7 λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να κάνετε αποτοξίνωση

7-λόγοι-για-τους-οποίους-δεν-πρέπει-να-κ-1657130

Η αποτοξίνωση είναι τάση εδώ και χρόνια, δίνοντας υποσχέσεις ότι θα απαλλάξει το σώμα σας από τις τοξίνες και από μερικά επιπλέον κιλά. Τι ισχύει πραγματικά;

Οι υποστηρικτές της αποτοξίνωσης μπορεί να διαλαλούν ότι αισθάνονται πιο υγιείς και έχουν περισσότερη ενέργεια, ωστόσο μια αποτοξίνωση δεν είναι μόνο αναποτελεσματική, είναι και επικίνδυνη για την υγεία σας. Φυσικά, ορισμένες αποτοξινώσεις έχουν ιατρικά οφέλη – όπως εάν κάνετε, για παράδειγμα, μια προετοιμασία για κολονοσκόπηση – αλλά αυτό θα πρέπει να συζητηθεί με τον γιατρό σας. Εδώ, θα αναλύσουμε πώς γενικά η αποτοξίνωση μπορεί να βλάψει την υγεία σας.

Η αποτοξίνωση, θεωρητικά, απαλλάσσει τις τοξίνες από το σώμα σας και δίνει ένα διάλειμμα στο πεπτικό σας σύστημα, ώστε να απορροφά καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά τις ημέρες και εβδομάδες που ακολουθούν. Τα δημοφιλή εμπορικά σχήματα αποτοξίνωσης συνήθως περιλαμβάνουν χυμούς ή smoothies, συμπληρώματα διατροφής, καθαρτικά και απλή στέρηση.

Παρόλο που υπάρχουν πολλές μαρτυρίες που υποστηρίζουν τις αποτοξινώσεις, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία ότι κάνουν όντως αυτό που υπόσχονται να κάνουν. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολύ λίγες αποδείξεις ότι οι επιβλαβείς χημικές ουσίες συσσωρεύονται πραγματικά στο σώμα, καθώς το συκώτι και οι νεφροί εξαλείφουν ήδη πολλές από τις τοξίνες. Το ίδιο ισχύει και για την απώλεια βάρους. Υπάρχουν λίγα δεδομένα ότι η αποτοξίνωση μπορεί να κάνει μια μόνιμη διαφορά στους αριθμούς της ζυγαριάς.

7 λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να κάνετε αποτοξίνωση:

Θα χάσετε βάρος και μετά θα το ξαναπάρετε

Εάν ακολουθείτε μια αποτοξίνωση στην αρχή θα χάσετε κιλά, γιατί περιορίζετε κατά πολύ τις θερμίδες. Με απλά λόγια λιμοκτονείτε. Όμως το βάρος που χάνεται είναι κυρίως νερό και οι περισσότεροι άνθρωποι το ανακτούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, όταν το κανονικό φαγητό επανέρχεται στην καθημερινή τους διατροφή.

Επίσης, η νηστεία για μεγάλες χρονικές περιόδους μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό ενός ατόμου, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο να κρατήσει το βάρος μακριά ή να χάσει επιπλέον κιλά στο μέλλον.

Μάλλον θα χάσετε μυϊκή μάζα αντί για λίπος

Το σώμα σας πιθανότατα δεν θα λάβει αρκετή πρωτεΐνη από ένα σχέδιο αποτοξίνωσης, και η έλλειψη πρωτεΐνης μπορεί να προκαλέσει απώλεια μυϊκής μάζας. Επίσης, η μη λήψη αρκετών θερμίδων μπορεί να κάνει το σώμα σας να κάψει άπαχο μυ αντί για λίπος​. Και αυτό δεν είναι καλό διότι οι μύες συνδέονται με υψηλότερο μεταβολικό ρυθμό, που σημαίνει υψηλότερο ρυθμό καύσης θερμίδων.

Θα νιώθετε πεινασμένοι, κουρασμένοι και ευερέθιστοι

Όχι μόνο η αποτοξίνωση θα σας κάνει να πεινάτε αρκετά, αλλά θα αισθάνεστε επίσης κουρασμένοι και νευρικοί. Πολλά προγράμματα αποτοξίνωσης βασίζονται κυρίως στη στέρηση και επικεντρώνονται στον ακραίο θερμιδικό περιορισμό, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε ακραία αδυναμία.

Δεδομένου ότι το σώμα σας απαιτεί μια ορισμένη ποσότητα ενέργειας (θερμίδες) για να εκτελέσει ακόμη και τις πιο βασικές λειτουργίες, εάν δεν λαμβάνετε αυτή που χρειάζεστε, θα αρχίσετε να αισθάνεστε λήθαργο και κουρασμένοι όλη την ημέρα.

Δεν θα πάρετε τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεστε

Η μακροχρόνια αποτοξίνωση όχι μόνο οδηγεί σε κόπωση, αλλά και σε ανεπάρκειες βιταμινών και θρεπτικών συστατικών. Ο χαμηλός σίδηρος μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία και το χαμηλό ασβέστιο μπορεί να σημαίνει εξασθενημένα οστά. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στα οστά και μυϊκή αδυναμία, ενώ η αιμορραγία των ούλων, οι εύκολοι μώλωπες και οι πληγές που φαίνεται να επουλώνονται αργά μπορεί να είναι σημάδι ανεπάρκειας βιταμίνης C.

Μπορεί να καταλήξετε με κοιλιακά προβλήματα

Η πιο επικίνδυνη αποτοξίνωση είναι αυτή που προκαλείται από καθαρτικά, καθώς μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία ηλεκτρολυτών και αφυδάτωση. Η χρήση καθαρτικών θα οδηγήσει επίσης σε κράμπες και διάρροια.

Η αποτοξίνωση δεν είναι εγκεκριμένη από τον FDA

Μια αποτοξίνωση μπορεί να είναι δυνητικά επιβλαβής επειδή δεν ελέγχεται απαραίτητα από τον FDA . Τεχνικά, οι αποτοξινώσεις μπορεί να έχουν συστατικά μέσα στο προϊόν που δεν είναι υγιή ή ωφέλιμα για το σώμα μας. Και μερικές φορές μπορεί να είναι εντελώς επιβλαβείς. Μερικές αποτοξινώσεις μπορεί να σας ζητήσουν να πάρετε κάποια βότανα που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο συκώτι. Στην πραγματικότητα, ο FDA έχει λάβει μέτρα κατά πολλών εταιρειών που πωλούν αποτοξινώσεις που περιείχαν παράνομα, δυνητικά επιβλαβή συστατικά.

Μπορεί να επηρεαστεί η ψυχολογία σας

Μια αποτοξίνωση δεν σας βλάπτει μόνο σωματικά αλλά και ψυχολογικά. Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2014 στο Nutrition Sciences έδειξε ότι η νηστεία για μεγάλες χρονικές περιόδους καθώς και ο περιορισμός των θερμίδων αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης και στρες. Κατά ειρωνικό τρόπο, αυτό θα μπορούσε να δυσκολέψει την απώλεια βάρους, επειδή η κορτιζόλη και το στρες έχει αποδειχθεί ότι διεγείρουν την όρεξη. Επιπλέον, η συσχέτιση του φαγητού με την ενοχή θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ανθυγιεινή σχέση με τη διατροφή.

Τα σώματά μας αποτοξινώνονται μόνα τους. Οι νεφροί λειτουργούν για να φιλτράρουν το αίμα και να εξισορροπούν τους ηλεκτρολύτες σας. Το συκώτι λειτουργεί για να αποτοξινώσει τις χημικές ουσίες και να μεταβολίσει τα φάρμακα.

Παρόλα αυτά εάν νιώθετε ότι πρέπει να πατήσετε το κουμπί της επαναφοράς, συνιστώ να κοιμάστε σωστά. Η μεγαλύτερη αποτοξίνωση είναι ένας καλός ύπνος. Ο ύπνος απομακρύνει τις τοξίνες από τον εγκέφαλο. Μόλις νιώσετε αναζωογονημένοι, λάβετε υπόψη αυτή τη συμβουλή: Όταν πολλοί με ρωτούν για φυσική αποτοξίνωση, συνήθως συνιστώ την αύξηση της πρόσληψης νερού, την τακτική άσκηση και τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής (φρέσκα φρούτα και λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες, υγιεινά λίπη και δημητριακά ολικής αλέσεως).

jenny.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook