ΑΑΔΕ: Στο μικροσκόπιο τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τους δήμους – Τι γίνεται με τις απλήρωτες κλήσεις

ααδε-στο-μικροσκόπιο-τα-ληξιπρόθεσμα-1300723

Χρέη προς δήμους που φτάνουν τα 3 δισ. ευρώ βάζει εξετάζει να μεταφέρει προς είσπραξη στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με βάση όσα ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Στόχος μιας τέτοιας κίνησης είναι η συνδρομή του φόρο-εισπρακτικού μηχανισμού στην ενίσχυση των εσόδων των ΟΤΑ, που λόγω και της πανδημίας και των μέτρων ανακούφισης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων έχουν δει τα έσοδά τους να συρρικνώνονται.

Παράλληλα μια κίνηση μεταφοράς των χρεών για είσπραξη στην ΑΑΔΕ έχει και λογιστικό αποτέλεσμα καθώς η οικονομική εικόνα των ΟΤΑ διαμορφώνει σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης που αποτελεί κριτήριο για τη δημοσιονομική πρόοδο στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι το ισχύον νομοθετικό καθεστώς δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να αποστείλουν στην ΑΑΔΕ στοιχεία οφειλετών τους, ωστόσο πολλοί δήμοι δεν το πράττουν καθώς δεν έχουν άμεσο αποτέλεσμα για τα Ταμεία τους, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των εισπράξεων διακρατείται. Έτσι, μέχρι τώρα απέφευγαν να βεβαιώνουν α χρέη αυτά ειδικά από κλήσεις κτλ ώστε να μην έρχονται αντιμέτωποι με τους δημότες τους.

Βέβαια δεν έχουν λείψει και οι περιπτώσεις όπου τα χρέη πέρασαν στην ΑΑΔΕ και έτσι από μια απλήρωτη κλήση «μπλοκαρίστηκε» η χορήγηση φορολογικής ενημερότητας και οι επιστροφές φόρων για πολλούς πολίτες.

Πάντως σε περίπτωση που υλοποιηθεί το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών όσοι καθυστερούν να εξοφλήσουν δημοτικά χρέη θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα αυστηρά αναγκαστικά μέτρα είσπραξης που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων κατασχέσεις:

  • Τραπεζικών λογαριασμών καταθέσεων με εξαίρεση έναν και μοναδικό λογαριασμό για τον οποίο ισχύει ακατάσχετο όριο μέχρι 1.250 ευρώ.
  • Μισθών, συντάξεων, εφάπαξ, αποζημιώσεων, εσόδων από ενοίκια, επιστροφών φόρων κ.α.
  • Ακινήτων ακόμα και αν πρόκειται για τη πρώτη κατοικία, αυτοκινήτων και σκαφών αναψυχής σε περίπτωση που η οφειλή ξεπερνά τα 500 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι δήμοι έχουν ανακοινώσει πλαίσιο ρυθμίσεων για την διευκόλυνση των οφειλετών με δυο προγράμματα των 100 – 120 δόσεων. Το ένα αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές προ της πανδημίας και το άλλο χρέη πληττόμενων που βεβαιώθηκαν από τις 28 Φεβρουαρίου έως 30 Ιουνίου του 2021 η είχαν ενταχθεί σε ρυθμίσεις που χάθηκαν από 15/2/2020 έως τη 23/12/2020 με την προθεσμία υποβολής των αιτήσεων να λήγει στις 31 Οκτωβρίου 2021. Ανάλογα με τη διάρκεια αποπληρωμής των οφειλών παρέχεται απαλλαγή από τις προσαυξήσεις και πρόστιμα που ξεκινούν από 50% για εξόφληση σε 73 έως 100 δόσεις και φθάνουν το 100% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης.

Γιώργος Αλεξάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook