Αφήστε τα περίπτερα και αυξήστε τα τεστ

αφήστε-τα-περίπτερα-και-αυξήστε-τα-τεσ-661219

Μα τα περίπτερα; Η κατάσταση έχει ξεφύγει και η κυβέρνηση παίρνει μεταμεσονύχτια μέτρα για τα περίπτερα τις κάβες και τα μίνι μάρκετ;

Όλα καλά στα σχολεία, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τις εκκλησίες;

Τόσο πολύ έχει πειστεί ότι η υπερδιασπορά του ιού οφείλεται στους νέους που με μία μπίρα στο χέρι στις πλατείες τα λένε από τις 00:00 έως τις 2:30, 3 τα ξημερώματα;

«Μα είναι προτάσεις των επιστημόνων» είναι η πρώτη και συνηθισμένη απάντηση. Και αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω δεν σημαίνει ότι αμφισβητούν την αξιοπιστία των Ελλήνων επιστημόνων. Για παράδειγμα ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης ένας νέος άνθρωπος 42 ετών, που κατόρθωσε να περάσει στην Ιατρική Αθηνών πρώτος το 1997 (αν μη τι άλλο αυτό δείχνει άνθρωπο με προσήλωση και δυνατότητες) δεν μπορεί να μην αντιλαμβάνεται ότι μάλλον διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε την κάμηλο σε ότι αφορά με τα μέτρα που εξαγγέλλονται κάθε τρεις και λίγο.

Για παράδειγμα η καθηγήτρια Ντέβι Σριντάρ και πρόεδρος του Τμήματος Διεθνούς Δημόσιας Υγείας στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου γιατί τα λέει ανάποδα στον Guardian;

«Ως επιστήμονα με ρωτούν συχνά πολίτες τι να κάνουν και τι να μην κάνουν και πώς να ζουν μέσα σε αυτόν τον αβέβαιο κόσμο. Ιδού η συμβουλή μου για το πώς να απολαύσετε τη ζωή και να ζητήσετε σχεδόν φυσιολογικά ενώ ταυτόχρονα παραμένετε υπεύθυνοι πολίτες.

Η κυριότερη συμβουλή μου είναι να βρίσκεστε σε ανοιχτούς χώρους όταν συναντάτε άλλους ανθρώπους. Οι έρευνες δείχνουν πως το 97% των σημείων υπερέκθεσης στον ιό βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους και ότι η μετάδοση του ιού σε εξωτερικούς χώρους είναι ελάχιστη»

Η οποία προσθέτει επίσης «πώς η μόνη εναλλακτική στην επιβολή ή περισσοτέρων περιορισμών και προσαρμογή της δικής μας συμπεριφοράς είναι ένα λειτουργικό σύστημα τεστ και ιχνηλάτησεων. Η επιβολή καραντίνας πάτα απλά pause στη μετάδοση του ιού. Όταν αρθούν τα μέτρα η εξάπλωση του ιού θα ξεκινήσει και πάλι.

Ο βασικός στόχος μιας καραντίνας θα πρέπει να είναι η πραγματοποίηση μαζικών τεστ και ιχνηλάτησης προκειμένου να κινηθούμε επιθετικά και να περιορίσουμε τη μετάδοση του ιού στην κοινότητα όπως έχουν κάνει με επιτυχία η Κίνα η Ταϊβάν το Βιετνάμ η Νέα Ζηλανδία και η Νότια Κορέα»

Εν ολίγοις τι μας λέει η πρόεδρος του Τμήματος Διεθνούς Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου;

Να αφήσουμε ήσυχα τα περίπτερα, τις κάβες και τα μίνι μάρκετ, να σοβαρευτούμε και να αυξήσουμε τα τεστ!

Να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα με ευθύνη και σωστές αποφάσεις. Χωρίς ιδεοληψίες, διακρίσεις και άστοχες ενοχοποιήσεις.

Γράφει ο Γιώργος Καραμέρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook