ΑΑΔΕ: Τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίσει αδήλωτες πισίνες – Πρόστιμα και φόροι

ααδε-τεχνητή-νοημοσύνη-για-να-εντοπίσ-1701156

Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της Εφορίας προκειμένου να αποκαλυφθούν αδήλωτες πισίνες.

Η ΑΑΔΕ ακολουθώντας το παράδειγμα της Γαλλίας που στέφθηκε από πλήρη επιτυχία ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Τι έγινε στην Γαλλία; Οι αρχές κάνοντας χρήση ενός λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης μπόρεσε και εντόπισε πάνω από 20.000 αδήλωτες ιδιωτικές πισίνες και επέβαλαν στους ιδιοκτήτες πρόστιμα συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ. Το σύστημα της ΑΑΔΕ, εντοπίζει τις πισίνες σε αεροφωτογραφίες και να κάνει διασταύρωση με τις βάσεις δεδομένων του Κτηματολογίου.

Η ΑΑΔΕ έχει στα χέρια της ένα ανάλογο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης και έχει ξεκινήσει ελέγχους και διασταυρώσεις για να βρει τους φορολογούμενους που κρύβουν από την Εφορία τις πισίνες που έχουν στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, ένας αλγόριθμος σάρωσε συγκεκριμένα σημεία του δορυφορικού χάρτη και εντόπισε τα μπλε σημεία, ενώ στη συνέχεια το σύστημα ξεχώρισε ποια από αυτά είναι όντως κολυμβητικές δεξαμενές και όχι κάτι άλλο, έβγαλε τις συντεταγμένες και ακολούθησε διασταύρωση μέσω Κτηματολογίου.

«Τώρα είμαστε σε φάση που διασταυρώνουμε τα στοιχεία. Τις επόμενες εβδομάδες θα γνωρίζουμε περισσότερα ώστε στη συνέχεια να το τρέξουμε και πανελλαδικά» ανέφερε ο Γιώργος Πιτσιλής για να τονίσει ότι το εργαλείο της τεχνητής νοημοσύνης θα χρησιμοποιηθεί και ευρύτερα για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Προκειμένου να τρέξει ο αλγόριθμος για τις αδήλωτες πισίνες χρησιμοποιήθηκαν αεροφωτογραφίες μέσω του google maps, τα δηλωθέντα στοιχεία στο Ε9 (στη στήλη 9, κωδ. 11 δηλώνονται οι πισίνες) τα οποία διασταυρώνονται στη συνέχεια με τα στοιχεία το Κτηματολογίου.

Τα πρόστιμα και οι φόροι

Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ΑΑΔΕ για τις πισίνες με βάση τον αλγόριθμο θα τα συγκρίνει με τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων ώστε να εντοπιστούν οι φορολογούμενοι που έχουν «ξεχάσει» να τις εμφανίσουν στην Εφορία για να γλιτώσουν το τεκμήριο διαβίωσης και τον ΕΝΦΙΑ ή έχουν κατασκευάσει πισίνες χωρίς να διαθέτουν την απαραίτητη άδεια.

Σε όσες περιπτώσεις διαπιστωθεί ότι ο φορολογούμενος δεν έχει δηλώσει την πισίνα του, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες καταλογισμού προστίμων και φόρων, που θα φτάσουν έως και 10 έτη πίσω.

Συγκεκριμένα, θα υπολογιστεί και θα καταλογιστεί ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος εισοδήματος καθώς αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης, ενώ ταυτόχρονα επιβάλλεται και φόρος πολυτελούς διαβίωσης. Τα στοιχεία θα αποσταλούν και στις πολεοδομικές αρχές, ώστε και αυτές να επιβάλουν τα σχετικά πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία σε περίπτωση παράνομης κατασκευής των δεξαμενών κολύμβησης.

Οι πισίνες επιβαρύνονται με ΕΝΦΙΑ καθώς θεωρούνται βοηθητικοί χώροι της κατοικίας και έχουν την ίδια φορολογική μεταχείριση με τις αποθήκες και τα πάρκινγκ. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση των βοηθητικών χώρων ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με έκπτωση 90%.

Το τεκμήριο για τις πισίνες ενεργοποιείται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο και εφαρμόζεται και στις κοινόχρηστες πισίνες που βρίσκονται σε συγκροτήματα κατοικιών. Όσον αφορά το φόρο πολυτελούς διαβίωσης τόσο για τις εσωτερικές πισίνες όσο και τις εξωτερικές ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή 13%.

Πιο συγκεκριμένα, το τεκμήριο διαβίωσης για όσους έχουν στην κατοχή τους πισίνες ορίζεται κλιμακωτά ως εξής:

Σε 160 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο μέχρι και τα εξήντα 60 τετραγωνικά μέτρα και

Σε 320 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, για επιφάνεια άνω των 60 τετραγωνικών μέτρων.

Το τεκμήριο εφαρμόζεται και όταν η δεξαμενή είναι συναρμολογούμενη αφού ο νόμος δεν κάνει καμία διάκριση ενώ όταν πρόκειται για εσωτερική δεξαμενή κολύμβησης, τα ποσά διπλασιάζονται. Η αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης για τις δεξαμενές κολύμβησης υπολογίζεται για όλο το έτος χωρίς να περιορίζεται σε μήνες χρήσης είτε πρόκειται για κύρια κατοικία είτε για δευτερεύουσα. Στις περιπτώσεις θανάτου ή μεταβίβασης/απόκτησης κατοικίας μέσα στο έτος, η αντικειμενική δαπάνη υπολογίζεται στους μήνες χρήσης.

Προκειμένου για κοινόχρηστες πισίνες που βρίσκονται σε συγκροτήματα πολυκατοικιών, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης επιμερίζεται στους ιδιοκτήτες και ενοικιαστές των ακινήτων με βάση τα χιλιοστά κάθε διαμερίσματος στο οικόπεδο.

Πηγή:newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook