Aπό την «Τζαμάικα» στην «Κένυα»: Το νέο σενάριο για κυβέρνηση στη Γερμανία

aπό-την-τζαμάικα-στην-κένυα-το-νέο-583941

Μετά την «Τζαμάικα», η οποία απέτυχε μετά πολλών επαίνων, τώρα μπαίνει μπροστά το σχέδιο για κυβέρνηση «Κένυας» (από τα χρώματα της σημαίας της χώρας αυτής και τα αντίστοιχα των γερμανικών κομμάτων που πάνε να σχηματίσουν κυβέρνηση).

Αυτό για να συμβεί θα πρέπει, έστω την ύστατη στιγμή, ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς να πει το μεγάλο «ναι» σε συνεργασία με τους Χριστιανοδημοκράτες. Οι ζυμώσεις στο εσωτερικό του SPD είναι κοπιώδεις και πολύωρες. Τα γερμανικά Μέσα σημειώνουν πως μέχρι τις πρώτες πρωινές χώρες έκαιγαν τα φώτα στο στρατηγείο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στο Βερολίνο «Βίλι Μπραντ».

Ήταν όλα τα στελέχη του εκεί, ο πρόεδρος του κόμματος Μάρτιν Σουλτς, σοσιαλδημοκράτες υπουργοί από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, τοπικοί πρωθυπουργοί κρατιδίων από το SPD, μέλη του προεδρείου του κόμματος, και κυρίως ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αρχιτέκτονας της κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού το 2013, μεταδίδει η Deutsche Welle.

Οι ευθύνες του SPD

Η συνάντηση διήρκησε συνολικά 9 ώρες. Μετά από 6 ώρες η ομήγυρη παρήγγειλε μια πίτσα τεραστίων διαστάσεων για…ενίσχυση, λένε όσοι από τους δημοσιογράφους άντεξαν μέχρι τέλους. Το κόμμα και κυρίως ο πρόεδρός του, βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση. Καλούνται να αποφασίσουν εάν τελικά θα ενδώσουν στην έκκληση του προέδρου της Δημοκρατίας, σοσιαλδημοκράτη Φρανκ Βάλτερ Σταινμάιερ, για σχηματισμό σταθερής κυβέρνηση συνασπισμού με τη συμμετοχή του SPD. Από τη χθεσινή διερευνητική συνάντησή του γερμανού προέδρου με τον πάλαι ποτέ κομματικό σύντροφό του, διάρκειας πάνω από μια ώρα, δεν διέρρευσε κάτι στη δημοσιότητα. Εικάζεται πάντως ότι ο Σταϊνμάιερ θύμισε στο συνομιλητή του την ευθύνη του κόμματος απέναντι στη Γερμανία και τη δυνατότητα σχηματισμού και πάλι κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού.

Δηλαδή, αυτό ακριβώς που ο Σουλτς την επομένη κιόλας της κατάρρευσης των διερευνητικών για κυβέρνηση Τζαμάικα, απέκλεισε κατηγορηματικά μετά από συνεννόηση με το προεδρείο του SPD. Αλλά ακόμη και μετά από την σύσκεψη 9 ωρών είναι δύσκολο να διαγνώσει κανείς μετακίνηση θέσεων. Μιλώντας μετά τα μεσάνυχτα στους δημοσιογράφους ο Γενικός Γραμματέας του SPD Χουμπέρτους Χάιλ, αρκέστηκε να πει ότι το κόμμα του, από σεβασμό στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι έτοιμο να συνομιλήσει με άλλα κόμματα. Δεν είπε όμως ποιο στόχο θα έχουν αυτές οι συνομιλίες. «Περιμένουμε τις επαφές του Σταϊνμάιερ με τους επικεφαλής των Κ.Ο των άλλων κομμάτων την επόμενη εβδομάδα και τη διαδικασία που θα προτείνει».

«Δεν υπάρχει θέμα παραίτησης Σουλτς»

Το SPD θέλει να κερδίσει χρόνο. Γιατί ενδεχόμενη υπαναχώρηση προς την κατεύθυνση επανάληψης κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, στήριξης μια κυβέρνησης μειοψηφίας ή κυβέρνησης «Κένυας» με τους Πράσινους, θα πρέπει να βρει σύμφωνη και την κομματική βάση, την οποία καλείται να προετοιμάσει ο Μάρτιν Σουλτς. Στις 7 Δεκεμβρίου έχει οριστεί τριήμερο ομοσπονδιακό συνέδριο, στο οποίο θα εκλεγεί η ηγεσία του κόμματος. Το αργότερο μέχρι τότε τα στελέχη του θα πρέπει να καταθέσουν κάτι σαν οδικό χάρτη, για το πως αυτές οι συζητήσεις «με ανοιχτό το αποτέλεσμα» συμμετοχής σε κυβέρνηση θα είναι προς το συμφέρον της χώρας. Πηγές του κόμματος υπογράμμιζαν στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή των μελών του κόμματος σε αυτήν τη διαδικασία.

Πόσο εξασφαλισμένη όμως είναι η μακροημέρευση του Μάρτιν Σουλτς στην ηγεσία του κόμματος; Στελέχη του και χθες διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους ότι συνεχίζει να χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης του προεδρείου και των μελών του SPD. Σε τηλεοπτική του εμφάνιση ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μαας επιβεβαίωσε ότι δεν έχει τεθεί θέμα προέδρου. «Είναι ανοησίες» είπε χαρακτηριστικά. «Ούτε και ο ίδιος ο Σουλτς έθεσε από μόνος του ζήτημα παραίτησης».

Μουτρωμένο παιδί

«Το SPD δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν μουτρωμένο παιδί στη γωνιά του», δήλωσε χθες (23/11) το βράδυ ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας Χάικο Μας, σημαίνον μέλος της ηγεσίας του κόμματος, ενώ άλλα στελέχη τάχθηκαν υπέρ της υποστήριξης μίας κυβέρνησης μειοψηφίας υπό τους συντηρητικούς, μία επιλογή που μέχρι στιγμής αποκλείει η Μέρκελ για να μην αναγκασθεί «να αναζητεί πλειοψηφία για τη λήψη κάθε μίας απόφασης».

Έναν άλλον «δημιουργικό δρόμο» πρότειναν ο Bόλφγακνγκ Τίρζε, πρώην πρόεδρος του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου /Bundestag και η πρώην υποψήφια για την προεδρία της Δημοκρατίας, Γκεζίνε Σβαν. Με ανοικτή επιστολή τους, η οποία δημοσιεύεται στην Berliner Zeitung, προς την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Αντρέα Νάλες, τάχθηκαν υπέρ ενός συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών, Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων, δηλαδή υπέρ του λεγόμενου συνασπισμού τύπου «Κένυα» (από τα χρώματα της σημαίας της χώρας αυτής και τα αντίστοιχα αυτών των γερμανικών κομμάτων).

Mε πληροφορίες από Deutsche Welle, dpa, AΠΕ-ΜΠΕ, Berliner Zeitung

 

One thought on “Aπό την «Τζαμάικα» στην «Κένυα»: Το νέο σενάριο για κυβέρνηση στη Γερμανία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook