Αφήνουν την Κρήτη για την Ιταλία, οι εργάτες γης – Συνέπειες σε προσφορά προϊόντων και τιμές

αφήνουν-την-κρήτη-για-την-ιταλία-οι-εργ-1447392

Εκτάσεις ακαλλιέργητες, έλλειψη προϊόντων, εισαγωγές και εκτόξευση τιμών «βλέπει» ο γενικός γραμματέας του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας Μιχάλης Βιαννιτάκης, μιλώντας για το οξύ πρόβλημα έλλειψης εργατών γης που, όπως και σε όλη την Ελλάδα, καταγράφεται και στην Κρήτη, απειλώντας το «αύριο» του πρωτογενούς τομέα.

«Τα εργατικά χέρια είναι λίγα και είναι ξένοι» – είπε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο κ.Βιαννιτάκης, εξηγώντας πως αυτό που είχε ζητηθεί από τους αγροτοσυνδικαλιστικούς φορείς ήταν «να βρεθεί ένας τρόπος εύκολος, σύντομος, λογικός που να εξυπηρετεί όλες τις πλευρές», ωστόσο δυστυχώς δεν εισακούστηκαν.

Την ίδια ώρα η γειτονική μας Ιταλία «έπιασε τον παλμό, είδε ότι έχει ανάγκη από τέτοια «χέρια» κι έφτιαξε συνοπτικές διαδικασίες έκδοσης νομιμοποιητικών εγγράφων». Την ώρα που στην Ελλάδα ο αποδεδειγμένος χρόνος διαμονής προκειμένου να εκδοθεί νόμιμη άδεια είναι τα 7 χρόνια, στην Ιταλία ο χρόνος αυτός έχει συρρικνωθεί στα 2 χρόνια, αποτελώντας – αναπόφευκτα – ελκυστικό προορισμό.

Σύμφωνα με τον κ.Βιαννιτάκη, «την τελευταία 3ετία έχει φύγει το 70% των αλλοδαπών εργατών γης από την Ιεράπετρα», οι οποίοι περνάνε στην Ιταλία. Τα νούμερα αποτυπώνουν με σαφήνεια την κατάσταση, προκαλώντας και προβληματισμό για την επόμενη ημέρα. Σύμφωνα με τον γ.γ. του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, πριν από 3-4 χρόνια οι αλλοδαποί στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας και του Μακρύ Γιαλού ανέρχονταν σε 7.000-8.000, με μόλις περίπου 500 άτομα να διαθέτουν νόμιμα έγγραφα για την παραμονή τους στη χώρα.

«Σήμερα», λέει ο κ.Βιαννιτάκης, στην περιοχή «έχουν μείνει κάτω από 1.000 άτομα. Είναι τα άτομα που έχουν χαρτιά ή πλησιάζουν την 7ετία και μπορούν να βγάλουν σύντομα χαρτιά».

Πηγή: cretalive.gr

2 thoughts on “Αφήνουν την Κρήτη για την Ιταλία, οι εργάτες γης – Συνέπειες σε προσφορά προϊόντων και τιμές

  1. Τέτοιους ξευτίλες Κτητικούς ανεχόμαστε και φτάσαμε εδώ ! Τα αγγούρια σου μαζέψε τα εσυ και χρησημοποιησε τα όπως ξέρεις και σε …..βολεύει ! Να σταματήσουν όλοι να παίρνουν προϊόντα από Ιεραπετρα, έτσι θα μπουν στις τρύπες του τα ανθελληνικά σούργελα, άκου που κλαιει ο νενεκος γιατί του έφυγε ο Αμπντούλ και πήρε μαζί του και τον Αλή τον καβαλάρη και άλλους 7000 λαθραίους και φύγανε από το νησί ! Βέβαια καταλαβαίνουμε ότι ο χωρισμός και η εγκατάλειψη πονάει αλλά το πένθος θα του περάσει σύντομα ! Δεν μας είπε το σούργελο αν η οικογένεια του πήγε μαζί τους !

  2. Αντί να θέλουν εφτά χρόνια για να βγάλουν χαρτιά και καμιά φορά, λέμε τώρα, να τρώνε ξύλο όταν ζητάνε τα δεδουλευμένα τους, πάνε Ιταλία. Και χαρτιά βγάζουν και λεφτά θα παίρνουν!
    Έτσι είναι, οι σκλάβοι κάποια στιγμή ξυπνάνε….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook