8+1 συμβουλές για να δαμάσω τον θυμό μου

81-συμβουλές-για-να-δαμάσω-τον-θυμό-μου-529870

Πολλές φορές νιώθουμε ότι είναι δύσκολο να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας. Αισθανόμαστε γεμάτοι θυμό, σαν ένα παραφουσκωμένο μπαλόνι που μόλις το αγγίξει μια καρφίτσα -το τελευταίο ερέθισμα- θα εκραγούμε. Υπάρχει τρόπος για να μην εκραγούμε και να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τον θυμό μας;

Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό και υγιές συναίσθημα που μας λέει ότι «κάτι δεν πάει καλά». Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι καταστροφικός, καθώς θα μπορούσε να πάρει και μία πιο δημιουργική μορφή. Ο ανεξέλεγκτος θυμός είναι εκείνος που μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικά αποτελέσματα για την υγεία και τις σχέσεις μας.

1.Σκεφτείτε πριν μιλήσετε: Οταν νιώθουμε το αίμα μας να βράζει, είναι δύσκολο να ελέγξουμε τον εαυτό μας και συνήθως ξεστομίζουμε βαρύγδουπες φράσεις που τις περισσότερες φορές δεν εννοούμε και μετά από λίγο το μετανιώνουμε. Ας πάρουμε λίγη απόσταση από την κατάσταση ή το άτομο που νιώθουμε ότι μας προκαλεί τον θυμό. Λίγος χρόνος λειτουργεί συνήθως θετικά και ανακουφιστικά. Το χρονικό αυτό διάστημα μπορεί να κυμαίνεται από λίγα λεπτά της ώρας έως και λίγες μέρες – σε περίπτωση που νιώθουμε ότι ο θυμός μας είναι πολύ έντονος.

2. Μόλις ηρεμήσετε, μπορείτε να εκφράσετε τον θυμό σας: Με πιο καθαρή σκέψη και πιο ήρεμη συναισθηματική διάθεση μπορούμε να επανέλθουμε και να εκφράσουμε αυτό που μας ενοχλεί, χωρίς όμως να νιώσει ο άλλος ότι τον κατηγορούμε.

3. άντε κάποια σωματική άσκηση: Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της έντασης και να λειτουργήσει ως τρόπος εκτόνωσης του θυμού.

4. Κάντε ένα διάλειμμα: Είναι γεγονός ότι οι πιο στρεσογόνες μέρες μάς κάνουν και πιο ευάλωτους στη διαχείριση του θυμού μας και γενικότερα στη διαχείριση πιο δυσφορικών συναισθημάτων.

5. Αναζητήστε πιθανές λύσεις: Αν, για παράδειγμα, εκνευρίζεστε με το παιδί σας που έχει ένα ακατάστατο δωμάτιο μπορείτε απλώς να κλείσετε την πόρτα του και να μην το βλέπετε.

6. Μιλήστε σε πρώτο ενικό πρόσωπο: Αποφύγετε την κριτική ή την επίρριψη ευθυνών στο πρόσωπο που νιώθετε πως σας θυμώνει, καθώς το μόνο που θα καταφέρετε είναι να αυξήσετε την ένταση.

7. Μην κρατάτε κακία: Προσπαθήστε να μην επιτρέψετε στον θυμό να μπει ανάμεσα σε εσάς και τους άλλους. Αφήστε τον εαυτό σας να επαναφέρει τα θετικά συναισθήματα, διαφορετικά θα νιώθετε όλο και πιο έντονη την πικρία και την αδικία.

8. Χρησιμοποιήστε το χιούμορ για να απελευθερώσετε την ένταση: Ναι, μερικές φορές το χιούμορ μπορεί να λειτουργήσει ως βαλβίδα εκτόνωσης σε αυτό που μας θυμώνει, δίνοντάς μας λίγο χώρο και χρόνο να παρατηρήσουμε τυχόν μη ρεαλιστικές προσδοκίες που μπορεί να έχουμε για το πώς πρέπει να είναι τα πράγματα. Βέβαια, εννοείτε ότι αποφεύγουμε τον σαρκασμό!

+1 Πρακτικές χαλάρωσης: Πάρτε βαθιές αναπνοές, εισπνέοντας από τη μύτη, μετρήστε μέχρι το 10 και εκπνεύστε από το στόμα. Ταξιδέψτε σε μια εικόνα ηρεμίας και χαλάρωσης, πηγαίνετε σε ένα άλλο δωμάτιο ή βγείτε έξω και περπατήστε. Ακούστε την αγαπημένη σας μουσική, διαβάστε κάτι που σας αρέσει και, γενικότερα, χρησιμοποιήστε οτιδήποτε νιώθετε ότι σας βοηθάει να αποφύγετε την ένταση της στιγμής.

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook