Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν κάνουν έκκληση για βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα – «Δεν είμαστε τρομοκράτες»

αφγανιστάν-οι-ταλιμπάν-κάνουν-έκκλησ-1285004

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι η βοήθεια μπορεί να λάβει τη μορφή επενδύσεων, έργων ανοικοδόμησης «ή οποιουδήποτε είδους ανθρωπιστικής στήριξης»

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στην πόλη Κουντούζ στο βόρειο Αφγανιστάν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αυξήσει την παροχή βοήθειας προς τη χώρα, τονίζοντας ότι οι ισλαμιστές μαχητές δεν είναι τρομοκράτες.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ματιουλάχ Ρουχανί δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa ότι η βοήθεια μπορεί να λάβει τη μορφή επενδύσεων, έργων ανοικοδόμησης «ή οποιουδήποτε είδους ανθρωπιστικής στήριξης για την κυβέρνηση ή τους πολίτες του Αφγανιστάν», απευθύνοντας έκκληση σε «ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας». Οι Ταλιμπάν θα θεωρήσουν τη βοήθεια «ιδιαίτερα καλοδεχούμενη», είπε.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Κουντούζ στις 8 Αυγούστου στο πλαίσιο της προέλασής τους στη χώρα. Τα τελευταία αμερικανικά στρατεύματα αποχώρησαν από το Αφγανιστάν στα τέλη Αυγούστου, σηματοδοτώντας το τέλος μιας στρατιωτικής αποστολής που διήρκησε σχεδόν δύο δεκαετίες.

Ο Ρουχανί επέκρινε τη διεθνή κοινότητα για τη υποστήριξή της προς τη «διεφθαρμένη κυβέρνηση», όπως τη χαρακτήρισε, του Αφγανιστάν τα τελευταία 20 χρόνια και για το ότι σταμάτησε την παροχή βοήθειας όταν οι Ταλιμπάν ανήλθαν στην εξουσία. Οι Ταλιμπάν έφεραν ειρήνη στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας «δεν είμαστε τρομοκράτες». Ο ίδιος πάντως αρνήθηκε να σχολιάσει τις αμφιλεγόμενες πολιτικές των Ταλιμπάν αναφορικά με τις γυναίκες, παραπέμποντας τους δημοσιογράφους στη μεταβατική κυβέρνηση στην Καμπούλ. Ο Ρουχανί δήλωσε απλά ότι οι Ταλιμπάν θεωρούν πως όλοι οι πολίτες, άνδρες και γυναίκες, έχουν την ίδια αξία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook