Αφιέρωμα στον Ροβήρο Μανθούλη από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

αφιέρωμα-στον-ροβήρο-μανθούλη-από-το-φ-1196621

Ο Ροβήρος Μανθούλης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια του κινηματογράφου με ένα πλούσιο κινηματογραφικό έργο που ξεπερνάει τις 120 ταινίες. Σήμερα, κι ενώ κοντεύει να κλείσει τα 93 του, συνεχίζει τη δημιουργική του διαδρομή διευρύνοντας το  συγγραφικό του έργο.

Το έργο του αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη για τις νέες γενιές. Γι ‘ αυτό το λόγο δυο κινηματογραφικά Φεστιβάλ στην Ελλάδα, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, με συντονισμένες κινήσεις, προχώρησαν στην επανέκδοση δυο δυσεύρετων έργων του.

  • Το Φεστιβάλ Ολυμπίας κυκλοφόρησε το βιβλίο «Σκιές πάνω σε άσπρο τοίχο» που συγκεντρώνει τα κινηματογραφικά κείμενα του Ρ. Μανθούλη.
  • Το Φεστιβάλ Χανίων – από τις εκδόσεις Πυξίδα της Πόλης επανέκδωσε το δίτομο αυτοβιογραφικό έργο «Ο Κόσμος κατ’ εμέ» (https://www.chaniafilmfestival.com/product/o-kosmos-kateme/)

Με αφορμή τις δυο αυτές εκδόσεις αποφασίστηκε ένα αφιέρωμα κατά βάση κινηματογραφικό αλλά με σημαντικές προεκτάσεις με ηχητικά, γραπτά και φωτογραφικά ντοκουμέντα. Ένα διαφορετικό από τα συνηθισμένα  αφιέρωμα με τίτλο «Ροβήρος Μανθούλης,  μια τρίτη ματιά» σε επιμέλεια του Νίκου Θεοδοσίου.

Το αφιέρωμα χωρίζεται σε 6 +1 ενότητες:

Α. ΤΡΕΙΣ ΤΟΠΟΙ. Τρία από τα ντοκιμαντέρ της πρώιμης περιόδου στην Ελλάδα, τα μοναδικά σωζόμενα, δυσεύρετα σήμερα: ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ / Η ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ / ΛΕΥΚΑΔΑ

Β. ΤΡΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ. Πρόσωπα της ελληνικής διασποράς στο Παρίσι: ΜΙΜΙΚΑ ΚΡΑΝΑΚΗ/ ΚΛΕΜΑΝ ΛΕΠΙΔΗΣ/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ

Γ. ΤΡΕΙΣ ΣΤΑΘΜΟΙ. Οι κλασσικές ταινίες του Ροβήρου Μανθούλη : ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΟ / ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ / ΜΠΛΟΥΖ ΜΕ ΣΦΙΓΜΕΝΑ ΔΟΝΤΙΑ

Δ. ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΩΣ. Ο Ρ. Μανθούλης μπροστά στην κάμερα άλλων δημιουργών μιλά για τη ζωή και το έργο του.

ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ, του Κ. Μωριάτη / Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ του Κώστα Μαχαίρα / Ο ΑΘΕΑΤΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ του Νίκου Θεοδοσίου / ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΗΡΩΕΣ των Καλιόπη Λεγάκη και Άγγελου Κοβότσου / ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ του Νίκου Θεοδοσίου

Ε. ΜΙΚΡΕΣ ΠΙΝΕΛΙΕΣ. Μαρτυρίες για το έργο του από φίλους και συνεργάτες, κατάλογοι αφιερωμάτων κλπ : ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΣ /  ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ / ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ / ΝΙΚΟΣ ΣΜΑΡΑΓΔΗΣ / ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ / ΚΙΤΥ ΑΡΣΕΝΗ

ΣΤ. ΙΧΝΗ. Σπάνιο ανέκδοτο υλικό, κείμενα και φωτογραφίες από το αρχείο του Ρ. Μανθούλη.

Το αφιέρωμα θα κορυφωθεί με μια Συνάντηση φίλων στην οποία θα πάρουν μέρος και θα μιλήσουν για τον τιμώμενο σκηνοθέτη οι Σταύρος Ψυλλάκης,  Άγγελος Κοβότσος,  Άρης Μπαφαλούκας και οι διευθυντές των Φεστιβάλ, Ολυμπίας Δημήτρης Σπύρου και Χανίων  Ματθαίος Φραντζεσκάκης.  Τη συζήτηση θα συντονίσει η φίλη Ντέπυ Βρεττού, ραδιοφωνική παραγωγός στην ΕΡΤ. Η συνάντηση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του διαδικτύου στις 3 Απριλίου 2021 στις 6 μ.μ.

Η αναλυτική παρουσίαση του αφιερώματος στον δικτυακό τόπο

https://www.chaniafilmfestival.com/manthoulis/

Οι ταινίες του αφιερώματος θα προβάλλονται  δωρεάν στη πλατφόρμα του Φεστιβάλ Ολυμπίας.zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook