Άδωνις Γεωργιάδης: Έντονη αντίδραση της Κύπρου μετά τις δηλώσεις για τιμές και αξιοπιστία στα PCR

άδωνις-γεωργιάδης-έντονη-αντίδραση-τ-1301986

Σοβαρές αντιδράσεις στην Κύπρο μετά τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη για τα PCR τεστ για τον κορονοϊό και την αξιοπιστία τους με τον υπουργό Ανάπτυξης να προχωρά σε νέα ανάρτηση στην οποία αναφέρει τελικώς, ουδέποτε αμφισβήτησε την ποιότητά τους.

Αφορμή για το επεισόδιο υπήρξαν τα όσα υποστήριξε ο κ. Γεωργιάδης την Τετάρτη στο Πρώτο Πρόγραμμα όταν ο δημοσιογράφος Θάνος Σιαφάκας του απηύθυνε το ερώτημα σχετικά με το πλαφόν του PCR στα 47 ευρώ στην Ελλάδα, ενώ την ίδια ώρα στην Κύπρο είναι στα 19€ – 25€, κάτι το οποίο χαρακτήρισε ως ψευδές ο υπουργός.

Άδωνις Γεωργιάδης: Στα 20€ μόνο από μια εταρεία, κινέζικο και χαμηλής αξιοπιστίας 

Στη συνέχεια, ο δημοσιογράφος επισήμανε ότι η συγκεκριμένη πληροφορία αυτή δεν προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Υγείας της Κύπρου, Κωνσταντίνο Αθανασίου, ο οποίος νωρίτερα είχε μιλήσει στην εκπομπή με τον Άδωνι Γεωργιάδη να απαντά: «Χθες μίλησε ο κ. Πλεύρης με τον Υπουργό Υγείας της Κύπρου και η τιμή που μας έδωσαν είναι 20€-50€. Μία τιμή υπάρχει στα 20€ στην Κύπρο σε μια εταιρεία, η οποία όπως μας είπαν οι δικοί μας γιατροί και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σε συνάντηση που κάναμε, μας έφεραν τα χαρτιά ότι είναι πολύ χαμηλής αξιοπιστίας, κινέζικο και όχι παρόμοιο με αυτά που πωλούνται εδώ. Στην Κύπρο δεν έχει διατίμηση το μοριακό τεστ».

Έντονη αντίδραση στην Κύπρο

Τα όσα δήλωσε δημόσια ο υπουργός Ανάπτυξης προκάλεσαν την αντίδραση του ΑΚΕΛ και της Ελένης Χαραλαμπίδου χαρακτηρίζοντάς τα ως προσβολή ενώ ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης με ανάρτησή του παρουσίασε την πορεία στις τιμές των μοριακών τεστ σημειώνοντας ότι τελικώς οι τιμές έπεσαν στα 15€ την ώρα που οι προδιαγραφές είναι σύμφωνα με πρότυπα της ΕΕ.

 

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, στην Κύπρο για την απόκτηση του Safepass, δεν είναι υποχρεωτικό το rapid test ενώ όταν αυτό κρίνεται ως υποχρεωτικό για λόγους πρωτοκόλλου, το κόστος καλύπτεται από το δημόσιο.

Την ίδια ώρα οι εμβολιασμένοι έχουν τη δυνατότητα για απεριόριστα δωρεάν rapid test, ακόμα και κάθε μέρα αν το επιθυμούν ενώ στα αεροδρόμια οι ταξιδιώτες πραγματοποιούν με δική τους χρέωση, το κόστος των οποίων είναι στα 25 ευρώ.

Η νέα ανάρτηση Γεωργιάδη για τα αξιόπιστα τεστ 

Κατόπιν των αντιδράσεων το μεσημέρι της Πέμπτης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων προχώρησε σε ανάρτηση στην οποία αναφέρει χαρακτηριστικά: «Να το ξεκαθαρίσουμε: Τα PCR στην Κύπρο είναι αξιόπιστα. Ουδέποτε έκανα αναφορά στην ποιότητα των εργαστηριακών ελέγχων της Κύπρου που αποδεικνύεται από την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας. Στην Κύπρο το πλαφόν του PCR είναι στα €50 αλλά οι συνθήκες της αγοράς είναι διαφορετικές».

 

Διευκρινίσεις από τον κύπριο υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα

Την ίδια ώρα, σε διευκρινίσεις αναφορικά με την αξιοπιστία των μοριακών ελέγχων που διενεργούνται στη χώρα, καθώς και το κόστος τους, προχώρησε το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου.

Οπως αναφέρει στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Υγείας της Κύπρου Μιχάλης Χατζηπαντέλα:

1. Όλα τα αναλώσιμα που χρησιμοποιούνται στην Κύπρο για διενέργεια εξετάσεων για τη νόσο Covid-19 πληρούν τις αυστηρότερες των προδιαγραφών που έθεσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμωδών Νοσημάτων ECDC και έχουν άδεια κυκλοφορίας στην Ευρώπη, ενώ χρησιμοποιούνται στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες.

2. Για την αντικειμενική σύγκριση του κόστους διενέργειας των μοριακών ελέγχων διαφόρων χωρών, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη διάφοροι παράγοντες και παράμετροι, όπως οι ανταγωνιστικές διαδικασίες και η πολιτική που ανέπτυξε η κάθε χώρα για την προσφορά υπηρεσιών στους πολίτες, με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας.

3. Η Κύπρος κατατάσσεται στις πρωτοπόρες χώρες όσον αφορά τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, καθώς έγιναν συνέργειες και συνεργασίες μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων και εμπειρογνωμοσύνης, για τη διάθεση αξιόπιστου μοριακού ελέγχου για τη νόσο COVID-19 στους πολίτες.

Πηγή: ethnos.gr

One thought on “Άδωνις Γεωργιάδης: Έντονη αντίδραση της Κύπρου μετά τις δηλώσεις για τιμές και αξιοπιστία στα PCR

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook