ΑΑΔΕ: Ανοίγει ο δρόμος συμψηφισμού οφειλών με την έκπτωση του 25%

ααδε-ανοίγει-ο-δρόμος-συμψηφισμού-οφε-1022290

Στο πεδίο «προσωποποιημένη πληροφόρηση» στο Taxisnet έχει αναρτηθεί ένδειξη με το ποσό της έκπτωσης 25% για όσους πλήρωσαν εμπρόθεσμα τις οφειλές ΦΠΑ Μαρτίου εν μέσω ολικής καραντίνας.

Το ποσό προς συμψηφισμό (25%), αφορά όσους κατέβαλαν εξολοκλήρου και εμπροθέσμως για Φ.Π.Α. Μαρτίου 2020 (διπλογραφικά βιβλία) και Α’ τριμήνου 2020 (απλογραφικά βιβλία)

Αναμένεται, δε, να αφαιρεθεί από φορολογικές υποχρεώσεις του β’ εξαμήνου, αρχής γενομένης από την επόμενη πληρωμή ΦΠΑ ή με την α΄ δόση φόρου εισοδήματος στα τέλη Ιουλίου, ή ενδεχομένως και με τις δόσεις ΕΝΦΙΑ -εάν το ποσόν της επιστροφής είναι μεγαλύτερο από τον οφειλόμενο φόρο εισοδήματος.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, ο συμψηφισμός διενεργείται, είτε με αίτημα που υποβάλλεται μέσω email από τον δικαιούχο στην αρμόδια εφορία, είτε με αυτεπάγγελτο (χωρίς αίτηση) συμψηφισμό από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. με άλλες οφειλές ή δόσεις ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής στη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες έχουν καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής μετά την 1η Μαΐου 2020, εφόσον δεν υποβληθεί αίτημα από τον φορολογούμενο για συμψηφισμό με άλλες οφειλές. Το αίτημα μπορεί να αφορά και μελλοντικές οφειλές, δηλαδή οφειλές που δεν έχουν ακόμη βεβαιωθεί κατά τον χρόνο του αιτήματος.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος με διπλογραφικά βιβλία (Ομόρρυθμη Εταιρεία) εξοφλεί 30 Απριλίου ποσό 4.000 ευρώ και κατά τον ίδιο χρόνο εξοφλεί και το ποσό φόρου της δήλωσης ΦΠΑ της φορολογικής περιόδου Φεβρουαρίου 2020 (εφόσον απαιτείται). Ως εκ τούτου τυγχάνει ευεργετήματος ποσού 1.000 ευρώ για συμψηφισμό. Η εταιρεία υποβάλλει 30 Ιουνίου τη δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2019 και κατά τον χρόνο της βεβαίωσης του φόρου δεν έχει υποβάλει αίτηση συμψηφισμού του ευεργετήματος με συγκεκριμένες οφειλές. Συνεπώς, το ποσό των 1.000 ευρώ μπορεί να συμψηφιστεί αυτεπαγγέλτως (χωρίς αίτηση) από τη Φορολογική Διοίκηση με τη βεβαιωθείσα οφειλή από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019.

Γιώργος Αλεξάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook