7 μύθοι για το νερό που σίγουρα έχετε πιστέψει κάποια στιγμή

7-μύθοι-για-το-νερό-που-σίγουρα-έχετε-πι-1507837

Είναι αλήθεια ότι δεν πρέπει να πίνετε νερό κατα τη διάρκεια των γευμάτων; Ότι το ανθρακούχο νερό παχαίνει; Ότι η εφίδρωση σας βοηθά να χάσετε βάρος; Εδώ είναι οι απαντήσεις σε αυτές και σε πολλές άλλες ερωτήσεις και μύθους για το νερό.

Το νερό αποτελεί περίπου το 60% του σωματικού βάρους ενός ενήλικα και είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, το πιο σημαντικό για τη ζωή από οποιοδήποτε άλλο. Το νερό βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, μεταφέρει θρεπτικά συστατικά και άχρηστα προϊόντα σε όλο το σώμα, εμπλέκεται στη μεταφορά αίματος και επιτρέπει την εμφάνιση πολλών μεταβολικών αντιδράσεων. Λειτουργεί επίσης ως λιπαντικό και προστατευτικό γύρω από τις αρθρώσεις και σχηματίζει τον αμνιακό σάκο που περιβάλλει το έμβρυο.

Οι μύθοι όμως γύρω από το νερό είναι πολλοί, γι’ αυτό και παρακάτω θα αναλύσουμε μερικούς από αυτούς.

Μύθος 1: Δεν πρέπει να πίνετε νερό κατά τη διάρκεια των γευμάτων

Είναι αλήθεια ότι δεν πρέπει να πίνετε νερό κατά τη διάρκεια των γευμάτων; Δεν είναι αλήθεια. Τουλάχιστον, δεν είναι αλήθεια ότι το να πίνεις νερό με τα γεύματα είναι κακό για σένα ή σε παχαίνει. Συνήθως η κατανάλωση άφθονων υγρών κατά τη διάρκεια ενός γεύματος προκαλεί επιμήκυνση των χρόνων πέψης λόγω της αραίωσης των γαστρικών υγρών, διευκόλυνοντας έτσι την πέψη.

Μύθος 2: Η κατανάλωση πολύ νερού προκαλεί κατακράτηση νερού

Είναι αλήθεια ότι η κατανάλωση πολύ νερού προκαλεί κατακράτηση νερού; Δεν είναι αλήθεια. Η κατακράτηση νερού, όταν δεν οφείλεται σε ιδιαίτερες παθολογίες, εξαρτάται από το αλάτι ή άλλες ουσίες που περιέχονται στα τρόφιμα και όχι από την ποσότητα νερού που προσλαμβάνουμε.

Μύθος 3: Το ανθρακούχο νερό είναι κακό για την υγεία

Δεν είναι αλήθεια ότι το ανθρακούχο νερό είναι κακό. Ούτε το φυσικό ανθρακούχο νερό ούτε αυτό που προστίθεται το διοξείδιο του άνθρακα δημιουργούν προβλήματα υγείας, αντίθετα το διοξείδιο του άνθρακα βελτιώνει τη διάρκεια ζωής του προϊόντος. Μόνο όταν η ποσότητα των αερίων είναι πολύ υψηλή, μπορεί να υπάρχουν ήπια συμπτώματα σε άτομα που υποφέρουν ήδη από γαστρικές ή/και εντερικές διαταραχές λόγω προσωρινής πίεσης στον γαστρεντερικό σωλήνα.

Μύθος 4: Ένα ή δύο ποτήρια ζεστό νερό καθαρίζουν τον οργανισμό

Σίγουρα δεν κάνει κακό να πίνετε ζεστό νερό, αλλά μια τέτοια πρακτική δεν χρησιμεύει στον καθαρισμό του οργανισμού. Η ενυδάτωση παίζει σημαντικό ρόλο για την υγεία, αλλά όσο αφορά την αποτοξίνωση, ο οργανισμός διαθέτει τα κατάλληλα όργανα που αποβάλουν τις τοξίνες.

Μύθος 5: Χάνουμε νερό μόνο όταν έχει πολλή ζέστη και ιδρώνουμε

Ακόμη και όταν κάνει πολύ κρύο και ο αέρας που εισπνέουμε είναι ιδιαίτερα ξηρός, εξακολουθούμε να εκπνέουμε υγρό αέρα (ατμό) οπότε χάνουμε νερό από την εξάτμιση. Επιπλέον, ακόμα κι αν δεν τρέχουμε σε μαραθώνιο και δεν βλέπουμε τις σταγόνες του ιδρώτα να ρέουν στο μέτωπο μας, το δέρμα μας ιδρώνει συνεχώς και εξακολουθούμε να παράγουμε ούρα. Μπορεί τους κρύους μήνες χρειαζόμαστε λιγότερα υγρά από τους ζεστούς, αλλά σε κάθε περίπτωση έχουμε συνεχή καθημερινή απαίτηση σε νερό.

Μύθος 6: Πρέπει να πίνουμε 8 ποτήρια νερό κάθε μέρα

Πιστεύεται ότι ο μύθος των «οκτώ ποτηριών» ξεκίνησε από τις ΗΠΑ το 1945. Η οδηγία ήταν ότι η κατάλληλη ποσότητα νερού για τους ενήλικες είναι 2,5 λίτρα την ημέρα, η οποία μπορεί να βρεθεί και στα τρόφιμα. Εάν όμως αγνοηθεί αυτό το τελευταίο, κρίσιμο μέρος, η δήλωση θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως σαφής οδηγία ότι πρέπει να πίνετε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα. Κάτι που φυσικά δεν ισχύει.

Επίσης θα ήθελα να προσθέσω πως αν κάνετε μια ολοκληρωμένη αναζήτηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας δεν θα βρείτε πουθενά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις συμβουλές για τα οκτώ ποτήρια την ημέρα.

Ροφήματα όπως αναψυκτικά, χυμοί φρούτων, τσάι, καφές και γάλα, αλλά και τροφές όπως φρούτα, γιαούρτι, σούπες και μαγειρευτά έχουν σημαντικές ποσότητες νερού που συμβάλλουν στην πρόσληψη υγρών.

Μύθος 7: Ο καφές και το τσάι μας αφυδατώνουν

Η αντίληψη που υπάρχει ότι «ο καφές σας αφυδατώνει» είναι ένας άλλος μύθος που πρέπει να καταρριφθεί. Ο καφές και το τσάι έχουν μια ήπια διουρητική δράση, αλλά η απώλεια νερού που προκαλείται από αυτά είναι πολύ μικρότερη από την ποσότητα του υγρού που καταναλώνεται αρχικά. Μόνο τα αλκοολούχα ποτά έχουν αφυδατωτική δράση.

Τέλος πώς θα καταλάβετε αν πίνετε αρκετό νερό; Μπορείτε να το ελέγχετε μόνοι σας. Εάν τα ούρα σας είναι ελαφρώς χρωματισμένα ή διαυγή, πίνετε αρκετή ποσότητα. Εάν είναι σκοτεινά, τότε πρέπει να πιείτε περισσότερο. Τόσο απλά…

jenny.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook