Αφγανιστάν: Αναζητούν επιζώντες μετά τον ισχυρό σεισμό στο δυτικό τμήμα της χώρας – Τουλάχιστον 22 οι νεκροί

αφγανιστάν-αναζητούν-επιζώντες-μετά-1359711

Τα σωστικά συνεργεία στο Αφγανιστάν εξακολουθούσαν να αναζητούν σήμερα επιζώντες μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε το δυτικό τμήμα της χώρας και έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 22 ανθρώπων αλλά και υλικές ζημιές σε εκατοντάδες σπίτια, σύμφωνα με επίσημες πηγές.

Ο σεισμός, μεγέθους 5,3 βαθμών σύμφωνα με το Αμερικανικό Σεισμολογικό Ινστιτούτο (USGS), προκάλεσε πολλές ζημιές στην επαρχία Μπαντγκίς, κυρίως στην απομονωμένη, αγροτική περιοχή Κάντις. «Ο σεισμός προκάλεσε τεράστιες ζημιές στα σπίτια, 700 με 1.000 έχουν υποστεί ζημιές», δήλωσε σε βίντεο ο Μπαζ Μοχάμεντ Σαρουάρι, εκπρόσωπος της επαρχίας Μπάντγκις.

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε την ώρα που το Αφγανιστάν ήταν ήδη αντιμέτωπο με μια καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση λόγω της μακράς ξηρασίας, που επηρέασε κυρίως τις απομονωμένες, αγροτικές επαρχίες όπως η Μπάντγκις. Ο Σαρουάρι επεσήμανε ότι 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν, αναθεωρώντας προς τα κάτω τον προηγούμενο απολογισμό που έκανε λόγο για 26 νεκρούς και ο οποίος είχε ανακοινωθεί χθες το βράδυ. «Είναι πιθανό ο αριθμός των θυμάτων να αυξηθεί», τόνισε.

Τον νέο απολογισμό επιβεβαίωσε ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν. Εικόνες που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν κατοίκους, ανάμεσά τους και παιδιά, να ψάχνουν στα ερείπια των σπιτιών τους για να σώσουν ό,τι μπορούν. Σωστικά συνεργεία, στα οποία συμμετέχουν και Ταλιμπάν, βρίσκονται στο σημείο για να βοηθήσουν στον εντοπισμό επιζώντων και στη μεταφορά των τραυματιών σε κέντρα υγείας, διευκρίνισε η κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

Όλες οι αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν λάβει εντολή να βοηθήσουν στην παροχή τροφίμων, ιατρικών εφοδίων και καταλυμάτων στους πληγέντες από τον σεισμό, υπογράμμισε ο Μουτζαχίντ.

Συχνοί σεισμοί στο Αφγανιστάν

«Καλούμε επίσης τις διεθνείς οργανώσεις αρωγής και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να βοηθήσουν τα θύματα της καταστροφής», πρόσθεσε σε ανάρτησή του στο Twitter. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν κοντά στην Κάλα- ι- Νάου, την πρωτεύουσα της επαρχίας, που βρίσκεται λιγότερα από 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Τατζικιστάν, σύμφωνα με το USGS.

Η ανθρωπιστική κατάσταση στο Αφγανιστάν επιδεινώθηκε μετά την επιστροφή στην εξουσία των Ταλιμπάν τον Αύγουστο, εξαιτίας της οποίας ανεστάλη η ανθρωπιστική βοήθεια που χρηματοδοτούσε σχεδόν το 80% του προϋπολογισμού της χώρας. Ο λιμός απειλεί πλέον 23 εκατομμύρια Αφγανούς, δηλαδή το 55% του πληθυσμού, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος έχει ανακοινώσει ότι έχει ανάγκη 4,4 δισεκ. δολάρια για να χρηματοδοτήσει τις ανθρωπιστικές ανάγκες της χώρας.

Η περιοχή Κάντις είναι μια από τις πλέον πληγείσες από την ξηρασία, ενώ δεν έχει καταφέρει να λάβει ανθρωπιστική βοήθεια εδώ και 20 χρόνια. Στο Αφγανιστάν σημειώνονται συχνά σεισμοί, κυρίως στον ορεινό όγκο του Χιντού Κους που βρίσκεται σε ένα σημείο που ενώνονται η ευρασιατική και η ινδική τεκτονική πλάκα.

Οι σεισμοί αυτοί συχνά αποδεικνύονται ιδιαίτερα καταστροφικοί λόγω της κατασκευής των αφγανικών σπιτιών της υπαίθρου. Τον Οκτώβριο του 201 ένας σεισμός 7,5 βαθμών έπληξε το Χίντου Κους, μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν, προκαλώντας τον θάνατο περισσότερων από 380 ανθρώπων και στις δύο χώρες.

Πηγή:protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook