Άδεια νόσησης: Πρόβα περικοπής αμοιβών λόγω ασθένειας

άδεια-νόσησης-πρόβα-περικοπής-αμοιβώ-1285266

Σαν πρόβα για γενικότερη μείωση των αποζημιώσεων ασθένειας χαρακτηρίζεται η πρόβλεψη της κυβέρνησης για μισή αποζημίωση σε περίπτωση άδειας λόγω νόσησης τέκνου (πανδημία).

Με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ τα σχολεία έχουν ανοίξει εδώ και δέκα ημέρες, το υπουργείο Εργασίας με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή προβλέπει την χορήγηση μόλις τεσσάρων (4) ημερών ειδικής άδειας γονέα. (Σ.σ. Η 5η ημέρα για την ολοκλήρωση του ελάχιστου διαστήματος καραντίνας σε περίπτωση προσβολής από τη μετάλλαξη «Όμικρον», θα λαμβάνεται από την κανονική άδεια του εργαζόμενου).

Ωστόσο, δεν θα αμείβεται στο ακέραιο (στο ύψος της σύμβασης) ο εργαζόμενος, αλλά με το ήμισυ των αποδοχών. Τις πρώτες τρεις ημέρες θα παίρνει το 50% από την επιχείρηση και την 4η ημέρα το 50% από τον ΕΦΚΑ.

Ταυτόχρονα, η άδεια θα χορηγείται σε γονείς τέκνων μόνο μέχρι την Γ’ Γυμνασίου (15 ετών). Για μεγαλύτερα παιδιά σχολικής ηλικίας δεν προβλέπεται η χορήγηση ειδικής άδειας.

Την άδεια θα λαμβάνει, διαζευκτικά, ο ένας εκ των δύο γονιών.

Ωστόσο, αυτή η προβλέψει για άδεια άνευ (ολόκληρων) αποδοχών και η απαλλαγή του ΕΟΠΥΥ από το βάρος της αποζημίωσης (σ.σ. όταν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις επιβαρύνονται με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 6% επί των μεικτών αποδοχών ως ασφάλιστρα υγείας), αποτελεί πρόβα για μείωση των αποζημιώσεων ασθενείας ώστε να μειωθούν οι δαπάνες των ταμείων (και να περιοριστούν οι απουσίες από την εργασία).

Την ίδια στιγμή όμως ο επίσημος πληθωρισμός τρέχει με 5,1% (Δεκέμβριος), ενώ η κυβέρνηση απέφυγε να αναπληρώσει την απώλεια του διαθέσιμου εισοδήματος από την ακρίβεια («αύξηση» 2% από 1/1/2022). Μόνο λόγω ακραίων εξελίξεων στην ενέργεια (φυσικό αέριο) και τις τιμές των βασικών αγαθών, αλλά και τις κοινωνικές αντιδράσεις, ανέκρουσαν πρύμναν στην κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να προαναγγέλλει και νέα αναπροσαρμογή στους βασικούς μισθούς από την Πρωτομαγιά.

Ημερομίσθιο 13 ευρώ

Με αυτά τα δεδομένα, για γονέα νοσήσαντος τέκνου που αμείβεται με το βασικό ημερομίσθιο (30 ευρώ μεικτά μαζί με το επίδομα τέκνου 5%), η αμοιβή περιορίζεται στα 13 ευρώ καθαρά.

Πέραν όμως της οικονομικής εξόντωσης των οικογενειών εν μέσω πανδημίας, την στιγμή μάλιστα που το εργατικό εισόδημα δεν αναπληρώθηκε από τις τεράστιες απώλειες λόγω της πρωτοφανούς ακρίβειας, εντυπωσιακά απών είναι το ασφαλιστικό σύστημα (ΕΦΚΑ-ΕΟΠΥΥ). Καλύπτει μόλις… μισό ημερομίσθιο από πέντε ημερών άδεια!

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook