7 δισ ευρώ μαύρα στην πράσινη τσόχα…

tzogosΗ Ελλάδα στην τσόχα αναστενάζει! Και οι τζογαδόροι, που ξεσπαθώνουν αυτές τις ημέρες, λένε ευθέως ότι η κρίση θέλει τζόγο για να αντιμετωπισθεί! Στο βωμό της νόμιμης θεάς τύχης, πάντως, υπολογίζεται ότι οδηγήθηκαν και φέτος περίπου…
9 δισεκατομμύρια ευρώ, όσα και πέρυσι, ενώ στη ζούγκλα του παράνομου τζόγου επικρατεί ένα ασύλληπτο σκοτάδι, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι άλλαξαν χέρια από 2 έως 7 δισεκατομμύρια ευρώ!

Αν αυτά τα χρήματα περνούσαν από τα κρατικά ταμεία, θα μπορούσαν να έχουν απαλλάξει τους φορολογούμενους από πολλά σκληρά ισοδύναμα μέτρα που επέβαλε η τρόικα.

Από το σύνολο του τζίρου των νόμιμων τυχερών παιχνιδιών, υπολογίζεται ότι 4,3 δισ. ευρώ «προσέλκυσαν» τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, 2,2 δισ. ευρώ τα εννέα καζίνα, 300 εκατ. ευρώ τα κρατικά λαχεία και 124 εκατ. ευρώ ο ιππόδρομος. Έκρηξη εκτιμάται ότι έχει σημειωθεί στα ποσά που παίζονται στο Διαδίκτυο και στις παράνομες τσόχες ή στα «φρουτάκια». Ενδεικτικό είναι το αποτέλεσμα έρευνας που πραγματοποίησε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου, από την οποία προέκυψε ότι ο αριθμός των online τζογαδόρων στην Ελλάδα αγγίζει πλέον το μισό εκατομμύριο, από τους οποίους το ¼ (δηλαδή οι 100.000) τζογάρει σχεδόν καθημερινά!

Τα στοιχεία για τον παράνομο τζόγο στην Ελλάδα είναι θολά. Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Κέντρου Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης «Κωστής Μπάλλας», το ύψος του παράνομου τζόγου ετησίως στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 2 δισ. ευρώ. Στο «εύρος» του παράνομου τζόγου περιλαμβάνονται περίπου 250 διαδικτυακά καζίνα, 10.000 έως 20.000 «φρουτάκια» που λειτουργούν ανά την επικράτεια και 100.000 ακόμα ηλεκτρονικά. Ωστόσο, πριν από μερικούς μήνες, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, Ευγένιος Γιαννακόπουλος, μιλώντας στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, είχε κάνει λόγο για την τεράστια «αιμορραγία» του Δημόσιου Ταμείου από τον παράνομο τζόγο, αναφέροντας ότι το δημόσιο δεν εισπράττει τίποτα από τα 7 δισ. ευρώ τζίρο των εταιριών που δραστηριοποιούνται στον παράνομο στοιχηματισμό! Ο συνολικός νόμιμος τζόγος στη χώρα μας στα πάσης φύσεως τυχερά παιχνίδια, το 2011, έφθασε τα 7 δισ. ευρώ, από 8,3 δισ. ευρώ το 2010 και 9,4 δισ. ευρώ το 2009.

Παράνομες λέσχες φυτρώνουν σαν μανιτάρια

Μεγάλη είναι η έξαρση που παρουσιάζει ο παράνομος τζόγος στην Ελλάδα, καθώς μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν εντοπιστεί δεκάδες παράνομες λέσχες και έχουν συλληφθεί εκατοντάδες τζογαδόροι, μεταξύ των οποίων εγκληματικές οργανώσεις που ξέπλεναν μαύρο χρήμα, αλλά και πολλές εθισμένες ηλικιωμένες γυναίκες! Στα Χανιά, το Ηράκλειο, την Καλλιθέα, τον Άγιο Παντελεήμονα, τη Θεσσαλονίκη, τους Αμπελόκηπους, τη Χαλκιδική, το Βόλο, το Κερατσίνι, το Κιάτο, τη Βέροια, την Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη, το Ζευγολατιό, το Λουτράκι και αλλού, μέσα στο Δεκέμβρη, εντοπίστηκαν καφετέριες, λέσχες, μίνι αυτοσχέδια καζίνα, καφενεία, ίντερνετ καφέ αλλά και κατοικίες, όπου παίζονταν παράνομα τυχερά παιχνίδια. Η έξαρση είναι πολύ σημαντική, καθώς τα «φρουτάκια», τα τραπέζια μπλακ τζακ, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα τραπουλόχαρτα, οι μάρκες και οι ρουλέτες που έχουν κατασχεθεί είναι κυριολεκτικά αμέτρητα! Με άλλα λόγια, όποια πέτρα κι αν σηκώσουν οι Αρχές, θα βρουν από κάτω κι ένα παράνομο καζίνο. «Ένα κλείνει, δέκα ανοίγουν! Φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια! Και το περίεργο είναι πως όλα σχεδόν αμέσως βρίσκουν πελατεία!» λέει στο «Καρφί» άνθρωπος που γνωρίζει.

Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ οι νονοί του τζόγου

Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ έχει μπει για τα καλά ο παράνομος τζόγος στην Ελλάδα που γίνεται μέσω Διαδικτύου, ο οποίος εκτιμάται ότι ξεπερνάει τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Έτσι, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος βρίσκεται προς αναζήτηση των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που έχει χάσει το ελληνικό δημόσιο εδώ και πέντε χρόνια από τους φόρους που δεν εισπράχθηκαν, αλλά χάθηκαν στο δρόμο προς τους φορολογικούς παραδείσους όπου βρίσκονται σήμερα. Η έρευνα του ΣΔΟΕ –που θα περιλαμβάνει το άμεσο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκόμενων επιχειρηματιών– αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς έχει εντοπίσει νονούς του διαδικτυακού τζόγου με καταθέσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει καν φορολογικές δηλώσεις.

Διεθνές φαινόμενο… της κρίσης

Σε όλα τα κράτη, εξάλλου, που έχουν βυθιστεί σε οικονομική ύφεση έχει παρατηρηθεί ότι αυξάνονται τόσο οι παίκτες που ρισκάρουν όσο και τα ποσά που παίζονται στα τυχερά παιχνίδια. Κι αυτό γιατί ο τζόγος φαντάζει στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα μια ευκαιρία να ρεφάρουν. Αυτό λέει στο «Καρφί» και ο Κυριάκος Σουλιώτης, επίκουρος καθηγητής Οικονομικών και Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρώην αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ: «Διεθνώς έχει αποδειχθεί σύνδεση της οικονομικής κρίσης που βιώνει μια χώρα με αύξηση των τυχερών παιχνιδιών που παίζουν οι πολίτες της. Είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο και έχει παρατηρηθεί σε χώρες με χαμηλό οικονομικό επίπεδο, ενώ μάλιστα θα περιμέναμε το αντίθετο. Ενώ δηλαδή θα περιμέναμε, όταν κάποιος δεν έχει λεφτά, να μην παίζει τυχερά παιχνίδια, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Κι αυτό γιατί ο τζόγος είναι μια απέλπιδα προσπάθεια των ανθρώπων να λύσουν το οικονομικό τους πρόβλημα ποντάροντας στην τύχη. Στο μυαλό δηλαδή κάποιων ανθρώπων, ο τζόγος είναι μια διέξοδος στο οικονομικό τους πρόβλημα. Κάποιοι σκέφτονται: “Δεν έχω τίποτε άλλο να κάνω, δεν έχω άλλη λύση, ας δοκιμάσω να παίξω μήπως κερδίσω”. Εκτός από τον τζόγο, πάντως, σε χώρες που υφίστανται τις συνέπειες μιας οικονομικής κρίσης έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχει αύξηση και στον εθισμό στο αλκοόλ».

Το προφίλ του Έλληνα τζογαδόρου

Ο εθισμός στον τζόγο είναι μια διαταραχή του ελέγχου των παρορμήσεων, από την οποία υπολογίζεται ότι πάσχει σήμερα περίπου το 2-3% του γενικού πληθυσμού της χώρας. Ακριβή στοιχεία δεν μπορούν να υπάρξουν, ωστόσο το προφίλ του Έλληνα τζογαδόρου έχει αποπειραθεί να περιγράψει το πρόγραμμα απεξάρτησης από τον τζόγο ΚΕΘΕΑ-ΑΛΦΑ, ύστερα από έρευνα που πραγματοποίησε σε ανθρώπους οι οποίοι πήγαν στο Κέντρο για να ζητήσουν βοήθεια για απεξάρτηση. Σύμφωνα λοιπόν με αυτά τα στοιχεία, η πλειονότητα των τζογαδόρων είναι άντρες (93%) και έχουν σταθερή επαγγελματική απασχόληση. Το 45% είναι από 30 έως 39 ετών, το 28% από 40 έως 49 ετών και το 17% από 50 έως 59 ετών. Το 79% έχουν σταθερή επαγγελματική απασχόληση και το 13% είναι άνεργοι, το 47% είναι απόφοιτοι λυκείου, το 14% απόφοιτοι ΤΕΙ και το 25% απόφοιτοι πανεπιστημίου. Οι περισσότεροι από αυτούς συνηθίζουν να παίζουν περισσότερα από ένα παιχνίδια. Έτσι, το 61% παίζουν στοίχημα σε αθλήματα, το 55% Λόττο και Τζόκερ, το 31% παίζουν στα καζίνα, το 25% σε μηχανήματα όπως «φρουτάκια» ή ηλεκτρονικές ρουλέτες και το 23% προτιμούν να παίζουν χαρτιά με λεφτά. Οι περισσότεροι από τους παίκτες (52%) παραδέχτηκαν ότι τζογάρουν πάνω από 10 χρόνια, ενώ το 55% δήλωσαν ότι έπαιζαν μόνο κρυφά και το 35% κάποιες φορές κρυφά από τις οικογένειές τους. Το 44% των παικτών τυχερών παιχνιδιών που ζήτησαν βοήθεια για απεξάρτηση δήλωσαν ότι κάθε εβδομάδα τζογάρουν από 200 έως 1.000 ευρώ, το 23% από 1.001 έως 3.000 ευρώ και το 11% από 3.001 έως 10.000 ευρώ. Όσο για το μεγαλύτερο ποσό που έχασαν οι παίκτες σε ένα ποντάρισμα, αυτό προσδιορίζεται ως εξής: το 9% έχασε μέχρι 200 ευρώ, το 16% από 201 έως 1.000 ευρώ, το 26% από 1.001 έως 3.000 ευρώ, το 28% από 3.001 έως 10.000 ευρώ και το 21% έχασε σε ένα παιχνίδι πάνω από 10.001 ευρώ!

Ξεπεράσαμε και το Λας Βέγκας!

Ο Έλληνας πάντα είχε μια ιδιαίτερη σχέση με τον τζόγο. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι πέρυσι οι αφεντιές μας πόζαραν στην πρώτη δεκάδα της λίστας με τους πιο… τζογαδόρικους λαούς του κόσμου (αυτούς δηλαδή που χάνουν τα μεγαλύτερα ποσά στα τυχερά παιχνίδια) ξεπερνώντας ακόμα και τους κατοίκους του… Λας Βέγκας. Στην κορυφή της λίστας ήταν η Αυστραλία, στη δεύτερη θέση η Σιγκαπούρη και στην ένατη η Ελλάδα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η κατά κεφαλήν δαπάνη των Eλλήνων για τα τυχερά παιχνίδια διαμορφώνεται στα 711 ευρώ ετησίως.

Καμπανάκι κινδύνου για τους εφήβους

Ιδιαίτερη ανησυχία, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι έφηβοι ενδίδουν τα τελευταία χρόνια στον ηλεκτρονικό τζόγο. Το 15% των παιδιών ηλικίας 14-16 χρόνων δηλώνει πως παίζει στοιχήματα και τυχερά παιχνίδια στο Διαδίκτυο, ακόμα και σε ηλεκτρονικά καζίνα. Το 6,8% μάλιστα τζογάρει συστηματικά, με το ποσοστό να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις. Πώς τα καταφέρνουν; Κλέβοντας την πιστωτική κάρτα του μπαμπά ή της μαμάς! Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς, οι έφηβοι που ασχολούνται με το διαδικτυακό τζόγο έχουν τριπλάσια πιθανότητα εμφάνισης συμπεριφορών εξάρτησης. Αρκεί να αναφερθεί ότι 10 από τα 130 παιδιά που παρακολουθούνταν το περσινό καλοκαίρι στην Παιδιατρική Κλινική «Αγλαΐα Κυριακού», λόγω της εξάρτησής τους από το Διαδίκτυο, ήταν εθισμένα στον ηλεκτρονικό τζόγο…

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΚαι στην κρίση : Φρουτάκια | Ζάρια | Πόκα
Επόμενο άρθρο10 ατάκες πολιτικών προσώπων που έκαναν πάταγο το 2012 | Δεν διάβασα… | Έχω πηδήξει… | Εγέρθητι… | Έχασα το CD. Λυπάμαι…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ