερθήκαμε σε απογευματινή βάρδια στο 2ο Γυμνάσιο Κισσάμου. Την επόμενη χρονιά που φτιάχτηκαν τα προκάτ λειτουργούμε σε 12 αίθουσες η οποίες είναι 36 τετραγωνικά η κάθε μία. Μετά βίας χωράνε 22 μαθητές. Προσπαθούμε και επιβιώνουμε. Δύο χειμώνες βγάλαμε στο 1ο Γυμνάσιο, δεν υπήρχαν μεγάλα προβλήματα. Κάποιες φορές που έβρεξε πολύ δυνατά σε κάποιες αίθουσες έμπαζε νερό.  Μας λείπουν στέγαστρο, ένας χώρος εκδηλώσεων, όταν έχει πολύ ήλιο και βροχή γυμναστική τα παιδιά δεν μπορούν να κάνουν σε ένα υπόστεγο..

Όλη η κοινωνία του Γενικού Λυκείου και μαθητές και γονείς και οι καθηγητές θέλουμε ένα κτήριο σύγχρονο που να καλύπτει τις ανάγκες για τις απαιτήσεις που έχουν οι μαθητές και η κοινωνία».

Άγνωστο το πότε θα τελειώσουν οι διαδικασίες 

Μέχρι στιγμής, η εκπαιδευτική κοινότητα γνωρίζει μόνο το ότι έχει εγκριθεί η κατεδάφιση των κτιρίων, όμως υπάρχει ένσταση από τον νέο ανάδοχο του έργου.

«Στόχος είναι για όλους μας η κατασκευή των νέων κτιρίων. Είμαστε στη φάση της κατεδάφισης, υπάρχει μικρή καθυστέρηση σε ότι αφορά τον διαγωνισμό με την ένσταση που έχει καταθέσει η δεύτερη εταιρία, κάτι το οποίο θα λυθεί προς το τέλος του μήνα και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ξεκινήσει η κατεδάφιση μέσα στο καλοκαίρι, από εκεί και πέρα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τα νέα κτίρια» δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού, Γιώργος Χαχλάκης.

Χρονοδιάγραμμα για το πότε οι μαθητές θα μπουν επιτέλους σε σχολικές αίθουσες δεν υπάρχει. Όπως υποστήριξε ο αντιδήμαρχος η δημοτική αρχή ασκεί πιέσεις, ώστε να γίνει αυτό όσο πιο σύντομα γίνεται.

«Πιέζουμε να γίνουν όλα όσο πιο σύντομα γίνεται. Δεν είναι πλέον στα χέρια του δήμου η διαδικασία, είναι στα χέρια των κτιριακών υποδομών και του υπουργείου. Θέλω να είμαι αισιόδοξος πως μέσα στα επόμενα 6 έως 8 χρόνια να έχουμε τα κτίρια. Αυτή είναι η επιθυμία όλων μας. Είμαστε σε μία από τις πιο σεισμογενείς περιοχές και τα παιδιά μας πλέον είναι ασφαλή με αξιοπρεπείς συνθήκες. Μπορεί να είναι μικρές οι αίθουσες, αλλά τα παιδιά είναι ασφαλή. Αυτό δεν σημαίνει ότι εφησυχάζομε και μένουμε σε αυτό» συνέχισε.

Το νέο κτίριο των εργαστηρίων θα είναι δυόροφο. Αυτό, όπως επεσήμανε και ο κ. Χαχλάκης σημαίνει πως θα εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των παιδιών σε έναν αρκετά ικανοποιητικό βαθμό.

 

Το νέο -προσωρινό – σχολικό συγκρότημα του ΕΠΑΛ Κισσάμου

Αυτή είναι η εικόνα του -εγκαταλελειμμένου- ΕΠΑΛ Κισσάμου σήμερα 

 

2 thoughts on “Αγανάκτηση για τα λύκεια της Κισάμου: Ασφυκτιούν μέσα σε προκάτ αίθουσες ενώ το νέο κτήριο καθυστερεί… Photos+Video

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook