7 σημάδια που δείχνουν ότι είστε συναισθηματικά εξαντλημένοι

7-σημάδια-που-δείχνουν-ότι-είστε-συναισ-1432275

Μπορεί να νιώθετε εντελώς εξουθενωμένοι αλλά πώς μπορείτε να αποδείξετε ότι αυτό σας συμβαίνει μόνο συναισθηματικά;

Αν νιώθετε πως έχουν αρχίσει να λιγοστεύουν οι αντοχές σας και το burnout έρχεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς το μέρος σας, τότε είναι πολύ πιθανό να έχετε εξαντληθεί συναισθηματικά χωρίς να μπορείτε να το αποδείξετε σε κανέναν. Σε περίπτωση που πιστεύετε ότι η συναισθηματική εξάντληση έχει χτυπήσει και τη δική σας πόρτα, ήρθε η ώρα να ρίξετε μια προσεκτική ματιά στα παρακάτω επτά πρώιμα σημάδια της, όπως τα παραθέτει η κλινική ψυχολόγος, Dr Michaela Dunbar, στο Stylist.

Για αρχή, η συναισθηματική εξάντληση περιγράφεται ως η συναισθηματική φθορά από συσσωρευμένη πίεση από την προσωπική ή επαγγελματική ζωή ενώ αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά προειδοποιητικά σημάδια του burnout. Βασικό χαρακτηριστικό της συναισθηματικής εξάντλησης είναι η αίσθηση της απώλειας ελέγχου, καθώς μπορεί να αισθανθεί κανείς «παγιδευμένος» χωρίς να έχει πρωτίστως τον έλεγχο της ζωής του.

Συμπληρωματικά, ο κακός ύπνος, τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας και το μειωμένο κίνητρο μπορεί να κάνουν χειρότερη την ψυχική αυτή κόπωση ενώ μακροχρόνια η συναισθηματικη εξάντληση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία. Ποια είναι όμως τα πρώιμα σημάδια σύμφωνα με τη Dr Dunbar;

Βρίσκετε δύσκολα κίνητρα

Σύμφωνα με το American National Library of Medicine, η συναισθηματική εξάντληση είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα του burnout και οδηγεί σε έλλειψη κινήτρων για τα πάντα στην καθημερινότητα, από τη δουλειά μέχρι στη συναναστροφή με αγαπημένα πρόσωπα.

Έχετε πιο συχνές εκρήξεις θυμού

Όπως παρατηρεί η Dr Dunbar, τα άτομα με συναισθηματική εξάντληση νιώθουν πιο απαισιόδοξα ή απογοητευμένα από ό,τι συνήθως κι έτσι έχουν συχνά ξεσπάσματα και εκρήξεις θυμού. Δεν μπορούν να εξηγήσουν εύκολα γιατί έχουν τόσο άσχημη ψυχολογία και νιώθουν ανίσχυροι μπροστά στα αρνητικά τους συναισθήματα.

Δυσκολεύεστε να διεκπεραιώσετε ακόμη και μικρά tasks

Αν νιώθετε ότι είστε μονίμως με μπαταρίες που χρειάζονται επειγόντως φόρτιση, τότε μάλλον αυτό είναι ένα πρώιμο σημάδι συναισθηματικής εξάντλησης. Αν αδυνατείτε να διεκπεραιώσετε ακόμη και τα πιο μικρά tasks, τότε μάλλον οι δυνάμεις και οι αντοχές σας πρέπει να κάνουν restart.

Η όρεξή σας έχει αλλάξει

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ενισχύσετε τον οργανισμό σας, είναι μια ισορροπημένη διατροφή. Αλλά τι γίνεται όταν νιώθετε ότι δεν έχετε την ενέργεια, τον χρόνο αλλά ούτε και την όρεξη να φάτε; Η ξαφνική αλλαγή στην όρεξή σας που μπορεί να σας κάνει να τρώτε ξαφνικά λιγότερο ή περισσότερο από το συνηθισμένο, θεωρείται ένα ακόμη σημάδι της συναισθηματικής εξάντλησης.

Κάνετε λάθη που δεν θα κάνατε υπό άλλες συνθήκες

Δυσκολεύεστε να οργανωθείτε, να θυμηθείτε πράγματα και φυσικά κάνετε περισσότερα λάθη. Λάθη που παλαιότερα δεν θα κάνατε. Πρόκειται για μια λεπτομέρεια που καλό θα είναι να μην αγνοήσετε αν νιώθετε πως έχετε ήδη αρχίσει να νιώθετε καταβεβλημένοι σε συναισθηματικό επίπεδο.

jenny.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook