Αδιανόητη απάντηση Κεραμέως στον «αριστούχο αποτυχόντα»

Ως γνωστόν, η αλχημεία της «Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής» έχει προκαλέσει μπάχαλο στον τρόπο εισαγωγής μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς οι «καραμπόλες» πάνε κι έρχονται και την «πληρώνουν» ακόμη και άριστοι μαθητές.

Μάλιστα, ένας εξ αυτών έγινε χθες viral, εξαιτίας της επιστολής που έστειλε στην υπουργό Παιδείας, δίκην κραυγής αγωνίας. Βλέπετε, ο εν λόγω μαθητής, ονόματι Κατάκαλος Διονύσης, συγκέντρωσε 20.988 (!) μόρια αλλά δεν κατάφερε να εισαχθεί στην Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ! Το ενδιαφέρον, όμως, είναι πως η επιστολή του δεν συγκίνησε τη Νίκη Κεραμέως.

Αναλυτικά, ο εν λόγω αριστούχος γράφει στην υπουργό τα εξής:

«Αξιότιμη κα υπουργέ,
Γνωρίζω ότι ο χρόνος σας είναι περιορισμένος και για αυτόν τον λόγο θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος χωρίς να σταθώ σε προσωπικές απόψεις. Είμαι τελειόφοιτος μαθητής του λυκείου και από σήμερα ένας Αποτυχημένος άριστος και συμμετείχα στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις στοχεύοντας να εισαχθώ στην Αρχιτεκτονική σχολή του ΕΜΠ.

Κατάφερα με κόπο να συγκεντρώσω 20.988 μονάδες στο σύνολο (17.898 μονάδες στα μαθήματα και 3.090 στο σχέδιο), δηλαδή 1838 μονάδες πάνω από την περσινή βάση. Όμως σήμερα έμαθα ότι παρότι αρίστευσα δεν θα μπορέσω να εισαχθώ στο ΕΜΠ, ούτε στην δεύτερη επιλογή μου που ήταν το ΑΠΘ. Αυτό συμβαίνει γιατί στο ελεύθερο σχέδιο η βαθμολογία μου ήταν 13.6 μονάδες ενώ η ΕΒΕ του αντίστοιχου ειδικού μαθήματος ήταν 14.03. Έτσι για 0.43 μονάδες στο ελεύθερο σχέδιο μου στερείται η θέση για την οποία πάλεψα.

Σκεπτόμενος τα παραπάνω και γνωρίζοντας ότι δεκάδες συμμαθητές μου βρίσκονται στην ίδια κατάσταση, μου δημιουργούνται οι εξής απορίες:

Δεν είναι άδικο το ίδιο νομοσχέδιο που «διακρίνει» τους άριστους να τους αποκλείει συγχρόνως και από τα πανεπιστήμια; Και

Πως καλείται ένας μαθητής που δεν κάνει σχέδιο στο σχολείο και διδάσκεται ελεύθερο και γραμμικό διαδικτυακά να μπορέσει να αποδώσει ικανοποιητικά;
Μήπως θα ήταν δίκαιο να επαναφέρετε φέτος η βάση του 10 ως κριτήριο εισαγωγής στην αρχιτεκτονική;

Ή οι συντελεστές των ΕΒΕ σε όλα τα πανεπιστήμια να γίνουν ίσοι με 0.8;
Σας παρακαλώ να αναστοχαστείτε την μη εσκεμμένη αστοχία της ΕΒΕ στα ειδικά μαθήματα του σχεδίου και να μην στερήσετε την θέση από μένα και δεκάδες άλλους συμμαθητές μου τα όνειρά μας.

Με εκτίμηση
Κατάκαλος Διονύσιος
1o πρότυπο λύκειο Αθηνών»

Ωστόσο, η Νίκη Κεραμέως όχι μόνο δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται πόσο άδικη είναι η αποτυχία του μαθητή να εισαχθεί στο ΕΜΠ, αλλά… τον ενημερώνει ότι αυτό θα τού συνέβαινε και πέρυσι! «Προφανώς ο μαθητής δεν θα έμπαινε ούτε πέρσι στην Αρχιτεκτονική Σχολή.

Η εισαγωγή του προκύπτει επί του συντελεστή που επιλέγει το κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα. Η επιλογή του αριθμού των εισακτέων έγινε από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, όχι από το υπουργείο Παιδείας. Τόσα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ φωνάζει ότι δεν είναι δυνατόν τα πανεπιστήμια να μην έχουν λόγο. Επί διακυβέρνησής του έμπαιναν με βαθμό, ένα, δύο τρία, τέσσερα.

Ξέρετε πόσοι παραμένουν φοιτητές; Το 40% δεν αποφοιτούν ποτέ. Το μόνο εύκολο για εμάς ήταν να παραμείνει ως έχει το σύστημα. Όμως εμάς δεν μας ενδιαφέρει να εγκλωβίζουμε τους μαθητές, να τους δημιουργούμε φρούδες ελπίδες.

Αυτό που μας νοιάζει είναι να τους δημιουργούμε προοπτικές», επισήμανε η υπουργός Παιδείας στη Βουλή, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα που έθεσε το θέμα της επιστολής του συγκεκριμένου μαθητή.

matrix24.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΤο μέλλον μας αφορά όλους, όχι μόνο την κυβέρνηση
Επόμενο άρθρο“Βουλιάζει” στην παρακμή ο Πλατανιάς – Κίνδυνος να μην κατέβει… ούτε στο τοπικό

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τελικά, η βάση εισαγωγής, πόσες χιλιάδες ευρώ είναι;
    Διότι και 1 να έγραψες αν ο μπαμπάς έχει λεφτά θα το πάρεις το πτυχιάκι από το κολλέγιο της κωλοπετινίτσας που αναγνώρισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη……….

  2. Τέτοια απάντηση δεν θα την έδινε ούτε ο χειρότερος αλήτης. Αλλά πού να ξέρει η ίδια η αποτυχημένη, αυτή που ήταν ανάξια να διαβεί την πόρτα του Ελληνικού Πανεπιστημίου, τι σημαίνει να καταφέρνει ένα παιδί να γράφει τέτοιους βαθμούς. Αυτή έμαθε μόνο να ψωνίζει βαθμούς και πτυχία!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ